MOLFresh Corner

MOL természetjáró blog

2020. március 2.

Tippek, tanácsok túrabakancs választásához

A túrázás egyik legfontosabb kelléke a túrabakancs, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyet választunk. Összeszedtük, mit kell tudni, hogy jól dönthessünk.

A megfelelő lábbeli talán a legfontosabb eleme egy természetjáró felszerelésarzenáljának, ehhez nem fér kétség. Korábban már kalandoztunk a túrafélcipők és a beszállócipők világában, és hangsúlyoztuk, hogy számos esetben tökéletesen alkalmasak a hagyományos értelemben vett bakancsok kiváltására. De nem mindig.

Ha többnapos, netán többhetes vándorlásra indulunk nagy hátizsákkal, ha hófödte vagy vendégmarasztaló sárral felturbózott, bokatörős terepen kell hosszasan caplatnunk, szinte biztos, hogy a nagyobb stabilitást és hatékonyabb védelmet biztosító túrabakancs (azaz az outdoor félcipő magas szárú rokona) a jó választás.

Ahhoz, hogy rátaláljunk a számunkra legmegfelelőbb darabra, ki kell eszelnünk, milyen igénybevételnek szeretnénk kitenni az új lábbelit. El kell döntenünk, hogy főként milyen terepen (alföldi, dombvidéki, középhegységi túrautak, sziklás-köves ösvények, avagy ezek mindegyike), az év mely szakában (csak nyáron, tavasztól őszig, mind a négy évszakban), illetve milyen gyakorisággal és alkalmanként mennyi ideig (havonta egyszer egy-két napra, hetente többször egy-egy vagy több napra, esetleg napi szinten) kívánjuk majd nyüstölni szerzeményünket. Több nagy gyártó betűkkel vagy betűpárokkal (A, A/B, B, B/C, C, C/D, D) jelöli azt, hogy mennyire kemény terepre és igénybevételre való egy bakancs.

Az A kategória kirándulóbakancsokat, a B és a B/C klasszikus középhegységi túrabakancsokat, a C és a C/D magashegyi környezetben is helytálló lábbeliket, a D pedig alpesi küldetésekre termett darabokat jelöl. A törtvonalas betűpárok (C/D) átmenetet képviselnek két egymás melletti kategória között.

Általánosságban elmondható, hogy a B és a B/C kategória a legnépszerűbb a természetjárók körében – hétvégi kirándulásokra és többnapos, durvább terepen vezető gyalogtúrákra egyaránt alkalmasak.

Rendkívül kedveltek a vízálló, páraáteresztő membránnal (pl. Gore-Tex, Mer-Tex) felvértezett bakancsok, ami nem véletlen, hiszen nem áznak át, ráadásul szellőznek is. Senkit sem szeretnénk lebeszélni a membrános lábbelikről, de azért jó, ha tudjuk, hogy egy gondosan ápolt, alaposan bevakszolt, kívül-belül bőrből készült baki sem adja meg magát olyan könnyen még a durvább esőzések idején sem. Itt kell szót ejteni a felsőrészről, amely készülhet szintetikus anyagból, tisztán bőrből, valamint e kettőnek a kombinációjából.

A 100%-ban bőr felsőrész hosszabb élettartamot és rendszerint könnyebb tisztíthatóságot, a bőr-textília konstrukció pedig jobb szellőzést biztosít kisebb tömeg mellett.

Egy túrabakancs esetében a komfortosság szintén központi jelentőségű. A gyártók a legkülönfélébb ütéscsillapító/rezgéselnyelő betétekkel, sarokmerevítésekkel, nyelvkonstrukciókkal és még megannyi furfanggal igyekeznek kényelmessé, viselés közben szinte észrevehetetlenné tenni lábbelijeiket, és szerencsére a legtöbbször sikerrel is járnak. Outdoor tevékenységeink során olykor durva mechanikai behatások érik a lábbelinket, de egy jó körgumírozás vagy egy strapabíró orrerősítés szerencsére remekül képes dacolni az ilyesfajta veszélyekkel.


A Keleti-Mecsek esszenciája

A Keleti-Mecsek esszenciája

2021.02.25.

A Keleti-Mecsek egyik völgyfőjében áll a Réka-kunyhó, a térség felfedezésének ideális elhelyezkedésű bázisa. Szomszédságában a hegyvidék messze földön neves látnivalóit találjuk: a Mecsek legmagasabb pontját, a Zengőt, Óbányát és vízesésekkel, zúgókkal tarkított völgyét, illetve Kisújbánya kilátóját.

→ Tovább
A Börzsöny legizgalmasabb vára – Drégely

A Börzsöny legizgalmasabb vára – Drégely

2021.01.06.

Több mint 700 éve vár, ebből közel 500 éve rom. Mindenki hallott már róla, de jóval kevesebben jártak a falainál. Ostrománál a magyar történelem egyik legdrámaibb küzdelme zajlott, várkapitánya – Szondi György – pedig a török háborúk egyik legvitézebb harcosa, aki hősiességével örökre beírta magát a történelemkönyvekbe.

→ Tovább
Az örök dilemma - szintetikus vagy pehelytöltet?

Az örök dilemma - szintetikus vagy pehelytöltet?

2020.12.14.

A pehellyel töltött outdoor termékek napjainkban is verhetetlennek tűnnek tömeg-térfogat arány és hőszigetelő képesség tekintetében, a szintetikus töltőanyagúak felzárkózása ugyanakkor szédületes sebességgel zajlik. Utóbbiak elvitathatatlan előnye, hogy sokkal jobban tolerálják a nedvességet, mint a természetes eredetű szigetelőanyagot tartalmazó társaik, továbbá az, hogy egy leheletnyivel olcsóbbak is. Ezt már korábban is megállapítottuk, de a helyzet ma is változatlan.

→ Tovább