Kéktúra blog

Barangolás a legendás kék jelzésen

Keszthelytől Vállusig

Papp Géza 2016.11.07.

Fantasztikus körpanoráma a Balaton közeléből, piknik a Nagy-mezőn, séta a Balaton-felvidék erdeiben, és érkezés egy csinos kis falusi buszmegállóhoz - a Keszthelytől Vállusig tartó szakasz nem túl hosszú, de annál változatosabb volt.

 

Keszthelyen, a vasútállomás mellett épült egy egész jól kinéző buszpályaudvar is. Normál esetben a vasútállomáson van a bélyegzés, de onnan felújítás miatt áthelyezték, és talán nem is kerül vissza. Így én a buszpályaudvar mellett és a vasúti pályaudvar előtt található Vén Bakter Söröző könnyűszerkezetes óriásbódéjában találtam rá. Nagy városnézésre nem volt most időm (később bepótoltam), de azért a Helikon park közepére benéztem.

 

Fotó: Papp Géza
Fotó: Papp Géza

 

Valamiért az utcákon át vezették a K jelzést Gyenesdiásra, pedig van egy egész jó kerékpárút is a vasúti sínek és a Balaton közötti sávban, érdemesebb lenne arra vinni a turistát.

 

Fotó: Papp Géza
Fotó: Papp Géza

 

Gyenesdiás első házainál rögtön balra kell kanyarodni, és északnak, a Balatontól eltávolodva haladni. A körforgalomban van egy McDonald's, de nehogy már oda kéktúrázzak - gondoltam. Pláne, hogy egy osztással arrébb található egy Aldi is. Itt vettem magamnak némi kaját, aztán irány tovább.

 

Fotó: Papp Géza
Fotó: Papp Géza

 

A körforgalomból az én 2014-es térképem szerint a Faludi utcán kellett volna tovább menni, de már nem, most a felhagyott murvabányák érintésével a Nagy-mező felé kell venni az irányt.

 

Fotó: Papp Géza
Fotó: Papp Géza

 

Fentebb tettem egy kitérőt a sárga háromszög jelre, ez ugyanis felvisz a Festetics-kilátóhoz, ahol Keszthely, Gyenesdiás és a Balaton felé, a másik irányban pedig a hegyek felé is remek a kilátás.

 

Fotó: Papp Géza
Fotó: Papp Géza

 

A kilátótól kétféleképpen is visszakeveredhetünk a K jelzésre. Vagy visszamegyünk a sárga háromszögön, vagy a kilátóból visszafelé indulva pár lépés után balra letérünk a kék háromszög jelzésre. Ez utóbbi még meredekebben lejtett, de közvetlenül levitt a Nagy-mezőre.

 

Fotó: Papp Géza
Fotó: Papp Géza

 

Itt van vécé, padok, csomó ember, lehet pihenni, enni-inni a hátizsákos elemózsiából. A sorompónál álló autóknál folytatódik a jelzés. (Az elején jobbra található egy párhuzamos földút, azt is választhatjuk, idővel rátér az aszfaltútra.) Hamarosan egy sziklafal lesz jobb oldalon, ennek a túlsó végén ismét jobbra kell fordulni, majd a bal oldalt hamarosan felbukkanó rét túlsó végében balra. Itt elbúcsúztam a piros jelzéstől. Innen egy szélesebb földút emelkedik több kilométeren át. A Szék-tetőnél értem el az aszfaltutat.

 

Fotó: Papp Géza
Fotó: Papp Géza

 

Az útra jobbra kell rátérni, majd úgy egy kilométer után balra elhagyni. Jól ki van jelölve, de azért figyeljünk. Ezután emelkedő, majd Vállus falu előtt már lejtős, keskenyebb erdei út jön. A földútról egy idő után le kell térni jobbra, ezt ne felejtsük el! A lejtős ösvény hamar leér, egy kis ficak után szántóföld kerül elénk, ennek mentén menjünk jobbra felfelé, majd a földút végén az aszfaltútra balra kanyarodjunk rá. Pár lépés után felbukkannak az első háztetők - ez Vállus felső vége. Még egy fél kilométert kell lefelé ereszkedni a házak között, amíg elérjük a kis római katolikus templomot (igény szerint ki is nyitják, érdeklődni ezen számokon lehet: +36 (30) 821-4579, +36 (30) 836-4116, illetve +36 (30) 821-5058).

 

Fotó: Papp Géza
Fotó: Papp Géza

 

És mi van egy faluban a templom közelében? Az italbolt. Itt is az volt, de már megszűnt, viszont abból a szempontból fontos, hogy ennek falán találjuk egy jókora tuja tövében a bélyegzőnket.

 

Fotó: Papp Géza
Fotó: Papp Géza

 

Innen tovább már csak hozzávetőleg 200 métert kell lefelé ereszkedni, és egy hármas kereszteződés közepén ott találjuk a csinos kis buszmegállót.

 

Fotó: Papp Géza
Fotó: Papp Géza

 

Az én túrám a fájós térdem miatt eddig tartott aznap. 13-14 kilométert tettem meg Keszthely vasútállomásától. Innen indul busz Keszthely és Tapolca felé is, de csak néhány óránként (hétvégén ritkábban, hétköznap sűrűbben járnak a buszok). Indulás előtt érdemes tájékozódni a menetrendről, ha csak eddig szeretnél menni aznap. A bátrabb turista innen mehet tovább Tapolcáig, ami körülbelül 26 km Keszthelytől (az esetleges kitérőket és az eltévedést nem számítva). Vállus környékén is többfelé lehet túrázni, van kilátó és egy viszonylag új Medvehagyma Tanösvény is „T” jelzéssel.

 

Képek és szöveg: Papp Géza - kektura.blog.hu 

 

keszthely-vallus-okt.jpg

 

Az előző szakaszról itt olvashatsz.