A természet ébredése - hétvégi programajánló

Végre itt a tavasz, és kezd beindulni a természet is. A hétvége pedig kiváló alkalmat nyújt egy jó kis kirándulásra. Nyomás ki a szabadba! Adunk néhány tippet, merre menj. 

Szerző:
TM
Fotó:
BalatonGeo
Gulyás Attila
Meneerke Bloem / Wikipedia
2017. március 9.

Végre itt a tavasz, és kezd beindulni a természet is. A hétvége pedig kiváló alkalmat nyújt egy jó kis kirándulásra. Nyomás ki a szabadba! Adunk néhány tippet, merre menj. 

1. Kő-Halom-túra a Kossuth-kilátóhoz

 

 

A Dörgicse körüli túra a földtörténeti érdekességek mellett a történeti érdekességekre is fókuszál. A séta útvonala érint a dörgicsei középkori templomot, a Kő-völgy monumentális mészkőfalát és sziklamezőjét, a Halom-hegy bazaltkúpját, a Kossuth-kilátót és a Vulkán tanösvényt, amelyen végighaladva az egykori tűzhányó belsejébe is betekinthetnek a résztvevők. Táv: 8 km. Időtartam: kb. 4 óra.

 

Mikor?
2017. március 11. 10.00
Hol?
Dörgicse, felsődörgicsei templomrom
Részletek ide kattintva.

 

2. Zöldtúrák a Budai-hegységben

 

 

A három táv (40, 30, 20 km) közül a legrövidebbet Fekete István író emlékének szentelték a szervezők. Mindhárom túra nyomvonala a budai zöld jelzést követi, és olyan népszerű turistacélpontokat érint, mint az Ördög-orom, a Normafa, a Tündér-szikla, a Fekete István-emlékház, az Árpád-kilátó és a Virágos-nyereg.

 

Mikor?
2017. március 11. 6.30-9.00
Hol?
Budapest, Márton Áron tér, 59 villamos végállomása; A Fekete István-emléktúra: Normafa, síház
Részletek ide kattintva.

3. Egyhajúvirág-túra a Csodaréten

 

 

A tavasziasra fordult időjárás előcsalogatta a föld alól korán nyíló, gyönyörű vadvirágot, az egyhajúvirágot, amelynek legjelentősebb állományát az ásotthalmi Csodaréten csodálhatjuk meg egy szakvezetéses túra keretében. A törékeny, rózsaszínes-ibolyás színű növény hazánkban fokozottan védett faj, ezért vigyázzunk rá, s csak a fotóját vigyük magunkkal!

 

Mikor?
2017. március 11. 10.30
Hol?
Ásotthalom szélén, a Gargyán-erdő melletti „Ásotthalom erdei pihenő” nevű buszmegállóban
Részletek ide kattintva.

 

4. Sziklavilág a Rendeki-hegy peremén

 

 

Geotúra a kevésbé ismert Sümeg melletti Rendeki-hegyen, ahol a résztvevők körbejárják a Bakony egyik leglátványosabb kőkatlanát, szétnéznek a Somló és a Kab-hegy közötti térség kilátópontjain, és az eocén mészkő félelmetes hasadékaiba is bekukkantanak. A túra - helyenként - a közepesnél kissé nehezebb, de megéri a fáradságot. Hossza 7 km, a szintemelkedés közel 200 méter.

 

Mikor?
2017. március 11. 10.00
Hol?
Találkozó: Csabrendek központjában, a buszmegálló mellett
A túrára a jelentkezéseket a janosfuto@gmail.com e-mail címen várják március 10-én délig. A részletekről érdeklődni a 30/446-7759-es számon lehet.

 

5. Pilis-vörös-vár

 

 

A közel 40 kilométeres táv gyalog és futva is teljesíthető. Útvonala a Pilis és Visegrádi-hegység szép tájain vezet végig, érinti a Vörös-hegyet, a Fehér-hegyet, az Iluska-forrást, a Szántói-nyerget, a Pilis-tetőt, a Hosszú-hegyet, a csobánkai-nyerget, az „Egri várat”, a Jenői-tornyot. Szint: 1212 méter. A rendezvény egy rövidebb, családi távval, a 10 km-es Vörös-hegy-túrával is kiegészül.

 

Mikor?
2017. március 12. 8.00 - 10.00
Hol?
Pilisvörösvár, városi sportpálya
Részletek ide kattintva.

 

6. Szengáli tűzköves túra

 

 

Kirándulás a szentgáli tűzkő nyomában. A Tűzköves-hegy bányaudvarába kukkantanak be a túrázók, majd a hegytető szálerdejében a mészkőfejtő gödrök között egy jura időszaki kőzeteket rejtő kőbányában sétálnak, majd a pengeéles tűzkőtörmelékkel borított út elvezet a több évezredes, ősi kovabányászat fejtőgödreihez is. Az utolsó szakaszon a pompás kilátás nyílik a Bakony hegyeire. Könnyű túra, hossza mintegy 6 km, az összesített szintemelkedés kb. 100 méter.

 

Mikor?
2017. március 12. 10.00
Hol?
Szentgál, római katolikus Kisboldogasszony-templom
Részletek ide kattintva. 

Cikkajánló