Kéktúra blog

Barangolás a legendás kék jelzésen

Szerző:
2014. augusztus 15.

Igaz történetek a Kékről - Fülöpék is beleszerettek a Kékbe

Egy ifjú jegyespárral, Zsuzsival és Gáborral ismerkedhettek meg most sorozatunkban, akik Somogyországból vágtak neki a Kéktúrának.

Fülöp Gábor Marcali születésű, jelenleg is ott él párjával, műszaki rajzolóként dolgozik. Azok közé a szerencsések közé tartozik, akik jó nevelést kaptak gyermekkorukban. Egy jó iskola, a sok szép kirándulás emléke kiváló alap ahhoz, hogy megszülessen az igazi természetjáró, az eltökélt kéktúrázó. Gábor ráadásul azok közé tartozik, aki örömmel osztja meg kalandjait másokkal blogjában.

Mesélj magatokról!
Egy helyi cégnél műszaki rajzolóként dolgozom. Menyasszonyom, Pintér Zsuzsanna Szigetszentmiklósi illetőségű, jelenleg még tanul.

 

 

Hűs geológiai feltárás a Bakonyban 

 

Hogyan lettél természetjáró?
Én személy szerint még kisiskolás koromban kerültem kapcsolatba a természettel. Volt egy tanár az iskolánkban, aki minden nyáron szervezett természetjáró táborokat a diákoknak. Ekkor főleg lakóhelyem, Marcali környékén róttam a kilométereket. Zsuzsinál is hasonló a helyzet, bár ő inkább kirándulásként fogja fel ezeket. Az ő játszóterei a Börzsöny, a Pilis, és az Alacsony-Tátra voltak. A néhány aktív év után hosszú kihagyás következett mindkettőnk számára.

 

 

Kilátás Bakonykúti felé

 

Hogyan határoztátok el, hogy végigjárjátok a Kéket?
"Újkori", közös természetjáró karrierünk 2011 őszén kezdődött, ekkor még csak tervek formájában. Két barátunk akkor kezdte meg az Országos Kéktúra teljesítését, és az élménybeszámolójuk olyan nagy hatással volt ránk, hogy mi is szinte azonnal a részvétel mellett döntöttünk.


A megvalósítás azonban sokat csúszott, de végül 2012 nyarán mi is megtettük első lépéseinket a Keszthely és Badacsonytördemic közti 4-5. szakaszon, egy két napos akció keretein belül. Az évben még részt vettünk 1-2 éjszakai túrán, valamint a már említett barátokkal egy öt napos Kéktúra vándorlást is szerveztünk. Ezen a korábbi céltól indulva Zircig gyalogoltunk.

 

 

A tavasszal átadott tési kilátóban


A természetjárásnak más műfajait is megismertétek?
Igen, tavaly a teljesítménytúrázás is bekerült az érdeklődési körünkbe. Ezért a Kéktúra kicsit háttérbe szorult, de ezeken az eseményeken is szép élményeket szereztünk és új ismeretségekre tettünk szert a főleg Somogy erdeiben tett barangolásaink során. Idén pedig próbáltunk egy egészséges egyensúlyt kialakítani a kettő között és ily módon gyűjteni a kilométereket.

 

Ezeken túl még beszúrtunk néhány más jellegű túrát is. Többek között az egyesületünk által kiírt KOPPÁNY jelvényszerző túramozgalmat, de magunkénak tudhatjuk a Kéktúra 60. születésnapja alkalmából kiírt mozgalom jelvényét is. Valamint a többi barátomnak is szerveztem túrát a környékünkön, de akadt, hogy Zsuzsival csak úgy útra keltünk.


Mit szerettek igazán a túrázásban?
Főként azért szeretjük a természetjárást, mert amellett, hogy csodás helyekre juthatunk el, megismerhetjük hazánkat, és még egészséges is, remekül ki lehet kapcsolódni közben. Volt olyan nem egyszer, hogy kilométereket gyalogoltunk egymás mellett szótlanul, s közben csak madárcsicsergésre és saját gondolatainkra figyeltünk.

 


 

Szanda várának tövében


Merre jártok most a Kéken, milyen terveket szőttök?

Jelenleg a Kéktúrában 440 kilométernél járunk, és még idei célunk, hogy átlépjük az 500-as határt. Ez Írott-kő és Sárvár között fog megtörténni, már leszerveztük erre a szakaszra a következő túrát. Ha ezt végigjárjuk, akkor elmondhatjuk, hogy a nyugati országhatártól egészen Szárligetig egybefüggően megvan az összes pecsétünk, valamint a Hűvösvölgytől Visegrádig kanyargó szakaszokat is sikerült már teljesítenünk.

 

Ha kíváncsiak vagytok Zsuzsa és Gábor sok szép túrakalandjára, őszintén ajánljuk blogjukat, amely a "Csatangolásaim innen és túl" címet viseli. Gábor beszámolói kiválóan megírt bejegyzések, amelyeket élvezet olvasni és garantáltan kedvet csinálnak egy kiadós természetjáráshoz.

A kéktúrázó pár portálunkon is elindította blogját Csatangolások címen.


Olvasd el mások történeteit is a Kéktúrán szerzett élményeikről a Turista Magazin Online Kéktúra Blogjában!

Ha neked is van mondandód, szívesen megírnád kéktúrás élményeidet, írj szerkesztőnknek!

 

(készítette: Dabis Balázs Silvius)
 

Kerkakutastól Zalalövőig

Kerkakutastól Zalalövőig

2022.05.30.

Az egyre csökkenő lélekszámú falu fogyatkozó házait és vaníliasárgára kivakolt templomát elhagyva ismét szántóföldek, legelők között találtuk magunkat.

→ Tovább
Velemértől Kerkakutasig

Velemértől Kerkakutasig

2022.05.25.

Papp Géza, a Kéktúra blog szerzője a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra újabb szakaszáról mesél. Élmények és szépségek a csodálatos veleméri templomtól a kerkakutasi naplementéig.

→ Tovább