260 méter kötéllel rögzítették a 184 éves óriásplatánt

A cégénydányádi kastélypark egyik fő látványossága az épület mögötti terebélyes platánfa, az „Öreg hölgy”. Most statikailag meg kellett erősíteni a veszélyeztetett fát: hazánk legbonyolultabb alpintechnikával épített koronabiztosító rendszerét alakították ki rajta.

 

Szerző:
hnp.hu/Horváth Tibor
2018. május 17.

A cégénydányádi kastélypark egyik fő látványossága az épület mögötti terebélyes platánfa, az „Öreg hölgy”. Most statikailag meg kellett erősíteni a veszélyeztetett fát: hazánk legbonyolultabb alpintechnikával épített koronabiztosító rendszerét alakították ki rajta.

 

A platán lenyűgöző méretekkel rendelkezik: amellett, hogy lassan kétszáz éves lesz, törzsének körmérete több mint 7 méter, átlagos törzsátmérője 250 cm, átlagos lombkorona-átmérője 46 méter, magassága pedig 39 méter. A fa egy külön kis világ: odvaiban csókák, denevérek, zöld küllők bújnak meg.

 


A természetvédelmi szakemberek feladata többek közt ennek a terebélyes óriás platánfának a kezelése, ápolása is - írja a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság az oldalán. Ez a munka pedig nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk.


Kiderült, hogy a fa - idős korának és elhanyagoltságának köszönhetően - több problémával küzd. Rengeteg, akár több méteres, veszélyes száraz ágat, korhadt ágcsonkokat, odúkat találtak rajta, amelyek egyrészt veszélyesek voltak, másrészt a platán további romlását is siettették. Ezért eltávolították a száraz ágakat, és a madarak által nem lakott odúkat, illetve a fa sebeit is kezelték. Ezután a koronaalap tisztítása következett. Itt egy hatalmas üreget (vízzsákot) fedeztek fel, amely mélyen benyúlt a fa törzsébe, és az is kiderült, hogy jelentősen korhadt a fa belseje, így már statikai problémák is adódtak.

 

A rengeteg korhadás, odú és a felfedezett hatalmas vízzsák miatt egy 3D-s műszeres favizsgálatot is végeztek, hogy feltérképezzék a fa belsejének szerkezetét

 

A szakemberek attól tartottak, hogy extrém időjárás esetén széthasadna a korona vagy lehasadhatna a vázág, így fakötöző rendszerrel erősítették meg a platánt: minden nagyobb ágat másik három ághoz rögzítettek, így a terhelés szétoszlik a kötési pontok között. Ehhez a művelethez 260 méter kötelet használtak és 17 kötést alakítottak ki.

 

Előbb eltávolították a száraz ágakat...

 

... majd fakötöző rendszerrel erősítették meg.


„A vizsgálatokat- és az ápolást követően elmondhatjuk, hogy a nagy platán, bár sok problémával küzd, a korának megfelelő állapotban van, és még sokáig gyönyörködhetünk benne, de ehhez az is szükséges, hogy erőnkhöz mérten gondoskodjunk róla” - foglalta össze a nemzetipark-igazgatóság.

 


A cégénydányádi kastélypark mintegy 16 hektáros természetvédelmi területen található, fái, bokrai és egyéb növényei igazi ritkaságnak számítanak. Az angolparkban többek között tulipán-, liliom- és páfrányfa, vérbükk, vörös tölgy, szelídgesztenye is található, kora tavasszal pedig itt virágzik az országban legnagyobb számban a téltemető.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Száz évvel ezelőtti fényét kapja vissza a cégénydányádi kastély

Kipróbáltuk a fahatározó appot

Európában is egyedülálló a gyümölcsállományunk

Miről suttognak a fák?

Óriásfákra vadásztunk a Normafán

Cikkajánló