A halastavakban és a halakban is találtak vegyszereket

Egy átfogó felmérés keretében kutatók hat magyarországi halastó környezeti terhelését vizsgálták. Arra voltak kíváncsiak, hogy a halastavak vizében, üledékében, illetve az ott élő halak húsában mennyi vegyszer található.

Szerző:
Laboratorium.hu/TM
Fotó:
Laboratorium.hu
123rf.com
2018. november 15.

Egy átfogó felmérés keretében kutatók hat magyarországi halastó környezeti terhelését vizsgálták. Arra voltak kíváncsiak, hogy a halastavak vizében, üledékében, illetve az ott élő halak húsában mennyi vegyszer található.

A vizsgálatok során hat tó vizében 12 növényvédő szert, 3 vegyszer bomlástermékét, valamint 4 gyógyszermaradványt mutatták ki, azonban szinte minden esetben csak az igen alacsony kimutatási határ körül alakult a vegyületek koncentrációja, egészségügyi kockázatokról tehát nem beszélhetünk.

 

Rovarirtó és gyomirtó a vizekben

 

A vizsgálat során a gyógyszerek közül a vízben négy vegyületet találtak meg. Három a humán klinikai gyakorlatban használt antiepileptikum, antibiotikum és fájdalomcsillapító, illetve egy az állatgyógyászatban használt antibiotikum. Üledékekből nem lehetett gyógyszermaradványokat kimutatni.

 

 

Ahogy azt a kutatás eredményeit bemutató Laboratorium.hu oldalon olvasható, a halastavak vizeiben 1 rovarirtó szer maradványt (DDE, ami a hírhedt DDT bomlásterméke), 5 gombaölőt, 7 gyomirtót, és 2 gyomirtó-bomlásterméket mutattak ki.


Az európai és globális trendekhez hasonlóan hazánkban is legnagyobb mennyiségben forgalmazott gyomirtószer, azaz a glifozát, illetve annak lebomlási terméke, az AMPA volt a legtöbb esetben - két tó vizében és négy tó üledékében - kimutatható. Míg felszíni vizek vonatkozásában nincs határérték a vegyületre, addig az üledékek esetében a vonatkozó rendelet alapján a detektált koncentráció az EU-s és a magyar határértékek alatt maradt.

 

A halak húsában is találtak vegyszereket


A halak esetében 420 féle peszticidet vizsgáltak a kutatók, ezekből összesen 21 anyagot lehetett kimutatni. Ezek közül 11 rovarölő szer, 7 gombaölő szer, 1 gyomirtó szer, 2 pedig bomlástermék, azaz metabolit volt. Gyógyszermaradványokból 139 vegyület közül csupán egy - a neomicin antibiotikum - volt olyan mennyiségben jelen, ami egyáltalán lehetővé tette a kimutatását.

 

 
Leggyakrabban a fél évszázada betiltott DDT rovarölő szer bomlástermékeit (DDE, DDD) lehetett kimutatni, ezek az összes tó halmintáiban megtalálhatók voltak. Azonban a halakban talált DDE és DDD értékek más állati termékekhez viszonyítva sem érték el azoknak a tizedét.

 

A DDT-t régen betiltották, de még mindig itt van


A DDT és bomlástermékei még ma is a leggyakoribb talajszennyezők, és bár Magyarországon 1968-ban a világon először tiltották be a használatát, egyes számítások szerint a hatvanas években kijutatott mennyiség közel egynegyedével még továbbra is együtt élünk. Fontos eredmény, hogy a vizekből gyakran kimutatható glifozátot a halhúsban egy esetben sem találták meg.

 


A több résztvevővel zajló HappyFish projekt legfőbb célja, hogy megértse és meghatározza a minőségi halhús kritériumait, és a további jogi szabályozáshoz határértékeket javasoljon, hiszen utóbbiak a haltermékek, elsősorban az édesvízi haltermékek esetében hiányosak.


A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott projekt résztvevői: a WESSLING Hungary Kft. független vizsgálólaboratórium, a Szent István Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete, valamint Hűtő- és Állatitermék Technológiai Tanszéke, a The Fishmarket Kft. és az SKC Consulting Kft.
 

Kapcsolódó cikkek:

A mikroműanyagok már mindenütt ott vannak

A Duna is tele van mikroműanyagokkal

A műanyaghulladék ezért is veszélyes

PET-palack-zátony a Marosban

Cikkajánló