A Börzsöny déli lábánál is felbukkant a medve

Feltehetően a korábban Acsa és Aszód, illetve Galgamácsa környékén észlelt állat bukkant fel Kismaros határában. Az esetről hivatalos bejelentés is történt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
budapestkornyeke.hu / 0627.hu
2022. július 4.

Feltehetően a korábban Acsa és Aszód, illetve Galgamácsa környékén észlelt állat bukkant fel Kismaros határában. Az esetről hivatalos bejelentés is történt.

A közösségi oldalon terjedt el a hír, miszerint szombat éjjel medvét láttak Kismarosnál, Börzsönyliget-Morgó kanyarnál – adta hírül a budapestkornyeke.hu.

„Sziasztok! 0:39-kor medve sétált át a kocsink előtt a Morgó kanyarban! Mindenki figyeljen oda!” – olvasható a szemtanú bejegyzésében, aki hivatalos bejelentést is tett az esetről.

Az egyik hivatalos bejelentés Jancsó István hivatásos vadászhoz érkezett, aki a 0627.hu hírportálnak elmondta: egyelőre nem tudja sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy valóban medve jár a térségben, de mivel a medvék viszonylag rövid idő alatt nagy távolságokat tudnak megtenni, nem elképzelhetetlen.

A szomszédos szokolyai önkormányzat is beszámolt a hírről, közleményükben fokozott óvatosságra hívják fel a környékbeliek és kirándulók figyelmét: „az információ, úgy tűnik, igaz lehet! Jelenleg csak a három szemtanú információja áll rendelkezésünkre. Nincsenek bizonyítékok! De kérjük Önöket, hogy elővigyázatosak legyenek, lehetőleg ne menjenek az erdőbe, külterületi részekre gyalogosan!”

Legutóbb Galgamácsa határában egy veszélyeshulladék-lerakónál látták a Pest megyében kóborló állatot. Akkor a helyi vadásztársaság elnöke, Kovács Péter közösségi oldalán fotót is posztolt a barna medvéről. A térségben korábban is járt már medve, akkor az önkormányzat értesítette a Pilisi-parkerdőt az esetről, a vizsgálat pedig igazolta a ragadozó jelenlétét. Az állat mozgásának nyomon követése érdekében a Pilisi Parkerdő Zrt. – egyeztetve a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával – vadkamerákat helyezett ki – írja a budapestkornyeke.hu

Mi a teendő, ha medvével találkozol?
  • A kijelölt turistautakon haladj!
  • Kerüld az átláthatatlan sűrűket, bozótosokat!
  • Napnyugta és napkelte közötti időszakban inkább kerüld az erdőt!
  • Ne járj nesztelenül, hogy a medvék hallják, hogy közeledsz. Társaságban beszélgess, egyedül járva zajkeltő eszközt is használhatsz, pl. csengőt vagy rádiót.
  • Ne használj fejhallgatót!
  • Ha véletlenül összefutnál a medvével, és az állat nem vesz észre, akkor lehetőleg feltűnés nélkül, halkan, a medvét szemmel tartva, hátrálva távolodj!
  • Ha a medve két lábra áll, az nem azt jelenti, hogy támadni akar, ezt a jobb tájékozódás érdekében teszi.
  • Ha a medve észrevesz, ne próbáld elzavarni, ne nézz a szemébe és ne fordíts neki hátat! Elfutni sem túl jó ötlet, mert egészen biztos, hogy az állat gyorsabb nálad.
  • Autós találkozás esetén ne hagyd el a járművet!

Cikkajánló