A korisoknak is illik figyelni a tatai vadludakra

Hamarosan ellepik a korcsolyázók a tatai Öreg-tavat, így félő, hogy felzavarják az ott telelő sokezres vadlúdcsapatokat.

Szerző:
Musicz László
MME
Fotó:
Csonka Péter - MME
2017. január 6.

Hamarosan ellepik a korcsolyázók a tatai Öreg-tavat, így félő, hogy felzavarják az ott telelő sokezres vadlúdcsapatokat.

 

A tatai vadludak most különösen igénylik az odafigyelést és védelmet - írja Musicz László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoport elnöke a Facebook-oldalán. Sajnos a vadludak zavarására több példa is volt az elmúlt időszakban: novemberben egy alkalommal erős fénycsóvával világítottak a madarak közé, szilveszterkor pedig tűzijáték űzött el mintegy 8 ezer ludat. Máris közeleg az újabb veszély, ugyanis amint lehet, korisok, jégszörfösök fogják ellepni a befagyott víztükröt.

 


„Elég egy kis odafigyelés, és rengeteget tehetünk a sokezres vadlúdcsapatok megóvásáért, a túlélésükért. Ha a kajakházat a gimnáziummal összekötő képzeletbeli vonaltól a tónak a vár felé eső részét használjuk a téli sportokra, azzal az ország egyik legnagyobb jégpályája lehet a miénk! És ha ettől a vonaltól nem megyünk a jégen hátra a Tófarok felé, azzal esélyt adunk a vadludaknak, hogy a tó végében lévő, egyre zsugorodó vízfelületen kitartsanak a közelgő fagyok alatt. Ne feledjük, hogy messze környéken ez lesz az egyetlen nagyobb (alig pár hektáros) vízfelület, amelyet esélyük van jégmentesen tartani a ludaknak” - hívja fel a figyelmet Musicz László.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

50 ezer madárra számítanak a Tatai Vadlúd Sokadalmon

Az Öreg-tó ölelésében - A tatai vár

 

Cikkajánló