A különleges Buborék-galaxis június legszebb asztrofotóján

Egy asztrofotósoknak tett közösségi felhívás apropóján készült ez a fotó, amelyen az NGC 3521 jelű galaxis látható. Szerencsénkre sokkal beszédesebb nevet is kapott, és most cikkünkből kiderül, miért is olyan különleges a Bubble, azaz a Buborék nevet viselő galaxis.

Szerző:
TM
Magyar Asztrofotósok Egyesülete
Fotó:
Bach Zoltán
2020. július 14.

Egy asztrofotósoknak tett közösségi felhívás apropóján készült ez a fotó, amelyen az NGC 3521 jelű galaxis látható. Szerencsénkre sokkal beszédesebb nevet is kapott, és most cikkünkből kiderül, miért is olyan különleges a Bubble, azaz a Buborék nevet viselő galaxis.

Több dolog miatt is rendkívüli a Magyar Asztrofotósok Egyesülete (MAFE) által június hónapra kiválasztott legszebb asztrofotó, amelyet Bach Zoltán készített. Az egyik ok amellett, hogy igen remek minőségben ábrázolja a Buborék-galaxist az az, hogy még ilyen jellegű fotó nem készült róla hazánkban. A második, hogy egy rendhagyó asztrofotó készítése kapcsán született a kép, ugyanis Bagi László (MAFE) és Sebestyén Attila (MACSNET) idén márciusban hirdették meg ennek a galaxisnak a közösségi észlelését, ahová a magyar amatőrcsillagászok fekete-fehér felvételeit várták, hogy azt egy közös asztrofotóvá gyúrják össze. 11 amatőrcsillagásztól érkezett be nyersanyag, amelyből el is készült a közös fotó, amit most meg is mutatunk nektek.

Bach Zoltán asztrofotós is erre a felhívásra készített képet a Buborék-galaxisról, amely olyan jól sikerült, hogy nem lehetett ezt figyelmen kívül hagyni. A beküldött színes LRGB felvétel mélységében és felbontását tekintve is egyedülálló kép lett a magyar galaxis-fotók között. A következő rendkívüli tényező, hogy Zoltán azon szerencsések közé tartozik, aki elmondhatja magáról, hogy neki a COVID-19-járvány hasznára volt. Ugyanis a korlátozások miatt még sose volt olyan tiszta és átlátszó az égbolt Vecsésről, ahonnan a képet készítette, mint ebben az időszakban, amely a csillapított autó- és a teljesen leállított repülőforgalomnak volt köszönhető. Ráadásul egy olyan helyről fotózott, ahol alapesetben sokkal nagyobb a fényszennyezettség is. A Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér közeléből készült gyönyörű felvétel összesen 24 órányi expozíció eredménye, és miután megcsodáltátok, a kép alatt bővebben is megismerhetitek magát a Buborék-galaxist és a kép készítésének részleteit is.

Miért különleges a Buborék-galaxis?

Ez a galaxis egy tőlünk 26 millió fényévre található spirális csillagváros a Leo, azaz az Oroszlán csillagképben. Ez az égitest első pillantásra nagyon hasonlatosnak tűnik a többi galaxishoz, azonban ha figyelmesen szemléjük, feltűnnek sajátos tulajdonságai. Többek között például hiányoznak a névadó spirálkarjai. A spirálisszerkezet sejthető, de valójában csak a galaxis korongjának fodrozódásában sejthetjük meg. Az ilyen égitesteket flokkulens galaxisoknak nevezzük, és arról lehet őket megismerni, hogy érett napraforgóhoz hasonlatos a felszínük. Nem is véletlenül nevezték az NGC 3521-et a Leo csillagkép napraforgójának. A másik jellegzetesség a kiterjedt strukturált haló a galaxis körül, ami miatt olyan az égitest megjelenése, mint egy vattacsomó. Ez a jelenség csak a rendkívül hosszú és precíz képrögzítésnek köszönhetően bújt elő a felvételen.

Így készült

Egy asztrofotó készítése sokkal bonyolultabb technikailag, mint ahogy azt egy átlagember megérthetné. Ettől függetlenül mi most mégis közzétesszük nektek ennek a fotónak a technikai részleteit, mert biztosan van köztetek olyan, aki komolyan foglalkozik, vagy szeretne foglalkozni asztrofotózással. Természetesen a leghitelesebb, ha a fotó készítőjét, Bach Zoltánt idézzük:

„A közös kép készítésére való felhívás miatt fordultam a számomra eddig ismeretlen NGC 3521 galaxis felé. Mivel a megszokott asztrofotós felszereléseink látómezejéhez képest relatív apró objektumról van szó, átgondoltam milyen egyéb lehetőségeim vannak. A 20 cm átmérőjű, hosszú fókuszú klasszikus cassegrain rendszerű távcsövemet már próbálgattam fotózásra, de az eredeti F/12 fényerő nagyon lágy képet adott. Ekkor jött a gondolat, hogy csökkentsem a fókuszt egy reduktorral, de otthon próbára csak a Newtonra optimalizált ASA 0.73 korrektorom volt. Utólag nem volt rossz ötlet ezt választani. Hozzá kell tenni, hogy a Covid-19 amennyit elvett azzal, hogy nem lehetett kitelepülni, annyit hozzá is adott a kép készítéséhez a szennyeződésektől mentes tiszta, átlátszó égbolttal.“


Cikkajánló