A havas Börzsöny veszélyeire figyelmeztetnek

A havas Börzsöny képeit látva, bizonyára sokan kedvet kaptak ahhoz, hogy maguk is megnézzék azt a helyszínen. A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat azonban nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy a gyakorlatlan kirándulók számára a téli hegyek számos veszélyt rejtenek, gyerekkel pedig pláne ne induljon el senki a Magas-Börzsönybe túrázni.

Forrás:
Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat
2023. január 20.

A havas Börzsöny képeit látva, bizonyára sokan kedvet kaptak ahhoz, hogy maguk is megnézzék azt a helyszínen. A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat azonban nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy a gyakorlatlan kirándulók számára a téli hegyek számos veszélyt rejtenek, gyerekkel pedig pláne ne induljon el senki a Magas-Börzsönybe túrázni.

A Nagy-Hideg-hegy gyönyörű havas képeit látva várhatóan sokan tervezték, hogy a hétvégén felkeresik a Magas-Börzsöny Nagy-Hideg-hegy-Csóványos csúcsrégiót. "Gyakorlati ismereteink alapján sok városi, tapasztalatlan gyermekes család is neki fog indulni, főleg Királyrét felől, a Nagy-hideg-hegyre vezető utaknak és onnan át a csóványosi kilátóba a Szabó-kövek meredek, köves gerinc útvonalán át. Felhívjuk kirándulók figyelmét, hogy a szép táj, a havas hegyek a meleg szobákból, a webkamerákon keresztül csodálható téli táj ellenére számos veszélyt jelentenek, különösen a gyakorlatlan kirándulók számára!” – írja a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat oldala.

A hegylábaktól kb. 500 méterig, a túrák alsó szakaszain mély sár és áradó patakok jellemzőek, amelyek nagy sodrással és habzó sáros vízzel zubognak le a völgyekben. A 600 méter feletti területeken magasságban gyorsan változnak a terepviszonyok és hirtelen vastagszik a vizes nehéz hó.

Ág-, korona- és gallytörés, és akár szálankénti fakidőlés is lehet egyes útvonalakon. Ráadásul hétvégén a szél is megerősödik majd, ami fokozza a veszélyt.

Aki mégis elindul, annak az alábbi veszélyekre kell felkészülni:

  • Megcsúszás: a havas/jeges terepen könnyen meg lehet csúszni, megfelelő felszerelés és tapasztalat nélkül kerüljék a sziklás hegygerinceket, ne menjenek a szakadékok, gerincek szélére!
  • Fakidőlés, korona-, ág- és gallytörések: ennek veszélye mindenhol fennáll, közlekedjenek óvatosan, erősebb szél esetében ne kiránduljanak!
  • Sötétedés, eltévedés: a havas vagy saras terepen sokkal nehezebben és lassabban lehet haladni! Ha kirándulnak, akkor induljanak el időben és tervezzenek sokkal hosszabb menetidővel, mint általában. Gyerekeknek különösen nehéz lesz, lehetőleg gyerekekkel ne induljanak túrázni a Magas-Börzsönyben.


Helyspecifikus figyelmeztetések!
Fokozatosan veszélyes a túrázás a Kemence-Magosfa és a Királyháza-Nagy-Mána, vagy Királyháza-Dobogó-bérc, és különösen a Királyháza-Pogány-bérc útvonalon. A sziklás, meredek utak, gerincek könnyen jegesednek és a völgyekben az áradó patakok nehezen- vagy át sem kelhetőek.


A Csóványosról a Hinta rétek – Kemence patak felé haladó Ételhordó út (Z jelzés) felső gerincesebb szakasza, különösen erősebb északi, északnyugati szélben, igen kitett a szélnek és az magas hótorlaszokat építhet, még a vizesebb havat is átmozgatva.


Királyrét - Nagy-hideg-hegy és Csóványos térségben az átkötő szakaszokHármas-kút felé, Kelemen kaszáló, Éneklő út, vagy a Rakodó-Égés-bérc-Szabó-kövek-Csóványos szakasz veszélyes terepnek számítanak!

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat arra kér mindenkit, hogy a havas/jeges túrázásban tapasztalatlan és megfelelő felszereléssel nem rendelkező kirándulók ne induljanak neki!

Cikkajánló