Ti írtátok

Osszátok meg ti is az élményeiteket a Turista Magazin olvasóival!

Szerző:
2017. december 14.

Járatlan utakon - ahol a kalandorok összefutnak

Ha tehetnéd, egész életedet (vagy legalábbis jelentős részét) az utazásnak szentelnéd, térképeket és leírásokat bújsz, és képtelen vagy társaságban másról mesélni, mint legfrissebb úti élményeidről? Alighanem egy vagy a nyughatatlan, örök utazók közül, akik múlt hétvégén a Járatlan Utakon Fesztiválon gyűltek össze, és hódoltak legfőbb szenvedélyüknek - ezúttal elméleti síkon. 

 

A kétnapos fesztivál ötletgazdája és szervezője Csonka Gábor, alias „Vándorboy”, aki valóban irigylésre méltó referenciákkal rendelkezik világjárás terén: közel 3 évtized alatt 5 kontinens 150 országában fordult meg, és ügyködik a lista gyarapításán mind a mai napig - töretlen szenvedéllyel. Három éve, 2014-ben szervezte meg először a Járatlan Utakon Fesztivált, mely azóta már ötödik alkalommal, több mint kétszeresére nőtt számokkal bizonyítja hiánypótló mivoltát: a kezdetben egynapos, húsz előadót felvonultató rendezvény idén két napon át, négy teremben ötvenhat előadóval csalogatta a nagyérdeműt.

 

 

A program sokszínűsége már akkor dilemmába hajszolt, mikor legelőször kezembe vettem az előadók listáját. Nem csupán a paletta földrajzi lefedettsége, az előadások témája is zavarba ejtő változatosságot mutatott: bakancsban, biciklivel, motorral, veterán kocsival, hajóval, stoppal, vékony pénztárcával, céltalanul, hegyek közt vagy vízen, egyedül, párban. A bőséges felhozatalból adódott, hogy kettő (vagy még több) releváns előadás egy időben zajlott, így választani kényszerültünk - vagy félidőben helyet cserélni. Az előadásokon kívül közvetlen kérdezz-felelek beszélgetésre, könyvdedikálásra, tapasztalatcserére került sor az utazók és a közönség közt, no és persze egymás közt is jó kapcsolatokat teremtettünk, fennakadva egy-egy témán, észrevételen (fotómasinán, túracuccon).

 

 

Nem lehet említés nélkül hagyni az ebédet, melyet mindkét nap „kitelepült” konyhák szolgáltattak, távoli tájakra kalauzolva gyanútlan vendégeiket. Kísérletünk, hogy az összetevőket meghatározzuk, nagyrészt kudarcba fulladt, de az összhatást felettébb ízletesnek és táplálónak találtuk.

 

 

És hogy miért neveztem hiánypótlónak a rendezvényt? Hisz utazóval, világjáróval másutt is találkozhat az ember: részt vehet közönségtalálkozón, könyvbemutatón, vetítésen, ahol információt nyerhet, felteheti kérdéseit; a Járatlan Utakon Fesztivált azonban az inspiráló, ingergazdag közeg teszi igazán fontossá - melyet csak a világvándorok, csavargók, független utazók, mondjuk úgy: hasonszőrűek sokasága teremthet maga köré. A számtalan, közvetve átélt élmény pedig csak megerősíti bennünk a felismerést: habár valamennyien a járatlan utakat keressük, valójában mind egyfele tartunk. Alig várjuk a folytatást.

 

Szöveg és fotó: Lőrincz Rebeka

 

Ha te is szeretnéd megosztani a többiekkel a túrázás közben szerzett élményeidet, jelentkezz cikkíró pályázatunkra, és nyerj értékes nyereményeket!  

Barlangászkodás a Kab-hegyen

Barlangászkodás a Kab-hegyen

2022.06.24.

Az ásványokat és a barlangok világát kedvelő baráti társaságunk elsősorban a Bakony könnyebb, nehezebb víznyelőit, üregeit részesíti előnyben, ez alkalommal a Déli-Bakony ékkövére, a Kab-hegyre (599 m) esett a választás.

→ Tovább
Egy eltűnt falu emlékei a somogyi erdők mélyén – Béndek

Egy eltűnt falu emlékei a somogyi erdők mélyén – Béndek

2022.06.14.

Béndek, vagy más elnevezéssel Béndek-puszta már az ókorban is lakott település volt a Somogy megyei Hács közelében, 1983-ban teljesen elnéptelenedett. Ami belőle megmaradt, azt birtokba vette a természet, és az idő szinte teljesen megsemmisítette. Megnéztük az elveszett falut.

→ Tovább