A legendás ásotthalmi Ruzsa-fa

A jókora szürke nyárhoz több szóbeszéd is kapcsolódik, de annyi bizonyos, hogy a nevét a híres betyárról, Rózsa Sándorról kapta.

Szerző:
Turista Magazin
2023. október 5.

A jókora szürke nyárhoz több szóbeszéd is kapcsolódik, de annyi bizonyos, hogy a nevét a híres betyárról, Rózsa Sándorról kapta.

A famatuzsálem valószínűleg 200-220 éves lehet, és még mindig növekszik, igaz, már csak lassan. A legutóbb a 90-es években mérték a magasságát, akkor 24,5 méteres volt, a törzskerülete pedig 4,72 m. 2014 tavaszán ez a szám 5,39-re nőtt az evfaja.hu adatai szerint.

Három legenda is kapcsolódik hozzá, mind a három Rózsa Sándorhoz köthető. A legelterjedtebb (és legizgalmasabb) történet szerint erre a fára kapaszkodott fel a szegedi betyár, miközben pandúrok kergették és lóval menekült előlük. A ló üres nyereggel szaladt tovább az üldözőkkel a nyomában. A második sztori arról szól, hogy a fára titkos jeleket akasztottak, így kommunikáltak egymással a betyárbanda tagjai. És végül a legromantikusabb legenda: állítólag itt, a nyár lombkoronája alatt között házasságot Rózsa Sándor.

A Kéktúrázás napja

Az ország legnagyobb ingyenes közösségi túranapja a Magyar Természetjáró Szövetség szervezésében, október 14-én, szombaton lesz. Ha te is szeretnél részt venni az idei Kéktúrázás Napján, nem kell mást tenned, mint kiválasztani a neked tetsző szakaszt, és regisztrálni.

Az esemény részleteit ITT találod.

Ha szeretnéd látni a legendás szürkenyárt, erre a 21 km-es túrára tudsz jelentkezni.

Cikkajánló