Mi a legrosszabb, amit tehetsz, ha medvével találkozol?

Mindenki tudja, hogy a medve nem játék, de azzal nem mindenki van tisztában, hogy mire érzékeny leginkább.

Szöveg:
2023. május 15.

Mindenki tudja, hogy a medve nem játék, de azzal nem mindenki van tisztában, hogy mire érzékeny leginkább.

A magyar erdőkben alapvetően nem sok esélyünk van összefutni a medvével, de időről időre megjelenik nálunk egy-egy kóborló példány, ahogy az a napokban is történt. Nézzük tehát, mi az, amit semmiképpen ne tegyél, ha medvével találkozol:

Ne barátkozz a bocsokkal!

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szerint ugyanis a legtöbb konfliktus anyamedvékhez köthető, de egyébként mindenféle korú és nemű medvét érdemes elkerülni. Külföldön az is jellemző, hogy az állatról azonnal videófelvételt, fotót készítenek, neadjisten szelfizni akarnak vele, mondanunk sem kell, hogy mindez igen veszélyes lehet. Természetesen etetni sem jó ötlet, megpróbálni elzavarni, hirtelen mozdulatot tenni, a szemébe nézni és hátat fordítani neki szintén nem. Elfutni pedig esélytelen.

Ehelyett a szakértők azt javasolják, hogy a legjobb a medvét szemmel tartva távolodni, és akkor sem kell pánikba esni (persze, mondani könnyű…), ha az állat két lábra áll, mert ez nem feltétlenül támadási szándékot jelez, lehet, hogy a medve csak így próbál jobban tájékozódni.

Ha olyan erdőbe készülsz, ami feltehetően medvejárta, a legrosszabb, amit tehetsz, hogy letérsz a turisaútról mondjuk egy sűrű bozótosba, sötétben, fejhallgatóval, esetleg egy kutya társaságában, ami póráz nélkül szaladgál. Ha közben még egy tonhalas szendvicset is fogyasztasz, mindent megtettél azért, hogy felhívd magadra a medve figyelmét – de persze, azt tudnod kell, hogy az állat alapvetően nem keresi a konfliktust és embervérre sem szomjazik.

Jó ötlet, ha valamilyen hangot keltesz, vagy hangosan beszélgetsz a társaiddal, mert az már messziről elijesztheti a medvét. Ha sátorozol, különösen figyelj oda, hogyan tárolod az élelmiszert: jól el kell csomagolni, és érdemes egy távoli fára felfüggeszteni a maradékokat. Kerékpárral nem jó ötlet útra kelni a medvejárta erdőbe, mert ilyenkor nagyobb a veszélye a véletlenszerű találkozásnak.

A cikk először 2022 májusában jelent meg.

Cikkajánló