MOLFresh Corner

MOL természetjáró blog

Tippek, tanácsok túrabakancs választásához

Nagy Loránd István 2020.03.02.

A túrázás egyik legfontosabb kelléke a túrabakancs, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyet választunk. Összeszedtük, mit kell tudni, hogy jól dönthessünk.

A megfelelő lábbeli talán a legfontosabb eleme egy természetjáró felszerelésarzenáljának, ehhez nem fér kétség. Korábban már kalandoztunk a túrafélcipők és a beszállócipők világában, és hangsúlyoztuk, hogy számos esetben tökéletesen alkalmasak a hagyományos értelemben vett bakancsok kiváltására. De nem mindig.

Ha többnapos, netán többhetes vándorlásra indulunk nagy hátizsákkal, ha hófödte vagy vendégmarasztaló sárral felturbózott, bokatörős terepen kell hosszasan caplatnunk, szinte biztos, hogy a nagyobb stabilitást és hatékonyabb védelmet biztosító túrabakancs (azaz az outdoor félcipő magas szárú rokona) a jó választás.

PRAKTIKA_Hanwag_ss17_moodpicture_treklight_3 JAV
Fotó: Christian Wittig / Hanwag

Ahhoz, hogy rátaláljunk a számunkra legmegfelelőbb darabra, ki kell eszelnünk, milyen igénybevételnek szeretnénk kitenni az új lábbelit. El kell döntenünk, hogy főként milyen terepen (alföldi, dombvidéki, középhegységi túrautak, sziklás-köves ösvények, avagy ezek mindegyike), az év mely szakában (csak nyáron, tavasztól őszig, mind a négy évszakban), illetve milyen gyakorisággal és alkalmanként mennyi ideig (havonta egyszer egy-két napra, hetente többször egy-egy vagy több napra, esetleg napi szinten) kívánjuk majd nyüstölni szerzeményünket. Több nagy gyártó betűkkel vagy betűpárokkal (A, A/B, B, B/C, C, C/D, D) jelöli azt, hogy mennyire kemény terepre és igénybevételre való egy bakancs.

Az A kategória kirándulóbakancsokat, a B és a B/C klasszikus középhegységi túrabakancsokat, a C és a C/D magashegyi környezetben is helytálló lábbeliket, a D pedig alpesi küldetésekre termett darabokat jelöl. A törtvonalas betűpárok (C/D) átmenetet képviselnek két egymás melletti kategória között.

Általánosságban elmondható, hogy a B és a B/C kategória a legnépszerűbb a természetjárók körében – hétvégi kirándulásokra és többnapos, durvább terepen vezető gyalogtúrákra egyaránt alkalmasak.

Rendkívül kedveltek a vízálló, páraáteresztő membránnal (pl. Gore-Tex, Mer-Tex) felvértezett bakancsok, ami nem véletlen, hiszen nem áznak át, ráadásul szellőznek is. Senkit sem szeretnénk lebeszélni a membrános lábbelikről, de azért jó, ha tudjuk, hogy egy gondosan ápolt, alaposan bevakszolt, kívül-belül bőrből készült baki sem adja meg magát olyan könnyen még a durvább esőzések idején sem. Itt kell szót ejteni a felsőrészről, amely készülhet szintetikus anyagból, tisztán bőrből, valamint e kettőnek a kombinációjából.

PRAKTIKA_Hanwag_ss17_moodpicture_treklight_4
Fotó: Christian Wittig / Hanwag

A 100%-ban bőr felsőrész hosszabb élettartamot és rendszerint könnyebb tisztíthatóságot, a bőr-textília konstrukció pedig jobb szellőzést biztosít kisebb tömeg mellett.

Egy túrabakancs esetében a komfortosság szintén központi jelentőségű. A gyártók a legkülönfélébb ütéscsillapító/rezgéselnyelő betétekkel, sarokmerevítésekkel, nyelvkonstrukciókkal és még megannyi furfanggal igyekeznek kényelmessé, viselés közben szinte észrevehetetlenné tenni lábbelijeiket, és szerencsére a legtöbbször sikerrel is járnak. Outdoor tevékenységeink során olykor durva mechanikai behatások érik a lábbelinket, de egy jó körgumírozás vagy egy strapabíró orrerősítés szerencsére remekül képes dacolni az ilyesfajta veszélyekkel.


Aludj a föld felett! – Tippek függőágyazáshoz

Aludj a föld felett! – Tippek függőágyazáshoz

2020.04.06.

Ha aludtunk már sátorban, netán egy derékaljon a szabad ég alatt, itt az ideje, hogy kipróbáljunk egy újfajta élményt: a függőágyazást. A legtöbben valószínűleg úgy gondolják, hogy ide-oda hintázgatásról, egy-két órás lazulásról, legfeljebb egy kisebb délutáni bealvásról szól ez a műfaj, pedig a megfelelő felszereléssel esőben, szélben, szúnyoginvázió közepette, sőt még akár télen is lehet aludni a levegőben függve. Ha kedvet kaptál a dologhoz, néhány praktikus tanáccsal segítünk a lazulásban.

→ Tovább
Kalandozz legálisan!

Kalandozz legálisan!

2020.03.16.

Outdoor ténykedéseink során gyakran megfordulunk erdőn-mezőn, látunk mindenféle hívogató növényt, étvágygerjesztő gombát, olykor pedig hullatott agancsra bukkanunk. Szívesen ülünk körül tábortüzet, máskor meg egyszerűen jólesik a járt utat a járatlanért elhagyni. Nincs ebben semmi extra, viszont erősen ajánlott betartani azokat a játékszabályokat, amelyek mindannyiunkra nézve kötelező érvényűek.

→ Tovább
Túrahátizsákos kisokos – ezt válaszd, így viseld

Túrahátizsákos kisokos – ezt válaszd, így viseld

2020.02.17.

A hazai piacon fellelhető hátizsákok „tengerében” könnyen elmerülhetünk. Sokan bele sem gondolunk, hogy egyes nélkülözhetetlen kiegészítőink vagy ruhadarabjaink „jelenléte” éppen azért nem tűnik fel túrázás közben, mert kiválasztása alapos mérlegelést követően történt meg. Ilyen a hátizsák is. Ha jó, fel sem tűnik, hogy velünk van. Megtudhatjuk azt is, hogy mi áll az esetenként hatalmas árkülönbségek hátterében.

→ Tovább