Hosszúlépés

Élmények az országon innen és túl - a Turista Magazin szerkesztőségi blogja

Hétvége a Börzsönyben

Turista Magazin 2016.03.30.

A múlt hétvégén a teljesítménytúrázók több túrából is válogathattak a Börzsöny hegységben. Március 26-án, szombaton két klasszikus tavaszi túrát rendeztek a szervezők. A Dél-börzsönyi kilátásokat a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület idén 8. alkalommal, a Julianus 50 nevű túrát pedig a Ferencvárosi Természetbarát Egyesület 27. alkalommal rendezte meg.

Fotó: Mohai Kata
Fotó: Mohai Kata

 

Szombaton kora reggel a borongós, párás márciusi időjárás mindkét túra résztvevőit megfosztotta a kilátástól a Julianus-toronyból. A kilátóról többet is olvashattok a Turista Magazin áprilisi számában.

 

Fotó: Mohai Kata
Fotó: Mohai Kata

 

Kárpótlásul a tavasz virágtengerekkel gyönyörködtetett minket. Az élénkszínű virágok szőnyegként borították be a déli lejtőket, majd a délelőtt folyamán felszálló pára engedett a kilátásnak is.

 

Fotó: Mohai Kata
Fotó: Mohai Kata

 

Vasárnap is maradt program a gyalogolni vágyóknak. Királyréten egy 10 km-es túrával búcsúztatták a nyugdíjba vonuló Ákosvár Büfé üzemeltetőjét, a turistákat évtizedeken keresztül kiszolgáló Tóth Ákos bácsit. A büfé bezárásáról itt tudhatsz meg többet.

 

Fotó: Lengyel László
Fotó: Lengyel László

 

Aki az Ákosvár túrán részt vett, megnézhette a Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpontot is, más nevén a Hiúz házat. Itt nem csupán a fiatalok, az idősebbek is találnak szórakoztató érdekességeket.

 

Fotó: Mohai Kata
Fotó: Mohai Kata

 

A gyaloglás mellett más programok is várták a Börzsönybe kilátogatókat. Királyréten a húsvét alkalmából ismét forgalomba állt a nosztalgia kisvasút. A kiránduló családok mellett a kisvasút szerelmesei izgatottan várták a gőzös érkezését.

 

Fotó: Mohai Kata
Fotó: Mohai Kata

 

Írta: Lánczi Péter

Fotó: Mohai Kata