A Művészetek Zöldjétől a krátertavas túráig - programajánló

Ezen a júliusi hétvégén sem maradnak programok nélkül azok, akik a természetben szeretnének néhány órát tölteni. Mutatunk néhány kimozdulásra érdemes helyszínt és programot.  

Szerző:
TM
Fotó:
facebook.com / Művészetek völgye
MTSZ
facebook.com / Duna-Dráva Nemzeti Park
palosrend.hu
123rf.com
bfnp.hu
2018. július 18.

Ezen a júliusi hétvégén sem maradnak programok nélkül azok, akik a természetben szeretnének néhány órát tölteni. Mutatunk néhány kimozdulásra érdemes helyszínt és programot.  

Szabadtéri programokban gazdag két nap elé nézünk, lehet válogatni a jobbnál jobb rendezvények és túrák közül. Összegyűjtöttük a legizgalmasabbnak ígérkező eseményeket.

 

1. Kint vagyunk a Művészetek Zöldjében

 

 

Kiadónk, a Magyar Természetjáró Szövetség is jelen van július 20-29. között Kapolcson, a Művészetek Völgye fesztiválon. Ha erre jártok, érdemes ellátogatni az MTSZ standjához, ahol a vállalkozó szellemű kicsik és nagyok kipróbálhatják a kéktúrás bélyegzőhely-kereső játékot, amelynek végén a sikeres teljesítőket ajándékkal jutalmazzák. Emellett vásárolhattok kéktúrás termékeket (póló, PEFÜ, OKT-térkép, OKK-túrakalauz). Ha a helyszínen fizettek elő a Turista Magazinra, hűtőtáskával gazdagodtok, ha TEKA-kártyát vásároltok, úti bögrét kaptok hozzá, és a Természetjáró fesztiválról is többet megtudhattok. Az MTSZ standját a kapolcsi Faluház udvarán, a Művészetek Zöldje udvarban találjátok.

 

Mikor?
2018. július 20-29. 10.00 - 18.00
Hol?
Kapolcs, Faluház udvara
Bővebb információ ide kattintva.

 

2. „Hódító hód”-kenutúra

 

 

A résztvevők szakvezető kíséretében kenukkal járhatják be a Gemenci-erdőben a vadregényes Vén-Dunát. Megismerkedhetnek a területen élő hódok életmódjával, megcsodálhatják a folyóparti ártéri erdőt, valamint az itt élő vízimadarakat. A túra hossza 8 km, időtartama kb. 3 óra. A létszám korlátozott, ezért a programra előzetes bejelentkezés szükséges.

 

Mikor?
2018. július 21. 9.00 - 12.00
Hol?
Baja, Vén-Duna
Bővebb információ ide kattintva.

3. Salföldi búcsú

 

 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében található a salföldi pálos kolostorrom, ahol a hétvégén búcsúra várják az érdeklődőket. Az egyetlen magyar alapítású, ma is aktívan működő férfi szerzetesrendről, a Magyar Pálos Rendről, a pálos lelkiségről, a szerzetesekről a www.palosrend.hu oldalon olvashattok bővebben.

 

Mikor?
2018. július 21. 18.00 órától hajnalig
Hol?
Salföld, pálos kolostorrom
Bővebb információ ide kattintva.

 

4. Szelidi-tó-kerülés

 

 

A gyalog- és kerékpártúrán a 11 kilométeres távon 1-szer, a 22 kilométeresen 2-szer kell megkerülni a Szelidi-tavat. A túra jelzetlen útvonalon halad a tó körül, de a rajtnál minden induló kap szöveges itinert és térképet, illetve a tájékozódást jelölőfesték is segíti, úgyhogy eltévedés kizárva. S ha befejezted a túrát, akár csobbanhatsz is egyet a tóban.

 

Mikor?
2018. július 22. 9.00 - 16.00
Hol?
Szelidi-tó
Bővebb információ ide kattintva.

 

5. Bazaltbarangoló krátertavas túra

 

 

A két egymásba kapcsolható geotúra első útvonalán felnőttek és gyerekek egyaránt ízelítőt kapnak az egykoron Pula környékén is tomboló tűzhányók korából. A második túra útvonala a Vázsonyi-sédet és az ősi római út nyomvonalát követi, és a tálodi szerzetesek hajdani tavának medréhez is elvezet. A körtúrák Puláról indulnak, majd érintik a tálodi pálos kolostorromot, illetve az alginitbányát. A két túra együttes teljesítése akár egész napos, tartalmas program is lehet. Ha a Művészetek Völgye Fesztiválon jársz, érdemes ide is elmenni.

 

Mikor?
2018. július 22. 9.00 - 14.00
Hol?
Pula
Bővebb információ ide kattintva.


 

Cikkajánló