A HÓNAP TURISTAHÁZA - ERDŐ HÁZA (BAKONYA)

Teljesen önellátó turistáknak való ez a teljesen önellátó ökoturistaház, amelyet a Mecsekerdő teremtett az elmúlt években egy omladozó épület helyére.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
GULYÁS ATTILA ÉS VIDEÓ: DABIS BALÁZS SILVIUS
2016. november 29.

Teljesen önellátó turistáknak való ez a teljesen önellátó ökoturistaház, amelyet a Mecsekerdő teremtett az elmúlt években egy omladozó épület helyére.

A környezet nyugodt és gyönyörű. A Mecsek északi határvidéke tökéletes helyszín egy nagyobb létszámú természetjáró csoport számára, rengeteg környékbeli turistaúttal. Agyváltós bringa is jut mindenkinek, ha megunnátok a bakancsok koptatását. Bulikra, erdei szilveszterekre, találkozókra is ideális, de nem erről szól az Erdő Háza.

 

 

Ez a szépen felújított, napelemekkel és kollektorokkal, no meg gyökérzónás szennyvíztisztítóval felszerelt épület alapvetően erdei iskola, kiváló pedagógusokkal és programkínálattal. Mókus Suliként ismerheti már sok gyerek.

 

 

A komposztálóvécé egyenesen pazar, nem sok köze van a falun megszokott árnyékszékekhez. Használat után nem lehúzni kell, hanem egy kis fűrészporral meghinteni. Jó látni, átélni, hogy itt igyekeznek arra nevelni a jövő generációkat, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomunkat végre, hogy legyen mindenkinek hétköznapi kötelessége, hogy tegyen környezetünk védelme érdekében.

 

 

A madarakban is gazdag fauna tollas egyedeit itt lombkoronaszintről leshetitek egy erdei kilátóról, amelyhez szeretnének még egyedi, magasban futó tanösvényt is építeni a jövőben.

 

 

A házból „hiányoznak” az áramzabáló gépek (televízió, mikrosütő, vízforraló), mert a megtermelt, és egy hatalmas akkumulátorba raktározott elektromos áram bizony nem mindig tud kellő mennyiségben rendelkezésünkre állni. Azért aggodalomra nincs ok, mert ha minden kötél szakad, akkor egy kevésbé környezetbarát, de jól működő megoldással, egy benzines aggregátorral folyamatossá tehető az épület energiaellátása. Jó hír, hogy ritkán lép üzembe.

 

 

Hiszen a varázslatos déli vidékeken a nap is jobban és többet süt, még ilyenkor, télen is. Minket persze masszív monszun várt ismét a Hónap Turistaházában, csak pár órára mutatta meg magát a Naprendszer csillaga. Azért igyekeztünk elhozni nektek a legszebb mozgó és mozdulatlan képeket a helyszínről.

 

<p><a href="https://vimeo.com/192945315">A HÓNAP TURISTAHÁZA - ERDŐHÁZA (MECSEK-BAKONYA)</a> from <a href="https://vimeo.com/user16585756">Turista Magazin</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

 

VOLTUNK MÁR IDÉN EGY PÁR TURISTAHÁZBAN

 

Cikkajánló