A denevérek is téli álmot alszanak

A Magyarországon élő denevérek télen visszavonulnak, mivel ilyenkor a táplálékul szolgáló rovarok is kisebb számban fordulnak elő.

Szerző:
DDNPI / Dombi Imre
Fotó:
Shutterstock
2015. január 24.

A Magyarországon élő denevérek télen visszavonulnak, mivel ilyenkor a táplálékul szolgáló rovarok is kisebb számban fordulnak elő.

Mikor téli álmot alszanak, a testhőmérsékletük megközelíti a levegő hőmérsékletét (akár 5-8 celsius fokra is lehűlhetnek), a légzésük és szívverésük nagyon lassúvá válik (percenként 1-szer 2-szer dobban szívük).

 

 

Alvó hegyesorrú denevérek


Ebben a hibernációs állapotban erősen lecsökken az anyagcseréjük, és csak így képesek az ősszel felhalmozott pár gramm barna zsírszövetből átvészelni a táplálékszegény időszakot. Nagyon fontos, hogy a telelőhely klímája kiegyenlített legyen (például barlangok) és ne legyen szélsőségesen hideg vagy meleg. Ez utóbbi esetben nem tudnak mélyen hibernálni, és több energiát veszítenek, amit nem tudnak pótolni. Így nagyobb eséllyel pusztulhatnak el a tél folyamán. Erre az úgynevezett "panel denevérek" jelensége a tipikus példa. A fűtött épületekben felszínes a hibernáció, ezért lehet még télen is hallani a cirregésüket a lakótelepeken. Ezek az állatok azután sok esetben erősen legyengülve kerülnek emberkézre. Ha télen felriasztjuk az állatokat, akkor az végzetes is lehet, mivel felélhetik a hideg télre eltartalékolt zsírfelesleget, tehát lehetőség szerint tartózkodjunk ettől.

Cikkajánló