500 éves vízimalomból izgalmas pékmúzeum a Balatonnál

Gyenesdiás egykori vízimalmából pékmúzeumot és herbáriumot alakítottak ki. Az épület körül tanösvény és fűszerkert is helyet kap majd.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Keszthelyi Televízió
Forrás:
zaol.hu
2021. április 28.

Gyenesdiás egykori vízimalmából pékmúzeumot és herbáriumot alakítottak ki. Az épület körül tanösvény és fűszerkert is helyet kap majd.

Pályázati támogatással teljesen megújult az egykori Talabér-Bujtor-Osvald-féle vízimalom Gyenesdiáson, és környezete is megszépült. A napokban átadott épületben pékmúzeumot hoztak létre, ahol az érdeklődők végigkövethetik a búza útját a liszttől a kenyérig. Kemencét építettek, és a malomkereket is szépen rekonstruálták.

Herbárium is helyet kapott az épületben. A múzeum mögött fűszerkertet, az udvaron lévő János-forrás mentén pedig tanösvényt alakítottak ki, amely 16 ismertetőtáblán mutatja be a helyi növény- és állatvilágot. A diási pékmúzeum és herbárium májustól minden hétvégén, június elejétől szeptember végéig keddtől vasárnapig, október elejétől – december végéig pedig hétvégente lesz látogatható; belépődíj nélkül – írja a zaol.hu.

A vízimalom 1551-ben épült és egészen a 20. század közepéig őrölt. Az államosítás után szolgálati lakásokat alakítottak ki benne, majd 2014-ben az épület az önkormányzathoz került, és már akkor felmerült, hogy szeretnék ezt az értéket valamiféleképpen megőrizni az utókor számára.

Cikkajánló