Hosszúlépés

Élmények az országon innen és túl - a Turista Magazin szerkesztőségi blogja

Szerző:
2016. március 31.

Parádés tavaszi túra a Nagy-szénásra

Budapesten laksz, és hamar szeretnél kint lenni a természetben, hogy mozogj egyet a friss levegőn? Piknikeznél a barátokkal vagy a családdal egy jót? Főleg most, hogy beköszöntött a tavasz. Ajánljuk Nagykovácsi fölött lévő Nagy-szénás domborulatait, ahonnan klassz a panoráma, és ahol a folyton fújdogáló szellőnek köszönhetően akár a sárkányeregetést is sikerrel kipróbálhatod. 

 

További nagy előnye a Nagy-szénásnak - azon túl, hogy szuper kirándulóhely -, hogy nem szükséges hozzá autó, mert Hűvösvölgyből a 63-as busszal ripsz-ropsz, mintegy negyedóra alatt egészen Nagykovácsiig, azaz a túraútvonal kezdetéig eljuthatunk. Nagykovácsiban a Községháza megállónál érdemes leszállni, ahonnan számos útvonalon megközelíthetjük a Nagy-szénást.Mi a polgármesteri hivatal mellett, a piros jelzésen vágtunk neki a túrának, majd Nagykovácsit elhagyva a Nagy-szénás tanösvény mentén jutottunk el a Nagy-szénás 550 méter magas tetejére. A csúcsig vezető kellemes emelkedőt néhol combosabb kaptatók szakították meg, de az ébredező természet látványa és a harapnivaló friss levegő kárpótolt a küzdelemért.

 

Viruló leánykökörcsin


A fák ugyan még kopáran ágaskodtak, de az enyhe március utolja virágba borította a leánykökörcsineket is. A Szénások fokozottan védett lejtőin él Magyarország flórájának talán egyik leghíresebb növénye, a pilisi len, mely a világon sehol máshol nem fordul elő, s ezért e sárga virágú ritkaság élőhelye méltán nyerte el az Európa Diplomát.A Nagy-szénás sziklagyepes csúcsán rengeteg kiránduló nézelődött, rácsodálkozva a pazar körpanorámára, amely a Budai-hegyekre, a Pilisre és nem utolsósorban Nagykovácsi piros háztetőire nyílik. Kisebb-nagyobb kirándulócsoportok, kockás takarón piknikező családok „pettyezték” Nagy-szénás kissé kopár dombjait. A teteje meglehetősen szeles, így sárkányeregetésre kiváló terep. A papírsárkány reptetése vagány és szórakoztató program lehet az egész család részére.
A Nagy-szénás tetejéről egy rövid szakaszon, a kéken legyalogoltunk az egykori Nagy-szénási turistaház emlékfalához. Innen pedig már szinte Nagykovácsiig csak lefelé vitt az út, először a piros jelzésen, a Hosszú-árok mentén, majd a sárga turistajelzésen az Antónia-árokban ereszkedtünk, hogy végül a zöldön egy kisebb emelkedőt leküzdve érkezzünk vissza Nagykovácsiba, a túra kiindulási pontjára.Az utolsó szakaszon lepergett, megbarnult levelek szőnyegezték talpunk alatt a talajt, az erdő azonban már éledezett, s a hónap utolsó napjaira a fákon a zöld rügyek is megjelentek. Visszavonhatatlan jele annak, hogy beindult a természet, s Tél tábornok, semmiféle aggálytól nem gyötörve, tavaszra váltott.


 

A túra hossza: 9 km.

Szint: 425 m.

Nehézség: könnyen teljesíthető, mindenkinek ajánlható körtúra. Amilyen gyorsan bejárható, olyan maradandó élményt nyújt e kirándulás.

 

Írta: Joó Annamária

Fotók: Joó Annamária, Somogyvári D. György

Rövid, látványos, és van benne kihívás – Dera-szurdok

Rövid, látványos, és van benne kihívás – Dera-szurdok

2021.10.08.

Van egy hely a Pilis és a Visegrádi-hegység határán, ahol borongós időben is klassz kirándulni. Sőt, lehet, hogy furcsa lesz elsőre, de a párás, kissé ködös, őszi háttér a Dera-szurdokban még inkább emeli az élményfaktort. A mohás kőtömbök kerülgetése, a patakátkelések, a gerincen végigvezető sziklás ösvény kalandos túrát biztosít, és bizony nehéz betelni a látvánnyal.

→ Tovább
Őszi séta a Dunakanyar legsokszínűbb városában – Vác

Őszi séta a Dunakanyar legsokszínűbb városában – Vác

2021.10.05.

Vác bámulatos: nemcsak azért, mert itt lépten-nyomon történelmi emlékekbe botlunk, mert megdöbbentő módon több száz múmia került innen elő és mert Szentendrén is túltéve igazi cukrászda-nagyhatalom, hanem azért is, mert a városban tulajdonképpen egy kétkilométeres sétával is simán el lehet tölteni akár egy egész napot.

→ Tovább
Libegve a fekete hegyek világába

Libegve a fekete hegyek világába

2021.09.28.

Ötnapos őszi kiruccanásunk Montenegró páratlan hegyvidékének felfedezéséről szólt, az utolsó túranapra azonban alaposan elfáradtunk. Szerencsére a hegyi élményről és a fantasztikus panorámáról még így sem kellett lemondanunk.

→ Tovább