Hosszúlépés

Élmények az országon innen és túl - a Turista Magazin szerkesztőségi blogja

Húsvéti vizes Kéktúra a vödör művészeivel

Turista Magazin 2016.03.29.

Nagypénteken érkeztem Hollókőre gyalogosan, hátizsákkal az ünnepekre. Már megérkezéskor tudtam, hogy nagyon jó lesz nekem itt. Vannak helyek, ahol rögtön úgy érzi magát az ember, mintha hazaérkezne.

Fotó: Friesz Móni
Fotó: Friesz Móni
 
Fotó: Friesz Móni
Fotó: Friesz Móni

 

Elismerésre méltó az az összefogás, ahogy ez az apró falu készül a húsvétra. Izgatottan és örömmel végezte a feladatát a falu apraja-nagyja. A mindössze 380 lelket számláló világörökségi település ugyanis úgy őrzi hagyományait, ahogy kevesen a világon. A húsvéti fesztivált áthatja az a szeretet, amellyel megszervezik. Megtartotta méltóságát, és ezt az a tízezer látogató sem tudja megzavarni, akik a világ minden tájáról érkeznek ide ebben az időszakban.


Fotó: Friesz Móni
Fotó: Friesz Móni

 

A Turista Magazin a Tojásfestő-házban vendégeskedett, ahol Bácsi Zita keramikus, tojásfestő segítségével megtanulhattuk a tojásdíszítés fortélyait. Zita megfestette nekünk az első Országos Kékkörös hímes tojást, amelyet sokan megcsodáltak Hollókőn. Bereczné Lázár Nóra népi iparművész Hódmezővásárhelyről erősítette a csapatot. Nóra a tojásírás hagyományiba vezette be a vendégeit. Festés közben pedig izgalmas túrázós történeteket hallgattunk tőle és a férjétől. Külön élmény volt az, hogy még megőrizték tájszólásukat, és ö betűvel beszélnek. „Mögjártak ők már sok vidéköt és hegyöt.”

Mondhatjuk, hogy házunk kertje igazi multikulturális helyszín lett, mert rengeteg külföldi vendégünk is volt. Minden nap megjelent a háromgyermekes olasz család Velencéből, de Angliából és Chiléből is érkeztek hozzánk. Együtt barangoltuk be a falut a Kéken, hiszen minden udvarban más programmal, pálinkával és süteménnyel várták a vendégeket.

Fotó: Friesz Móni
Fotó: Friesz Móni


Táncházak, koncertek és különböző programok a hollókői várban színesítették a palettát. Jártam a Kézműves Nyomdaműhelyben és Múzeumban is, ahol Szilli József és Zsiga Róbert nyomdász mesterek elkészítették a Turista Magazin címlapját nekünk. A régi gépek tökéletesen működtek, és már a betűszedés is nagy élmény volt, mert ezek még fából készültek. Kihagyhatatlan a pékség, és a sajtkészítő portékáit is meg kellett kóstolni. Fontos megjegyezni, hogy ezek a boltok és múzeumok folyamatosan nyitva tartanak, nem csak a nagyobb ünnepek idején. A Vár Étteremben a palóc leves remek, és mindehhez cigányzene dukál. Minden vendégnek elhúzták a nótáját, és természetesen itt is táncoltunk egyet vacsora után.

Fotó: Friesz Móni
Fotó: Friesz Móni


Vasárnap reggel az ünnep tiszteletére pedig mindenki felvette a gyönyörű népviseletét, és így érkezett a misére. Több palóc faluból is érkeznek ilyenkor Hollókőre. A lányok hatalmas szoknyáikban olyanok, mint a színes a virágok. Minket Déskáné Margit néni öltöztetett fel rimóci viseletbe, amit ezúton is köszönünk neki. Meghatározta az egész napunkat. Nógrád megye egyik leghidegebb területén mégsem fáztunk, mert az aláöltöző szerepét átvette a négy alsószoknya. Mégiscsak más volt a hatása, amikor a külföldi vendégekkel nem bakancsban, hanem csizmában mentünk fel a Kéken a gyönyörűen felújított várba.

Fotó: Friesz Móni
Fotó: Friesz Móni


Számunkra azért is fontos Hollókő, mert az Országos Kéktúra útvonalán fekszik, és a falu lakói maguk is rendszeresen túráznak, viszik a hírét a Kéknek. Elég elindulni a falu főutcáján, beszélgetni a helyiekkel, és pillanatok alatt kiderül, hogy mennyien szeretik a természetjárást. Bercsényi Péter fazekasmester Tónit is kísérte a Kéken. Megint nagy örömmel fogadott minket, de meglepetést okozott Csarnó Ákos, a Kerekes Band brácsása is, akiről kiderült, már ötszáz kilométert teljesített a Kéken.

Fotó: Csarnó Ákos
Fotó: Csarnó Ákos


Hollókőn mindenkinek a vérében van a vendéglátás, nagyon büszkék a falura, és mindig valami újdonsággal lepik meg a vendégeiket. Nem véletlen, hogy az Iránytű 2016 Turisztikai Kommunikációs versenyben az Integrált kampányok között döntős lett a Hollókő, az élő falu projekt. Szintén ebben a kategóriában döntős az Országos Kékkör kommunikációja is. A jó ügyek így erősítik egymást.


Húsvéthétfőn pedig előkerültek a vödrök. Minden mennyiségben, és a szélrózsa minden irányából érkezett a víz a hölgyekre. A „vödörkezelés” művészei közül néhányan finoman lespriccelik a lányokat, de vannak a kíméletlenek, akik a vödör egész tartalmát a nyakamba borították. Az igazi profik mindezt a vödörbe szerelt GoPro kamerával rögzítik is. A stratégia a következő: a nagy tömegben a férfiak sorban állnak a vízzel teli vödrökkel, majd megindulnak a lányok felé, akik visítva menekülnek. Ekkor viszont a fiúk hirtelen, egyszerre irányt váltanak, megfordulnak, és a hátuk mögött álló, mit sem sejtő női csapatra öntik a vizet.

Fotó: Friesz Móni
Fotó: Friesz Móni


Saját tapasztalataim alapján mondhatom, hogy a hír igaz, nő tényleg nem maradt szárazon a hollókői húsvéton. A falu él és virul, mindenkinek javaslom, hogy ha teheti, látogasson el Hollókőre.

 

Írta és fotók: Friesz Móni