Hírek

A legtöbb téli bakancsban simán kitörhetjük a nyakunkat

Majdnem száz pár téli csizma tulajdonságait tesztelték kanadai kutatók, meglepően rossz eredménnyel. Nálunk pláne nehéz valamirevaló csúszásgátlós lábbelit szerezni.

Szerző:
divany.hu
Fotó:
123rf.hu
2017. január 4.

Majdnem száz pár téli csizma tulajdonságait tesztelték kanadai kutatók, meglepően rossz eredménnyel. Nálunk pláne nehéz valamirevaló csúszásgátlós lábbelit szerezni.

A megvizsgált 98 bakancs nagy része egyáltalán nem tapad jól a csúszós jégen, ezt így tesztelték a kutatók:

 

 

A csizmákat hópelyhekkel értékelték, a maximálisan adható háromból azonban még a legstabilabbnak bizonyuló termék is csak egyet kapott. Az értékelésnél azt vették figyelembe, hogy hány fokos emelkedőnél marad még biztonságos a bakancs. 11 fokos emelkedőnél már egyik sem tapadt megfelelően. Az eredményeket ebben a táblázatban foglalták össze.

 

 

Az első helyen a Sperry márka férfibakancsa végzett, a márka női bakancsa második lett (több másik termékkel együtt). Hazai forgalmazótól egyik sem szerezhető be.

A minimális elvárásnak csak a vizsgált bakancsok 8 százaléka felelt meg. A női csizmák közül egyedül a már említett Sperry bakancsa szerzett hópelyhet, munkavédelmi kategóriában pedig a kizárólag Kanadában kapható Marks Dakota CTCP Transitional Boot.

 

Az egyik hatékonynak bizonyult talp

 

 

Az eredmények alapján a kutatók azt mondják, jelenleg két jó talptechnológia létezik: a Green Diamond és a Vibram Arctic Grip terméke.

 

 

Kanadában egyébként jó okuk van a cipők talpát vizsgálni: évente 20 ezer ontariói lakos kerül ügyeletre, mert elesett a jégen. 40 százalékuk 35-59 éves, 60 százalékuk idősebb, utóbbiaknál pedig még veszélyesebb lehet egy ilyen baleset.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Egészségrecept hideg hónapokra

Jég és zúzmara - A hét képei

A jegesedő Balaton madárperspektívából

Szlovák Paradicsom jeges extrákkal

Cikkajánló