A Diadalív árnyékában - a Vaskapu vonzásában

Kőhajításnyira Pilisszentkereszttől, a Pilis lábánál található egy mesebeli sziklavilág: lenyűgöző sziklaformációk, természet formálta boltívek és egy csipet hegymászótörténelem - ez mind, ami vár minket a Vaskapu-sziklánál.

Szerző:
Szatmári Zoltán
Fotó:
Szatmári Zoltán
2015. május 15.

Kőhajításnyira Pilisszentkereszttől, a Pilis lábánál található egy mesebeli sziklavilág: lenyűgöző sziklaformációk, természet formálta boltívek és egy csipet hegymászótörténelem - ez mind, ami vár minket a Vaskapu-sziklánál.

Aki kacérkodik a gondolattal, hogy megtekintse a Vaskapu különleges sziklaformációit, legegyszerűbben úgy éri el a célját, ha Dobogókő felé vezető úton Pilisszentkereszt központjában letér Pilisszántó felé, majd a Pataksor utcán követi a zöld sávjelzésű turistautat. A faluból kiérve Klastrom felé vegyük az útirányt. Ne felejtsük el megtekinteni a 800 éve alapított cisztercita templom és kolostor védett romjait.


  


III. Béla és felesége, Châtillon-i Anna alapította 1184-ben a templomot. A rommező a hajdani templom hajóját és pillérjeinek maradványait tárja szemünk elé. A fákkal körülölelt helyen elmerenghetünk a történelmi idők változékonyságán.


  


Innen néhány száz méterre érjük el a Klastrom-forrást, ahol a forrás vizével frissíthetjük fel magunkat. Dr. Téry Ödön és Dr. Thirring Gusztáv társaival ezen a helyen határozták el 1888. szeptember 24-én a Magyarországi Kárpátegyesület Budapesti Osztályának második megalakítását. Az esemény még ez év december végén be is következett.

A forrás emléktáblája arról tanúskodik, hogy 1888-ban e helyen született meg a Magyar Turista Egyesület megalakításának gondolata.Kiérve a tágas rétre árvalányhaj ringatózik a tavaszi szellőben, a háttérben a Pilis egyik vonulata hullámzik.A táj adottságainak köszönhetően egyes területei kiváló lehetőséget kínálnak lovaglásra, túrázásra és terepfutásra is.A klastromkerttől a zöld sávjelzést követve mintegy 1,5 km után térjünk le balra, és az erdőn keresztül „nyílegyenesen” haladjunk a Vaskapu-szurdokvölgyben a Vaskapu-sziklához.A turistaúton még tetten érhetőek a tavaly decemberi ónos eső nyomai. Leszakadt ágak, gallyak, kidőlt fák, de az út ennek ellenére jól járható.

 

 

A Pilis-tető meredek keleti oldalán tekintélyt parancsolóan emelkedik a Vaskapu-szikla „diadalíve”.
A sziklákra való felmászás természetvédelmi okok miatt szigorúan tilos!A nagyobbik kapu keleti oldalán emléktábla hirdeti Zsigmondy Emil (Bécs, 1861. augusztus 11. - Meije, Dauphiné-Alpok, 1885. augusztus 6.) nagyságát, aki száznál is több háromezer méter feletti csúcsot mászott meg az Alpokban. 1929-ben elhelyezett emléktábláját minden évben kegyeleti túra alkalmával koszorúzzák meg a magyar hegymászók.Páratlan kilátás Pilisszentkeresztre és Dobogókő irányába.Különleges mészkőformáció részlete


Tipp: Pilisszentkeresztről feltúrázhatunk a Két-bükkfa-nyereg érintésével Dobogókőre, az út viszont nem érinti a Vaskapu-sziklát, így ha látni szeretnénk a meseszép sziklaformációkat, némi kitérőt kell beiktatnunk.

 

Érdekesség:
A Pilis hegységet a Két-bükkfa-nyereg és a Szentléleki-patak völgye választja el a Visegrádi-hegységtől.
 

Cikkajánló