2015-ben is Környezetvédelmi Világnap

Június 5-ét több mint negyven éve Környezetvédelmi Világnapként tartjuk számon. Ha te is környezettudatosnak tartod magad, válogass az országszerte megrendezett színes programok közül.

Szerző:
TM
Fotó:
Sefag Zrt
Duna-Dráva Nemzeti Park
Shutterstock
2015. június 3.

Június 5-ét több mint negyven éve Környezetvédelmi Világnapként tartjuk számon. Ha te is környezettudatosnak tartod magad, válogass az országszerte megrendezett színes programok közül.

„Az embernek alapvetően joga van a szabadsághoz, egyenlőséghez és a megfelelő életfeltételekhez olyan minőségű környezetben, amely emberhez méltó és egészséges életre ad lehetőséget” - szerepel a nyilatkozatban, ami az ENSZ első, 1972-es környezetvédelmi világkonferenciájához köthető. Azóta is ebben a szellemben tartják meg minden évben a világnapot, melynek keretein belül számos rendezvényen, programon vehetünk részt hazánkban is.

 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság június 5-én a Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzetben tart szakvezetéssel egybekötött túrát, amely során az érdeklődők megismerkedhetnek a mára csaknem eltűnt, a területen helyreállított erdőssztyepp élőhelyek tájképi, botanikai, zoológiai, kultúrtörténeti értékeivel. A továbbiakért kattints ide!

 

Minél korábban tudatosítjuk a gyerekekben a környezettudatosság fontosságát, annál jobb: a csemeték számára környezetvédelemhez kapcsolódó játékos feladatokkal készül a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Szaporcán, a nemrégiben megnyílt Ős-Dráva Látogatóközpontban, amely az ormánsági táj jellegzetességeit vonultatja fel. 

Még több info itt!

 

 

Az új Ős-Dráva Látogatóközpont Szaporcán

 

Egész napos programot hirdet június 5-re a kaszói Ökocentrum, ahol kicsik és nagyok részt vehetnek egy vízi élőlények segítségével megvalósított vízminőség vizsgálaton, majd a hulladékok felhasználási lehetőségeiről tudhatnak meg többet. Előzetes bejelentkezés 4-éig!

 

Ha szívesen pattansz drótszamárra és Miskolc környékén laksz, biztosan kedvedre lesz az 5-ei bringás reggeli, amit a Centrum áruház előtti téren rendeznek a Környezetvédelmi Világnap alkalmából. Nincs más feltétel, mint hogy biciklivel érkezz. A programon tippeket kaphatsz a városi kerékpározással kapcsolatban, átnézetheted a bringádat, a kihelyezett ötletfalra pedig te is felírhatod saját gondolataidat. Még több információ ide kattintva. 

 

A kisvasút-rajongó gyerekek sem fognak csalódni június 5-én: iskolás csoportok részére szervez programot a Mesztegnyői Erdei Vasút. A vidám zakatolást gyakorlati bemutató és előadás színezi, de a gyerekek egy izgalmas beszélgetésen is részt vesznek, melynek témája természetesen a környezettudatosság. Előzetes jelentkezés szükséges. 

 

 

Mesztegnyői Erdei Vasút

 

Ezt a napot Kecskemét városa is a környezetvédelemnek szenteli. Játékos környezetismereti foglalkozások, interaktív játszóház, egészséges életmóddal kapcsolatos tesztek, védett állat- és növényfelismerés, kvíz, memóriakártyák, társasjáték a Főtéren - ezen a programon biztosan nem fog unatkozni a család. Még több infó ide kattintva.

 

Kedvenc gyerekkori olvasmányaink egyike, a Tüskevár elevenedik meg a Diás-szigeten, ahol a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság várja az érdeklődőket június 6-án. A világnap alkalmából a Fekete István emlékhely és a Matula kunyhó is kedvezményes jeggyel látogatható. Találkozó Fenékpusztán a Vönöczky Schnek Jakab Kutatóházban 10 órakor. Bővebben ide kattintva.

 

Tatabányán akadályversenyt szerveznek és interaktív sátrakat rendeznek be többek között a klímaváltozás és természetvédelem témákban június 6-án. A résztvevők kenuzhatnak a Csónakázó tavon és kipróbálhatják a szabadtéri szelektív hulladékgyűjtési játékokat is. Itt olvashatsz többet a programról.

Cikkajánló