A madárdal jó hatással van a mentális egészségünkre

Azt bizonyára mindenki megfigyelte már magán, hogy mennyire jól tud esni testnek és léleknek egyaránt, ha madarak csicseregnek körülötte. A madárdal pozitív hatásait ma már számos tudományos kutatás is igazolja.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
2024. április 26.

Azt bizonyára mindenki megfigyelte már magán, hogy mennyire jól tud esni testnek és léleknek egyaránt, ha madarak csicseregnek körülötte. A madárdal pozitív hatásait ma már számos tudományos kutatás is igazolja.

A londoni kutatók 2022-es tanulmányukban tudományosan is alátámasztották, hogy a madárdal nemcsak a közérzetünket teheti jobbá, de akár depresszióban szenvedő betegek állapotán is javíthat.

Madárdallal nyugtatják a reptéren várakozókat

A kutatás során az Urban Mind nevű applikációt használták, amelyben közel 1300 ember napjait és hangulatát követték nyomon. A résztvevőktől a kutatás két hete alatt időről időre megkérdezték, hogy milyen a hangulatuk, látnak-e fákat, hallanak-e madarakat. Azt tapasztalták, hogy a megkérdezettek mentális jóllétére egyértelműen pozitív hatással volt, ha madarakat láttak és hallottak.

A madárdal emberre gyakorolt jótékony hatásait meglepő helyeken is alkalmazzák. Például a BP európai benzinkútjain, egy kolumbiai bankban, ahol a betérők elégedettségének mérhető növekedését tapasztalták. A BBC Radio naponta 90 másodpercben ad teret Nagy-Britannia madarainak, madárhangokat játszanak be egy liverpool-i gyerekkórház folyosóin, de az amszterdami Schiphol Repülőtéren is madárdallal nyugtatják a várakozó utasok idegeit, de hogy még erőteljesebb legyen a hatás, a repülőtéren igazi fákat is ültettek, és onnan szólnak a madárhangok.

Ne hagyjuk, hogy elhalkuljon a hajnali kórus

A madárdal megnyugtat bennünket, mert az évezredek alatt megtanultuk, hogy ha a madarak énekelnek, akkor biztonságban vagyunk, ha azonban elhallgatnak, akkor az aggodalomra ad okot. A madarak éneke a természet ébresztőórája is, a hajnali kórus jelzi számunkra, hogy itt egy új nap.

A hajnali kórus azonban sajnos sok helyen egyre halkabb, ahogy arról korábban már írtunk, az élőhelyek pusztulása, a nagyüzemi mezőgazdaság, a klímaváltozás és egyéb hatások miatt egyre kevesebb a madár.

Bernie Kraus, a bioakusztika amerikai úttörője és legismertebb művelője a kaliforniai Sugarloaf Ridge Nemzeti Parkban 2004 és 2015 között rögzített ugyanott madárhangokat. Míg az első felvételen egy madárdalos, élettel teli hely képét idézik meg a hangok, ahogy haladunk előre az időben, úgy lesz egyre szegényebb a kórus, míg végül, az utolsó évben, 2015-ben szomorú némaság ereszkedik a tájra.

Gyönyörű hazai madárhangok

Korábban már készítettünk egy összeállítást a tavasz (szerintünk) legszebb hangú dalnokaiból. Most következzen öt újabb csodás madárdal, amelyekkel találkozhatunk természetjárás közben.

Kékbegy

Énekes rigó

Csilpcsalpfüzike

Vörösbegy

Mezei pacsirta


Cikkajánló