A szerkesztő szemével: a szeptemberi Turista Magazin

Szeptemberi lapszámunk főszereplője az erdő és a fa, emiatt pedig kissé jobban bekukkantunk a vadregényes zalai erdőtájba. De meglátogatjuk a nemrég megnyílt tatai kastélyt, végigjárjuk a Liptói-havasok láncos gerincútját és még egy új rovatot is elindítunk. Tobzódunk a természetjárás élvezetében!

2021. augusztus 26.

Szeptemberi lapszámunk főszereplője az erdő és a fa, emiatt pedig kissé jobban bekukkantunk a vadregényes zalai erdőtájba. De meglátogatjuk a nemrég megnyílt tatai kastélyt, végigjárjuk a Liptói-havasok láncos gerincútját és még egy új rovatot is elindítunk. Tobzódunk a természetjárás élvezetében!

Hamarosan itt a színpompás ősz, adta magát hát az ötlet, hogy erdeiről híres és talán kevésbé ismert tájat válasszunk főszereplőnek. Így lyukadtunk ki Zalára és a zalai erdőtájra, amelynek esszenciája talán leginkább Szécsisziget határában bontakozik ki: a Kerka vadregényes partján bivalyok dagonyáznak, az ősi fűzfák között a szép Andrássy–Szapáry-kastély és a felújított vízimalom tűnik fel, a folyó túlsó partján pedig már a Vétyemi-ősbükköst is rejtegető, hatalmas erdőrengeteg kéklik a párában. Ezt a vadregényes, különleges történetekkel teli tájat Két keréken rovatunk cikke mutatja be alaposan. Kis kutakodással rájöttem arra is, hogy Zala megyének jó a PR-ja, merthogy a 2019. év végi adatok alapján nem is Zala (ahogy én hittem), hanem Nógrád megye (40,5%) vezeti a leginkább erdővel borított megyék listáját, Zala (33,3%) pedig csak a harmadik a sorban Veszprém megyét (34,5%) követően.

A fa a Föld imája az éghez

A zalai erdőtáj egyik különleges helyére, a Kovácsi-hegy Bazaltutcájába Rejtett Kincseink rovatunk cikke kalauzol, a Túrakártyákkal pedig további kihagyhatatlan zalai erdőtájakat ismerhetsz meg (a Göcsejben, illetve a Vétyemi-ősbükkös környékén). Jelvényvadász rovatunk a szintén erdeiről és autentikus népi építészetéről ismert Őrséget mutatja be az Őrvidék turistája jelvényszerző mozgalmon keresztül. Szerkesztőségünkben nagy vita alakult ki egyébként arról, hogy a címlapra őrségi, vagy zalai fotó kerüljön. Végül úgy döntöttünk, hogy az Őrségnek nem annyira kell cégér, Zala viszont valóban kevésbé szerepel a természetjárók térképén. De Zala megye egy csomó más dolog miatt is érdekes. Tudtad-e rovatunkban ezért többek között szó esik a 100%-ban hazánkban kanyargó Zala folyóról, a megye gasztronómiai értékei között előkelő helyet elfoglaló fumuról, és tisztázzuk azt is, hogy mitől is annyira különleges a Hévízi-tó, valamint hogy melyik is a közismerten aprófalvas Zala legkisebb települése.

Erdőmánia rovatunkban az erdei javak hasznáról és felelős használatáról olvashatsz, hiszen az ősz a betakarítás időszaka, ilyenkor dúskálunk a természet ajándékaiban, és egy erdei kirándulás során is rengeteg kincset találunk gyümölcsök, magvak, gombák, illetve gyógy- és fűszernövények formájában. Zöldhullám rovatunkban egy tündéri kis erdőlakót, Európa legapróbb és legkisebb testtömegű madarát, a sárgafejű királykát mutatjuk be. Végül, de nem utolsósorban Tudástár rovatunk cikkében a faültetési mozgalmakról írunk, meglehetősen széles perspektívából és dr. Aszalós Réka erdőökológus segítségével, aki nem mellesleg maga is önkéntes szakértőként segíti az egyik hazai faültetési mozgalmat.

Az Esterházyak békeszigetétől a láncra vert Liptói-havasokon át a vörös lidércekig

Többi rovatunkban inkább az aktualitásé a főszerep. Sokan talán nem is tudják, hogy a tatai Öreg-tó partján a vár mellett egy másik fontos épület is található, amely ugyan nem hatalmas, de a jelentősége annál nagyobb. Az Esterházy-kastély az elmúlt években szépen, csendben megújult, és most egy modern tárlaton lehet megismerkedni egykori birtokosainak történelemalakító szerepével (História). Mivel nyáron már a Kárpátok is elérhetőek voltak, Kitekintő rovatunkban bemutatjuk a Szlovákia egyik legjobb túraterepének számító Liptói-havasokat, ahol bejártuk a hegység főgerincének központi, jellegében a legendás Sas úthoz hasonlítható szakaszát.

És hogy mik azok a vörös lidércek, törpék, tündérkék és trollok? Megtudhatod új rovatunkban (Meteo), amelyben ezekről a pár évtizede felfedezett, a zivatarfelhők felett nagy ritkán látható és folyamatosan kutatott mesebeli fényjátékokról olvashatsz.

Október 9-én kerül megrendezésre a kéktúrázás napja, remek alkalom, hogy felfedezzük hazánk nyugati, erdőkben gazdag szegletét. Remélem, szeptemberi lapszámunk kellő inspirációt nyújt ehhez!

Cikkajánló