Már felvétel is készült az Aszód környékén kószáló medvéről

Az Acsa és Püspökhatvan között felbukkant medvét csütörtökön Aszód környékén is látták, sőt az állatról egy vadkamera is készített felvételeket. Arra kérik a lakosságot és a kirándulókat, hogy most ne látogassák a környékbeli erdőket.

Szerző:
Turista Magazin
2022. május 26.

Az Acsa és Püspökhatvan között felbukkant medvét csütörtökön Aszód környékén is látták, sőt az állatról egy vadkamera is készített felvételeket. Arra kérik a lakosságot és a kirándulókat, hogy most ne látogassák a környékbeli erdőket.

„A május 25-én Acsa és Püspökhatvan között észlelt barnamedve létezését immár egy Iklad közelében készült felvétel is bizonyítja. A Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság ismét felhívja térség lakosságának és a kirándulók figyelmét, hogy ne látogassák a környék erdőségeit. Az erdőgazdaság és a nemzeti park szakemberei továbbra is fokozott ellenőrzéseket tartanak, hogy nyomon követhessék az állatot” – írja a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közösségi oldalán.

A valószínűleg magányosan kóborló medvét egy vadkamera is rögzítette csütörtök hajnalban. Bár a képek sötétek, azért a medve egyértelműen kivehető rajtuk. Az állat Aszód és Iklad község között, a Pilisi Parkerdő Zrt. Gödöllői Igazgatóságához tartozó, galgamácsai erdőrészén, a helyi vadásztársaság leshelyének környékén időzött két órát. Ez az erdőfolt mintegy húsz kilométerre található a szerdai észlelés helyszínétől, az Acsa és Püspökhatvan közötti úttól.

Pilisi Parkerdő és Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság fokozott figyelemre inti a környék - tehát a Galga-völgy déli, a Gödöllői-dombság északi része és a Cserhátalja - lakosságát és a kirándulókat, és kérik, hogy ne látogassák a környék erdeit.

Hasonló figyelemfelhívást tett közzé Aszód város önkormányzata is. „Kérjük a lakosságot, hogy elsősorban a Hosszúvölgy irányában (de lehetőség szerint a többi külterületen is) semmilyen mozgással ne zavarják meg a mackót: ne kiránduljanak vagy kocogjanak, kutyát ne sétáltassanak arrafelé.”

A medveveszély miatt csütörtökön figyelmeztető táblákat is elhelyeztek a város külterületein futó földutak mentén.

Ha mégis találkoznánk medvével, a szakemberek a következő viselkedési szabályok betartását javasolják:

  • A medve alapvetően békés természetű és csak nagyon ritka esetben kerül sor az emberrel való konfliktusra. Amennyiben medvét látunk, ne közelítsünk hozzá, legyen bármilyen korú az állat (a bocsok megközelítése leggyakrabban az anyaállattal való találkozást is magával vonja).
  • Ne tegyünk hirtelen mozdulatot, kerüljük a szemkontaktust és lassan, hátrálva távolodjunk el a helyszínről.
  • Ha olyan területen járunk, ahol medve is előfordulhat, érdemes nappal, társaságban és beszélgetve közlekedni, a zajt a legtöbb esetben elkerülik az állatok. Az erdőben való sátrazáskor az élelmiszereket mindig a tábortól távolabb eső fára függesszük fel, kerüljük az erős illatú élelmiszereket és a maradékot mindig szagmentesen csomagoljuk el


Cikkajánló