A szarvasi Anna-liget tölgyei

Az Anna-liget büszkeségei a 200 évnél is idősebb, tekintélyes méretű kocsányos tölgyek.

Szerző:
Turista Magazin
2022. március 15.

Az Anna-liget büszkeségei a 200 évnél is idősebb, tekintélyes méretű kocsányos tölgyek.

Gróf Bolza József a 19. század elején Bécsben királyi testőrként szolgált. Nagy hatást gyakorolt rá a schönbrunni palota parkja, és Szarvasra kerülve maga is kertépítésbe kezdett. Az Anna-ligetbe, amely nevét feleségéről, Batthyány Anna grófnőről kapta, Schönbrunnból hozatott földlabdás páfrányfenyőt és mamutfenyőt.

Később az arborétum alapítója, Bolza Pál, sok telepített fát átvitt innen az arborétumba, így az Anna-ligetben ma már főleg a természetes ártéri növényzetet láthatjuk.

A 200 évnél is idősebb, tekintélyes méretű kocsányos tölgyek is az eredeti keményfa-ligeterdő részei voltak.

A Csáky-Bolza-kastély ma a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság központjának ad otthont, az Anna-ligetben pedig a Körösvölgyi Állatpark működik. Miközben azonban az állatokat nézzük, vessünk egy-egy pillantást a park idős fáira is. A tölgyek mellett láthatunk még egy tekintélyes méretű platánt, ami mindig csókáktól hangos, a madarak ugyanis a hatalmas fa odvaiban fészkelnek, de a kastéllyal szemben egy több mint 100 éves virginai borókát is megcsodálhatunk.

Márciusban van az erdők világnapja, ennek alkalmából a hónap folyamán mindennap bemutatunk nektek egy szép és érdekes fát Magyarország területéről. Holnap jön a következő! Az eddigieket itt találod.

Cikkajánló