A Néma tavasztól a Föld napjáig

A környezettudatos gondolkodás ma már az életünk természetes velejárója, de évtizedekkel ezelőtt még forradalmi tettnek számított az, hogy valaki belekiáltotta a nagyvilágba: baj lesz, ha nem vigyázunk!

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2021. április 22.

A környezettudatos gondolkodás ma már az életünk természetes velejárója, de évtizedekkel ezelőtt még forradalmi tettnek számított az, hogy valaki belekiáltotta a nagyvilágba: baj lesz, ha nem vigyázunk!

Rachel Carson eredetileg tengerbiológus volt, több sikeres könyvet is írt a témában, de legnagyobb hatású munkája az 1962-ben megjelent Néma Tavasz című könyv. A korszakalkotó mű a rovarirtó DDT hatásaira fókuszálva hívta fel a figyelmet a vegyszerek túlzott használatának veszélyeire.

Ember, nem vagy mindenható

Carson elsőként beszélt arról, és könyvében példákkal is bizonyította, hogy a növényvédő szerek mértéktelen használata visszafordíthatatlan pusztítást okoz az élővilágban, és megjósolhatatlan következményei lehetnek az emberre.

Az író egy elképzelt, jövőbeli városról mesél, ahol egy nap mintha különös rontás támadna a vidékre, aminek nyomán elnémulnak a madarak, eltűnnek a rovarok, az emberek és a háziállatok megbetegszenek, a patakokból, folyókból kipusztulnak a halak. „Ez a város a valóságban nem létezik. Igen könnyen juthat azonban hasonló sorsra ezer meg ezer város Amerikában, vagy bárhol a világon. Nem ismerek olyan helyet, ahol egyszerre történt volna meg mindez a szörnyűség, amit leírtam. De mind megtörtént már valahol, és sok valódi, létező közösség szenved a leírt csapások közül akár többtől is. A sötét árny szinte észrevétlenül lépett közénk, és ez a fenti, elképzelt tragédia könnyen válhat kegyetlen valósággá, amivel mindannyian szembesülünk."

Ez a környezettudatos gondolkodás – amit a legtöbben ma már alapnak tekintünk – abban az időszakban forradalmi újdonságnak számított. A 60-as években egymást követték a nagy tudományos eredmények, és az ember egyre inkább kezdte elhinni magáról, hogy bármit megtehet és bármire képes. Mindeközben azonban nem vette észre, hogy a vegyszerek túlzott használatával az élővilágot és saját magát is megmérgezi.

Felébresztette a világ lelkiismeretét

A vegyipar, látva hogy a könyvnek mekkora hatása van, megpróbálta hiteltelenné tenni Carsont, de nem jártak sikerrel.

A Néma tavasz nyomán az Egyesült Államokban hivatalos vizsgálatok indultak a könyv állításainak ellenőrzésére, ami végül a DDT betiltásához vezetett.

A DDT-t egyébként 1968-ban a világon elsőként nálunk vonták ki a forgalomból. Az Amerikai Egyesült Államokban 1972-ben tiltották be a használatát. Carson ezt már nem érhette meg, mert könyve megjelenése után másfél évvel, 1964-ben mellrákban meghalt.

Nagy hatású könyve azonban változást hozott, és nem csak az átlagembert késztette arra, hogy egy új, környezettudatosabb szemszögből is szemlélje a világ és saját környezetének történéseit, de a tudósok körében is megindult a másképp gondolkodás. 1971. május 11-én a világ 2200 tudósa - köztük például Szent-Györgyi Albert – hívta fel a világ vezetőinek figyelmét a környezetszennyezés hatásaira.

Az első Föld napja

Nem sokkal korábban, 1969 januárjában a olajkatasztrófa történt a kaliforniai Santa Barbara partjainál, 13-16 millió liter nyersolaj ömlött a tengerbe, miután megsérült egy olajfúró torony. Gaylord Nelson, Wisconsin állam demokrata szenátora ezután kezdeményezte, hogy szervezzenek egy országos eseményt, amellyel felhívhatják a figyelmet a levegő és vizek szennyezésének problémájára.

1970-ben ez lett az első Föld Napja, amelynek bázisát az egyetemisták jelentették. Az eseményt, amelyen 20 millió amerikai vett részt, a modern környezetvédelmi mozgalmak születésnapjának is tartják.

Magyarország 1990-ben az elsők között csatlakozott a nemzetközivé vált Föld napjához, amit ma már több mint 190 országban ünnepelnek.

Ma már egyre többen vannak azok, akik nem csak beszélnek arról, mennyire fontos a környezettudatos életmód, de maguk is megpróbálnak ennek megfelelően élni. És erre szükség is van, hisz a Föld egyre betegebb. Bármerre nézünk, csak környezeti problémákat látunk, amiket mi, emberek okoztunk, és amiket nekünk is kellene helyrehozni. Szóval, nincs más választásunk, muszáj lesz összeszedni végre magunkat.

Cikkajánló