4 lenyűgöző túra, ahol feltárulnak a Föld titkai

Vajon mit rejthet a Pulai-krátertó, hogyan keletkeztek a Cserépfalutól nem messze található kaptárkövek, mit keres egy vulkáni kőzetegyüttes az Alföldön, és mit tartogat a Báracháza-barlang a kíváncsi látogató számára? Ezekre a kérdésekre találhatod meg a választ ősszel a geotópnapok keretében, amelyek idén is izgalmas helyszínekkel várják az érdeklődőket. A Turista Magazin a programok közül válogatott.

Szerző:
Lénárt Léni
2015. október 5.

Vajon mit rejthet a Pulai-krátertó, hogyan keletkeztek a Cserépfalutól nem messze található kaptárkövek, mit keres egy vulkáni kőzetegyüttes az Alföldön, és mit tartogat a Báracháza-barlang a kíváncsi látogató számára? Ezekre a kérdésekre találhatod meg a választ ősszel a geotópnapok keretében, amelyek idén is izgalmas helyszínekkel várják az érdeklődőket. A Turista Magazin a programok közül válogatott.

1. Feltárul a Pulai-krátertó varázslatos világa - Pula

A Balaton-felvidék egyik csendes falujának a neve ismerős csenghet, ha másért nem, akkor a minden évben nagy sikerrel megrendezett Művészetek Völgye programsorozatról, de ezúttal nem azért csábítunk a településre, hogy muzsikát hallgass, hanem hogy testközelből megismerkedj az innen nem messze található egykori vulkán csalogató maradványaival. A délelőtti túrán rövid kultúrtörténeti sétát tehetsz Pulán, majd átlépve a Vázsonyi-sédet a „fák országába” kalauzolnak el a szervezők. Mert bizonyára te is kíváncsi vagy egy országos szinten is egyedülálló képződményre, egy tufában létrejött barlangüregre, amely egy négy millió évvel ezelőtt itt tomboló gyűrű alakú vulkán peremében rejtőzik. A középkori háromlyukú hídon át bemerészkedhetsz a hajdani krátertóba is, ahol a parányi kékeszöld algák maradványai keveredtek a vulkán anyagával és a tófenék vékony agyag- és mészlemezeivel. Az így keletkezett alginitrétegek megőrizték a több millió évvel ezelőtti élőlények maradványait, amelyekről sok érdekességet hallhatsz.

 

Fotó: Gulyás Attila

 

A program délutáni részében Katona Lajos Tamás, a pulai krátertó geológus kutatója fogadja az érdeklődőket a Bakonyi Természettudományi Múzeumban. A kicsik geomesét hallhatnak a kis orrszarvúról, aki 4 millió éve átélte a krátertóban a környék vulkánjainak születését, a programot pedig kézműves-foglalkozás is színesíti. Amíg a kicsik ügyeskednek, te megismerkedhetsz az alginittartalmú iszappakolásokkal és szappanokkal, talajjavító készítményekkel és egyéb termékekkel. A múzeumban lehetőség lesz egy előadást követően a krátertóból előkerült gerinces- és rovarfosszíliák megtekintésére, illetve mikroszkópos bemutatón is részt vehetsz.
Mikor?
Délelőtt: 2015. 10. 10. 9.00 óra
Délután: 2015. 10. 10. 14.00 óra
Hol?
Délelőtt: Pula, buszmegálló
Délután: MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma; cím: Zirc, Rákóczi tér 3-5.
Bővebb infó és jelentkezés: sardy1@bfnp.hu


 

2. A titokzatos kaptárkövek nyomában - Ördögtorony tanösvény

 

Ördögtorony tanösvény - mi már a neve miatt is vállalkoznánk a 10 km-es szakasz bejárására, különösen akkor, ha szakszerű túravezetés keretében lehet közelebbről megismerkedni az vulkánóriások és titokzatos kaptárkövek világával. A Cserépfalu központjából induló, ugyanoda visszatérő ösvény a Bükkalja kőkultúrájának valamennyi emléke mellett kalauzolja végig a látogatót. A falutól északkeletre, a Mész-tető délnyugati oldalában egy különleges tufakúp található, amelyek egyike az Ördögtoronynak nevezett kaptárkő - erre utal a tanösvény elnevezése is. A vezetett túrákra előzetes bejelentkezés és online regisztráció (amit itt tehetsz meg) szükséges. A szervezők azt kérik, hogy a regisztrációnál jelezd, mely időpontara kívánsz jelentkezni.

 


 

Fotó: Mirmur


Mikor?
2015. 10. 10. 08.00 óra, 9.00 óra, 10.00 óra, 11.00 óra
Hol?
Cserépfalu, az általános iskola udvara
Bővebb infó és jelentkezés: nansenscott@gmail.com3. Vulkáni kőzetegyüttes az Alföldön - Szőlőhegy tanösvény


Nem tudjuk, hogy ott voltál-e azon a töriórán, ahol Tarpáról hallhattál, de az biztos, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település fontos szerepet játszott a Rákóczi-szabadságharcot előkészítő bujdosómozgalomban. Nem mellékesen a külterületén található Szőlőhegy tanösvényen a táji és az élőhelyi érdekességekkel, védett és fokozattan védett növény- és állatfajtákkal is megismerkedhetsz. Ha ez még nem lenne elég, megtekintheted az Alföldön egyedülálló vulkáni kőzetegyüttest is.

Mikor?
2015. 10. 10. 10.00 óra
Hol?
Találkozó: tarpai Nagy-hegy lábánál
Bővebb infó és jelentkezés: hnp.hu


4. Évmilliókról mesélő kövek - Gánt

 

Fotó: dr. Elter Tamás


A IV. „Miről mesélnek a kövek?” elnevezésű geotúrán (a Gánt-Bauxitföldtani Park-Báracháza-barlang-Gánt-útvonalon) bepillantást nyerhetsz mintegy 230 millió év izgalmas földtani eseményeinek titkaiba. A marsbéli tájra hajazó egykori bauxitbánya külszíni fejtése Európában is ritkaságnak számít, a táblákkal jelzett tanösvényen feltárul többek között a környék földtörténeti múltja, de kiderül az is, miként jött létre a gánti bauxittelep. A fokozottan védett Báracháza-barlang az ősállatmaradványairól híres, nem mellékesen a Vértes hegység második leghosszabb barlangja. A túrára előzetes bejelentkezés szükséges!
Mikor?
2015. 10. 11. 8.00-tól 12.00-ig (10 km-es távon), 8.00-tól 10.00-ig (18 km-es távon)
Hol?
Gánt, művelődési ház, Béke tér 20.
Bővebb infó: meselo-kovek.hu


 
 

Mit jelent a geotóp kifejezés?

A geotóp olyan földi helyszínt jelöl, ahol az élettelen természet leglátványosabb, legjellegzetesebb képződményei (pl. felszínformák, sziklafalak, barlangok, kőzetek vagy talajok természetes és mesterséges kibukkanásai, források) találhatók. Megismerésük révén a múltba is egy remek időutazást tehetsz, hiszen bepillantást nyersz az évmilliókkal ezelőtti földtörténeti eseményekbe.

 


Kapcsolódó cikkek: 

Marsi minisivatag a Vértes lábánál
Még több hír a hazai tanösvényekről

Cikkajánló