MOLFresh Corner

MOL természetjáró blog

Tippek, tanácsok túrabakancs választásához

Nagy Loránd István 2020.03.02.

A túrázás egyik legfontosabb kelléke a túrabakancs, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyet választunk. Összeszedtük, mit kell tudni, hogy jól dönthessünk.

A megfelelő lábbeli talán a legfontosabb eleme egy természetjáró felszerelésarzenáljának, ehhez nem fér kétség. Korábban már kalandoztunk a túrafélcipők és a beszállócipők világában, és hangsúlyoztuk, hogy számos esetben tökéletesen alkalmasak a hagyományos értelemben vett bakancsok kiváltására. De nem mindig.

Ha többnapos, netán többhetes vándorlásra indulunk nagy hátizsákkal, ha hófödte vagy vendégmarasztaló sárral felturbózott, bokatörős terepen kell hosszasan caplatnunk, szinte biztos, hogy a nagyobb stabilitást és hatékonyabb védelmet biztosító túrabakancs (azaz az outdoor félcipő magas szárú rokona) a jó választás.

PRAKTIKA_Hanwag_ss17_moodpicture_treklight_3 JAV
Fotó: Christian Wittig / Hanwag

Ahhoz, hogy rátaláljunk a számunkra legmegfelelőbb darabra, ki kell eszelnünk, milyen igénybevételnek szeretnénk kitenni az új lábbelit. El kell döntenünk, hogy főként milyen terepen (alföldi, dombvidéki, középhegységi túrautak, sziklás-köves ösvények, avagy ezek mindegyike), az év mely szakában (csak nyáron, tavasztól őszig, mind a négy évszakban), illetve milyen gyakorisággal és alkalmanként mennyi ideig (havonta egyszer egy-két napra, hetente többször egy-egy vagy több napra, esetleg napi szinten) kívánjuk majd nyüstölni szerzeményünket. Több nagy gyártó betűkkel vagy betűpárokkal (A, A/B, B, B/C, C, C/D, D) jelöli azt, hogy mennyire kemény terepre és igénybevételre való egy bakancs.

Az A kategória kirándulóbakancsokat, a B és a B/C klasszikus középhegységi túrabakancsokat, a C és a C/D magashegyi környezetben is helytálló lábbeliket, a D pedig alpesi küldetésekre termett darabokat jelöl. A törtvonalas betűpárok (C/D) átmenetet képviselnek két egymás melletti kategória között.

Általánosságban elmondható, hogy a B és a B/C kategória a legnépszerűbb a természetjárók körében – hétvégi kirándulásokra és többnapos, durvább terepen vezető gyalogtúrákra egyaránt alkalmasak.

Rendkívül kedveltek a vízálló, páraáteresztő membránnal (pl. Gore-Tex, Mer-Tex) felvértezett bakancsok, ami nem véletlen, hiszen nem áznak át, ráadásul szellőznek is. Senkit sem szeretnénk lebeszélni a membrános lábbelikről, de azért jó, ha tudjuk, hogy egy gondosan ápolt, alaposan bevakszolt, kívül-belül bőrből készült baki sem adja meg magát olyan könnyen még a durvább esőzések idején sem. Itt kell szót ejteni a felsőrészről, amely készülhet szintetikus anyagból, tisztán bőrből, valamint e kettőnek a kombinációjából.

PRAKTIKA_Hanwag_ss17_moodpicture_treklight_4
Fotó: Christian Wittig / Hanwag

A 100%-ban bőr felsőrész hosszabb élettartamot és rendszerint könnyebb tisztíthatóságot, a bőr-textília konstrukció pedig jobb szellőzést biztosít kisebb tömeg mellett.

Egy túrabakancs esetében a komfortosság szintén központi jelentőségű. A gyártók a legkülönfélébb ütéscsillapító/rezgéselnyelő betétekkel, sarokmerevítésekkel, nyelvkonstrukciókkal és még megannyi furfanggal igyekeznek kényelmessé, viselés közben szinte észrevehetetlenné tenni lábbelijeiket, és szerencsére a legtöbbször sikerrel is járnak. Outdoor tevékenységeink során olykor durva mechanikai behatások érik a lábbelinket, de egy jó körgumírozás vagy egy strapabíró orrerősítés szerencsére remekül képes dacolni az ilyesfajta veszélyekkel.


Kampány a biztonságos utazásért

Kampány a biztonságos utazásért

2020.06.09.

Közös kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség, a MOL, a MÁV és a Volánbusz. A cél, hogy mindenkiben tudatosítsák: itthon biztonságosan utazhatnak, és a koronavírus-járvány lecsengése után újra felfedezhetik Magyarország csodáit.

→ Tovább
Életmentők a hátizsákban

Életmentők a hátizsákban

2020.06.01.

Túrázás közben a váratlan helyzetekre is fel kell készülni, hiszen magashegységi környezetben akár egy komolyabb esőzés vagy egy 2-3 órás kényszerpihenő is kihűléshez vezethet menedék vagy felszerelés hiányában. Segítünk, hogy mik legyenek nálad feltétlen, ha magashegységben túrázol.

→ Tovább