Ötvenéves a pécsi tévétorony

Az ország egyik legmagasabb építményét, a Misina tetőn álló pécsi tévétornyot 1973. április 4-én adták át. Mára Pécs szimbóluma lett, nyitott kilátóteraszról fantasztikus panorámában gyönyörködhetünk.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Tassy Márk / MTSZ
Forrás:
pecs.hu
pecsma.hu
2023. április 4.

Az ország egyik legmagasabb építményét, a Misina tetőn álló pécsi tévétornyot 1973. április 4-én adták át. Mára Pécs szimbóluma lett, nyitott kilátóteraszról fantasztikus panorámában gyönyörködhetünk.

Az 535 méter magas Misina tetején álló pécsi tévétorony 197 méterével Magyarország egyik legmagasabb építménye. A Vízvárdy István, Söpkéz Gusztáv és Thoma József tervei alapján készült toronyba közel 19 ezer tonna vasbetont építettek be, az épület alapja 4 méter vastag és 22 méter átmérőjű. A torony eredetileg 191 méteres volt, de 1995-ben antennát cseréltek rajta, aminek köszönhetően az építmény 6 méterrel magasabb lett.

A mostani torony helyén az 1960-as évekig a Kiss József-kilátó állt. Az 1908-ban épült kilátó a Mecsek Egyesület főtitkáráról, több Mecsek-könyv szerzőjéről kapta a nevét. A kilátót a 60-as évek végén bontották le a tévétorony építése miatt. A kilátó Zsolnay Miklós által készített dísztábláját ma is láthatjuk a tv-toronyban,

Ahogy azt a pecs.hu oldalon olvashatjuk, 1968. október 22-én délután baleset történt az épülő toronyban, lezuhant több, egyenként másfél tonnás elem a magasból. Szerencsére, senki nem sérült meg, de mivel épp az 1956-os forradalom évfordulójának előestéje volt, a rendőrség szabotázsakcióra gyanakodott. Kiderült azonban, hogy a bajt az okozta, hogy a munkások nyitva felejtették az ajtót, a huzat pedig kibillentette a még rögzítetlen lépcsősort, amelynek darabjai a mélybe zuhantak.

A tévétornyot 1973. április 4-én adtak át. Tetejére 459 lépcsőfok vezet fel, de persze a látogatóknak nem itt kell felmenni, a torony tetejébe sokkal kényelmesebben, egy gyorslifttel lehet feljutni. 72 méteres magasságban egy üvegfalú presszót találunk, amely közel 40 vállalat összefogása nyomán született meg. „Soproni volt a szőnyeg, kecskeméti a bútor, pécsi az étkészlet, a technikai berendezések pedig Svédországból és Németországból érkeztek” – olvashatjuk a pecs.hu oldalon.

A 80 méteres magasságban található nyitott kilátóteraszról gyönyörű panoráma tárul a szemünk elé. Előttünk Pécs és a Mecsek dombjai, hegyei, kicsit távolabb a Villányi-hegységet és a horvát Papuk-hegységet is látjuk. Pécs egyik legismertebb építménye 2017-ben különleges díszkivilágítást kapott.

A tévétorony látogatásával kapcsolatban ide kattintva találtok információkat.

Cikkajánló