A tavaszi természet mindig felfrissít - hétvégi programajánló

Csak semmi bekuckózás. Május második hétvégéjén is érdemes lesz a barátokkal vagy a családdal kimozdulni a szabadba. Mutatjuk, miért és hova.

Szerző:
TM
Fotó:
Lánczi Péter
123rf.hu
DINPI
Gulyás Attila
Bakony-Balaton Geopark
Tóth Judit
2017. május 10.

Csak semmi bekuckózás. Május második hétvégéjén is érdemes lesz a barátokkal vagy a családdal kimozdulni a szabadba. Mutatjuk, miért és hova.

1. Börzsöny szíve

 

 

Három távon - 65, 45 és 25 kilométeren át - gyönyörködhetnek a túrázók a Börzsöny varázslatos bérceiben és völgyeiben. A leghosszabb távon 2032 méter, a két rövidebben 1070 és 741 méter szintemelkedést kell leküzdeni. A túra Verőcéről indul, majd ott is ér véget, ám közben számos szép börzsönyi kilátást érint. A 65 kilométeres túrán Börzsöny legmagasabb csúcsára, a Csóványosra is eljuthatnak az indulók.

 

Mikor?
2017. május 13. 6.00 - 23.00
Hol?
Verőce, Géza Fejedelem Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde, Sportcsarnok
Részletek ide kattintva.
 

2. Teliholdséta a Hármashatár-hegyen

 

 

Teliholdkor megelevenedik az erdő. A vezetett túrán megtapasztalhatjuk az éjszakai erdőség rejtelmeit. Egyben egy kis bátorságpróba is, hiszen az éjszaka hangjai mindig különlegesek. A részvevők kipróbálják az esti fények között való lopódzást, és megfigyelik az erdő sejtelmes neszeit. Kísérletet tesznek az fafajok tapintás útján való felismerésére, és a hangok alapján az állatok beazonosítására. Igazi élményekkel teli barangolás vár a Hármashatár-hegyen.

 

Mikor?
2017. május 13. 19.30
Hol?
Hármashatár-hegy, Erdő Ajándéka Erdei Iskola
Részletek ide kattintva.

 

3. Kincskeresés a Szénásokon

 

 

A túra a Pilisszentiván fölötti Borbás-gerincre vezet, amely a fokozottan védett Szénások Európa Diplomás Terület részeit is érinti. A dolomitlankák rejtekében nő a fokozottan védett István király-szegfű, valamint a Földön csak itt élő pilisi len. A távcsövét senki se hagyja otthon, hiszen a kirándulás alkalmával a terület jellemző madaraival is találkozhatunk. Táv: 3,5 km. Időtartam: 4 óra.

 

Mikor?
2017. május 13. 10.00
Hol?
Pilisszentiván, találkozóhely: a sportpálya, a Villa Negra előtt
Részletek ide kattintva.
 

4. 130 éves a mátrai turizmus

 

 

Kétnapos programsorozattal ünnepli a mátrai turizmus 130 éves fennállását a két mátrai TDM-szervezet. Május 13-án - egyebek mellett - lesz vezetett túra Mátrafüredről a Mátra első jelezett turistaútján, és Sástóról az Eremény-tetőre, valamint a Hanák Kolos-kilátóhoz is szerveznek túrákat. 14-én a Darázs-hegyen át gyalogolhatnak el a kirándulók a Csörgő-patak völgyébe, az egykori Hutahelyhez. A Magyar Természetjáró Szövetség is csatlakozott kéktúrás családi programokkal Galyatetőn a rendezvénysorozathoz.

 

Mikor?
2017. május 13-14.
Hol?
Mátra, Gyöngyös, Mátrafüred, Sástó, Mátraszentimre, Galyatető
Részletek ide kattintva.
 

5. Tihany szépségei egy túrában

 

 

Láttál már tavat alulról? Ráadásul a hegytetőn? Ezen a túrán ez is vár rád. A tihanyi-félsziget természeti értékeit bemutató kiránduláson a résztvevők többek között felmennek a Nyereg-hegyre, hogy megnézzék egy ősi tó fenekét - alulról, és megkeressék az ősi hévforrások emlékét őrző sziklákat is. Útvonal: Kis-erdő-tető - Régi levendulás - Nyereg-hegy - Kilátó - Külső-tó - Barátlakások - Óvár - Kálvária. Az út hossza 11 km, időtartama 6-7 óra.

 

Mikor?
2017. május 14. 10.00
Hol?
Tihany, találkozás: a temető és a sportpálya közötti kis parkolóban (a Kossuth Lajos utca elejénél)
Részletek ide kattintva.
 

6. Három város

 

 

A túra útvonala Békést, Békéscsabát és Gyulát köti össze. Különlegessége, hogy a résztvevők gyalogos, terepfutó, kerékpáros és vízitúrás résztávok közül választhatnak. A túra útvonala jól jelzett turistautakon, a településeken kívül jellemzően erdős, ligetes környezetben vezet. A vízitúrázók az Élővíz-csatorna, illetve a Fehér-Körös régi medrében evezhetnek, keresztül a három város legszebb belvárosi parkjain.

 

Mikor?
2017. május 14. 8.00 - 18.00
Hol?
Békéscsaba, Gyula
Részletek ide kattintva.
 

Cikkajánló