Tudástár

A klímaváltozás a kullancsokra is hatással van

A klímaváltozás a hazai és a hozzánk bekerült idegenhonos kullancsfajokra is hatással van. A Turista Magazin májusi számában szakértővel jártuk körül a témát, és az is kiderült, mi köze van a nyilvános vécéknek a kullancsokhoz.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock
2020. május 5.

A klímaváltozás a hazai és a hozzánk bekerült idegenhonos kullancsfajokra is hatással van. A Turista Magazin májusi számában szakértővel jártuk körül a témát, és az is kiderült, mi köze van a nyilvános vécéknek a kullancsokhoz.

Az enyhe tél miatt a hazai kullancsok számára korábban beköszöntött a tavaszi aktív időszak. Hamarabb tudtak gazdát találni, hamarabb beindult a peterakás, a következő generáció is korábban tudott gazdát keresni, ami valószínűleg egy általános sűrűségnövekedést hozott magával.

A klímaváltozás a hozzánk bekerülő idegenhonos kullancsfajokra is hatással van. Évente 1–2 milliárd vándormadár fordul meg nálunk, amelyekkel sokszor a telelőhelyen, például Afrikában felszállt potyautasok is érkeznek. Így juthatott el hozzánk például a Margit-szigeten néhány éve megtalált Hyalomma marginatum nevű kullancsfaj egyede is. Ez a faj a krími-kongói vérzéses láz kórokozója. Magát a vírust azonban nálunk nem találták meg, csak a kullancsot.

Close-up portrait of a male collared flycatcher (Ficedula albicollis) sitting on a branch against a blurred background. Tick struck under the bird's beak

Örvös légykapó és potyautasa, egy kullancs

Fotó: Adobe Stock / Volodymyr Kucherenko

„Ha ezek az afrikai fajok lepottyannak nálunk, normális esetben a téli mínusz 10–20 °C-os fagyokat nem bírják ki, mert nincsenek hozzászokva. Ha azonban melegszik a klíma, eltűnnek a hosszabb telek, ezek a fajok túlélnek nálunk, átvedlenek, és keresnek maguknak egy újabb gazdát, mondjuk egy lovat vagy egy embert”- mondja dr. Földvári Gábor parazitológus, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa. Németországban tavaly 18 helyen figyeltek meg felnőtt Hyalomma marginatumot, de jóval északabbra, Svédországban is több ponton találtak már kifejlett példányokat.

kullancs cikk AdobeStock_282489663

Ha időben átvizsgáljuk magunkat és kedvenceinket, sokat tehetünk a betegségek megelőzéséért

Fotó: Adobe Stock

A cikkből az is kiderül, hogyan segítheti a nyilvános vécék telepítése a kullancsok elleni védekezést, és eloszlatunk néhány kullancsokkal kapcsolatos tévhitet is.

Májusi lapszámunkat itt tudod megrendelni, előfizetni pedig ide kattintva tudsz ránk!

Cikkajánló