A Pilisben ellenőrzik a tilosban tekerő bringásokat

Ellenőrzi a jelzett turistautakon a kerékpárok használatát a Pilisi Parkerdő Zrt. A pilisi hegyekben az őszi időszakban több útvonal gyalogosan is nehezen járható, ezért a biztonságos erdőlátogatás érdekében különösen fontos, hogy a turisták betartsák az együttes úthasználat szabályait. 

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
123rf.com
Gulyás Attila
2018. november 16.

Ellenőrzi a jelzett turistautakon a kerékpárok használatát a Pilisi Parkerdő Zrt. A pilisi hegyekben az őszi időszakban több útvonal gyalogosan is nehezen járható, ezért a biztonságos erdőlátogatás érdekében különösen fontos, hogy a turisták betartsák az együttes úthasználat szabályait. 

A Pilisi Parkerdő Zrt. területén a legfrissebb felmérések szerint évente mintegy 25 millió látogatóval számolnak a szakemberek. A legtöbben gyalogosan érkeznek az ország közepén fekvő gyönyörű erdőségekbe, és a területen futó mintegy 1000 kilométernyi jelzett turistaút-hálózatot veszik igénybe. A második legnépesebb látogatói csoport a kerékpárosoké, akik az elmúlt két évtizedben egyre nagyobb számban keresik fel a főváros közvetlen közelében lévő, kiváló sportolási lehetőséget nyújtó hegyvidéki területeket.

 

 Ha valaki például olyan jelzett gyalogtúraösvényen teker, ahol nincs külön kerékpárosokra is vonatkozó jelzés, az jó, ha tudja, tilosban jár, és elméletileg szabálysértési bírsággal sújtható

 

A gyalogos turisták biztonsága érdekében azonban nem megengedett a kerékpározás azokon a jelzett turistautakon, melyeken ez a lehetőség nincs feltüntetve. Ennek az az oka, hogy a kerékpározás balesetveszélyes helyzeteket eredményezhet, illetve erodálhatja a keskeny gyalogos ösvényeket.

 

A gyalogosok és kerékpárosok együttes biztonságának érdekében éppen ezért úgy rendelkezik az erdőtörvény, hogy a gyalogosok számára jelzett turistautakat csak abban az esetben vehetik igénybe a bringások, ha az a kerékpáros használatra is egyértelműen ki van jelölve. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy a kijelölt turistautakat csak akkor lehet kerékpárral is használni, ha a kerékpáros piktogram is ott virít a fán a turistaút jelzése mellett. A Pilisi Parkerdő Zrt. területén ilyenek például a Pilis Bike kerékpáros úthálózat egyes részei. Az együttes használatra kijelölt útszakaszok többnyire szélesebbek, jobban beláthatók vagy éppen aszfalt burkolatúak, ezért biztonságosabb rajtuk a közlekedés, de a legtöbb jelzett turistaút alkalmatlan a biztonságos közös igénybevételre.
 

Az erdőtörvény szerint kijelölt turistautakat akkor lehet kerékpárral is használni, ha az együttes használat lehetősége jelezve van, vagyis a kis kerékpáros piktogram is ott virít a fán a turistaút jelzése mellett

 

Az őszi időszakban a korábbinál nagyobb hangsúllyal merül fel ez a kérdés, egyrészt a hagyományos kirándulószezonban megnövekedő turistaforgalom miatt, másrészt a rosszabb közlekedési viszonyok, tehát a csúszós utak, korlátozott látási viszonyok miatt. Ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei november 16-ától kiemelten ellenőrzik a nehezen járható pilisi turistaútszakaszokat - mint például a Spartacus-ösvényt vagy a pilisszentkereszti szurdokot - és a szabályokat figyelmen kívül hagyó kerékpározókat a jelzett turistautak elhagyására szólítják fel. Az ellenőrzések célja az esetleges balesetek elkerülése, a biztonságos erdőlátogatás lehetőségének megteremtése, felhívás a szabályok betartásának fontosságára, a felelős kerékpáros magatartás kialakítására.

 

 

A kerékpárosok is biztonsággal igénybe vehetik azonban a Pilis Bike hálózat útvonalait, ahol előfordulnak közös használatú szakaszok is, de ezek minden esetben egyértelműen jelzettek. Ezeken az utakon a gyalogosoknak is számítania kell a kerékpárosok felbukkanására. A Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai ezért arra kérik a kerékpárosokat és a gyalogosokat egyaránt, hogy ezeken az útszakaszokon fokozottan figyeljenek egymásra, hogy az erdőjárás mindenkinek élmény lehessen.

 

Kapcsolodó cikkeink:

Így tekerhetsz az erdőben legálisan

Spartacus útján a Visegrádi-hegységben

Pilisi vándorlás - Pilisszentkeresztől Pomázig

Pilisi vándorlás - Klotildligettől Pilisszentkeresztig

Pilisi vándorlás

Cikkajánló