Hírek

A Pilisben ellenőrzik a tilosban tekerő bringásokat

Ellenőrzi a jelzett turistautakon a kerékpárok használatát a Pilisi Parkerdő Zrt. A pilisi hegyekben az őszi időszakban több útvonal gyalogosan is nehezen járható, ezért a biztonságos erdőlátogatás érdekében különösen fontos, hogy a turisták betartsák az együttes úthasználat szabályait. 

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
123rf.com
Gulyás Attila
2018. november 16.

Ellenőrzi a jelzett turistautakon a kerékpárok használatát a Pilisi Parkerdő Zrt. A pilisi hegyekben az őszi időszakban több útvonal gyalogosan is nehezen járható, ezért a biztonságos erdőlátogatás érdekében különösen fontos, hogy a turisták betartsák az együttes úthasználat szabályait. 

A Pilisi Parkerdő Zrt. területén a legfrissebb felmérések szerint évente mintegy 25 millió látogatóval számolnak a szakemberek. A legtöbben gyalogosan érkeznek az ország közepén fekvő gyönyörű erdőségekbe, és a területen futó mintegy 1000 kilométernyi jelzett turistaút-hálózatot veszik igénybe. A második legnépesebb látogatói csoport a kerékpárosoké, akik az elmúlt két évtizedben egyre nagyobb számban keresik fel a főváros közvetlen közelében lévő, kiváló sportolási lehetőséget nyújtó hegyvidéki területeket.

 

Fotó: 123rf.com
Fotó: 123rf.com

 Ha valaki például olyan jelzett gyalogtúraösvényen teker, ahol nincs külön kerékpárosokra is vonatkozó jelzés, az jó, ha tudja, tilosban jár, és elméletileg szabálysértési bírsággal sújtható

 

A gyalogos turisták biztonsága érdekében azonban nem megengedett a kerékpározás azokon a jelzett turistautakon, melyeken ez a lehetőség nincs feltüntetve. Ennek az az oka, hogy a kerékpározás balesetveszélyes helyzeteket eredményezhet, illetve erodálhatja a keskeny gyalogos ösvényeket.

 

A gyalogosok és kerékpárosok együttes biztonságának érdekében éppen ezért úgy rendelkezik az erdőtörvény, hogy a gyalogosok számára jelzett turistautakat csak abban az esetben vehetik igénybe a bringások, ha az a kerékpáros használatra is egyértelműen ki van jelölve. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy a kijelölt turistautakat csak akkor lehet kerékpárral is használni, ha a kerékpáros piktogram is ott virít a fán a turistaút jelzése mellett. A Pilisi Parkerdő Zrt. területén ilyenek például a Pilis Bike kerékpáros úthálózat egyes részei. Az együttes használatra kijelölt útszakaszok többnyire szélesebbek, jobban beláthatók vagy éppen aszfalt burkolatúak, ezért biztonságosabb rajtuk a közlekedés, de a legtöbb jelzett turistaút alkalmatlan a biztonságos közös igénybevételre.
 

Fotó: Gulyás Attila
Fotó: Gulyás Attila

Az erdőtörvény szerint kijelölt turistautakat akkor lehet kerékpárral is használni, ha az együttes használat lehetősége jelezve van, vagyis a kis kerékpáros piktogram is ott virít a fán a turistaút jelzése mellett

 

Az őszi időszakban a korábbinál nagyobb hangsúllyal merül fel ez a kérdés, egyrészt a hagyományos kirándulószezonban megnövekedő turistaforgalom miatt, másrészt a rosszabb közlekedési viszonyok, tehát a csúszós utak, korlátozott látási viszonyok miatt. Ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei november 16-ától kiemelten ellenőrzik a nehezen járható pilisi turistaútszakaszokat - mint például a Spartacus-ösvényt vagy a pilisszentkereszti szurdokot - és a szabályokat figyelmen kívül hagyó kerékpározókat a jelzett turistautak elhagyására szólítják fel. Az ellenőrzések célja az esetleges balesetek elkerülése, a biztonságos erdőlátogatás lehetőségének megteremtése, felhívás a szabályok betartásának fontosságára, a felelős kerékpáros magatartás kialakítására.

 

Fotó: Gulyás Attila
Fotó: Gulyás Attila

 

A kerékpárosok is biztonsággal igénybe vehetik azonban a Pilis Bike hálózat útvonalait, ahol előfordulnak közös használatú szakaszok is, de ezek minden esetben egyértelműen jelzettek. Ezeken az utakon a gyalogosoknak is számítania kell a kerékpárosok felbukkanására. A Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai ezért arra kérik a kerékpárosokat és a gyalogosokat egyaránt, hogy ezeken az útszakaszokon fokozottan figyeljenek egymásra, hogy az erdőjárás mindenkinek élmény lehessen.

 

Kapcsolodó cikkeink:

Így tekerhetsz az erdőben legálisan

Spartacus útján a Visegrádi-hegységben

Pilisi vándorlás - Pilisszentkeresztől Pomázig

Pilisi vándorlás - Klotildligettől Pilisszentkeresztig

Pilisi vándorlás

Cikkajánló