A csuka, a süllő vagy a német bucó legyen az év hala?

Ismét lehet szavazni az Év Halára a Magyar Haltani Társaság jóvoltából. A voksokat december 31. délig adhatják le a halkedvelők.

Szerző:
haltanitarsasag.hu
Fotó:
Adobe Stock
fischlexikon.eu
2019. október 28.

Ismét lehet szavazni az Év Halára a Magyar Haltani Társaság jóvoltából. A voksokat december 31. délig adhatják le a halkedvelők.

Mindhárom jelölt őshonos a vizeinkben, van köztük védett és fogható faj is. Az első jelölt, a csuka hosszúkás teste ezüstös, barnásszürke vagy akár olajzöld is lehet, foltok és csíkok egyaránt tarkíthatják. Gyakorlatilag összetéveszthetetlen más halfajokkal - olvasható a Haltani Társaság oldalán. Magyarországon más csukaféle nem él. A faj a növényzettel benőtt állóvizekben fordul elő leggyakrabban, de folyóvizekben is találkozhatunk vele. Rákokat, rovarlárvákat fogyaszt, de előfordul, hogy halakat is. Ha sokan vannak egy területen, gyakran megeszik egymást. Nem restek megtámadni bármit, ami mozog, a gyomrukban találták már békát, madárfiókát és patkányt is.

 

Csuka (Esox lucius)


Süllővel sok helyen találkozhatunk hazánkban, főleg nagyobb folyóinkban, tavainkban. Legjellemzőbb külső vonásai, hogy nagyra megnő, erős fogai vannak, oldalán és úszóin fekete foltok, sávok láthatók. Halat eszik, főként küszt. A legnagyobb süllő, amit Magyarországon kifogtak (2014-ben) 15 és fél kg volt. A húsa nem szálkás.

 

Süllő (Sander lucioperca)


A fokozottan védett (természetvédelmi érték: 100 000 Ft) német bucó a harmadik versenyző. Teste sárgásbarna, és sötétbarna sávok láthatóak rajta. Kis pikkelyei kifejezetten érdes tapintást kölcsönöznek neki. Apróbb fenéklakó szervezetekkel, puhatestűekkel, férgekkel, lárvákkal, esetleg szerves törmelékkel, halikrával és halivadékkal táplálkozik. Csak folyóvizekben él, a Duna vízrendszerének bennszülött hala. Csoportosan találkozhatunk vele, de csak ritkán: a vízfolyások duzzasztása miatt fokozatosan csökken az élettere.

 

Német bucó (Zingel streber)

 

Melyik halfaj szimpatikus? Ide kattintva adhatod le a voksod.

 

2019-ben annyira népszerű volt a szavazás, hogy a versenyt még meg is hekkelték. Végül a vörösszárnyú keszeg nyert.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ritka halfaj példányára bukkantak a Dunában

Nem tudni, mitől hullott el a több tucat állat a Polgári-halastavon

Kecsegét telepítettek Baján

Meghekkelték Az Év Hala szavazást

Cikkajánló