A tiltás ellenére is sokan bemászkálnak az Öreg-tó medrébe

Lehet, hogy jó kalandnak tűnik sétálni egyet a tatai Öreg-tó száraz medrében, ez azonban felzavarja az ott időző vadludakat, épp ezért fontos lenne, hogy mindenki kizárólag a partról figyelje a madarakat.

Szerző:
Turista Magazin
2021. november 23.

Lehet, hogy jó kalandnak tűnik sétálni egyet a tatai Öreg-tó száraz medrében, ez azonban felzavarja az ott időző vadludakat, épp ezért fontos lenne, hogy mindenki kizárólag a partról figyelje a madarakat.

Késő ősszel és télen a tatai Öreg-tó vizének egy részét leengedik, így a tómederben nagy területek kerülnek szárazra. Ez sokak számára csábító lehetőség arra, hogy sétáljanak egyet bent, abba azonban nem gondolnak bele, hogy mindez komoly zavarást jelent a vadludak számára.

A tó partján végig tiltó táblák figyelmeztetik a járókelőket arra, hogy ne menjek be a mederbe, vannak azonban olyanok, akiket ez nem tart vissza.

Ahogy arról a Kemma.hu cikke beszámol, múlt szombaton sokan figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetést, kisgyerekes családok, kutyasétáltatók barangoltak bent.

Az itt éjszakázó vadludak nagy tömegei sötétedés előtt érkeznek vissza, de kisebb nagyobb csapatok napközben is itt időznek, bejárnak inni a tóra, délután pedig a korán érkezők még világosban, négy óra körül beszállnak. A vadludak azonban nagyon érzékenyek mindenféle zavarásra, így ha a szokástól eltérő dolgot észlelnek, például azt, hogy valaki ott mászkál, futkározik a mederben, vagy épp túl alacsonyan száll egy helikopterrel, nem szállnak le, illetve a bent időzők riadtan elmenekülnek.

A Tatai Vadlúd Sokadalom szervezői Facebook-posztban is felhívták a Tatára látogatók figyelmét a szabályokra. Azon túl, hogy arra kérnek mindenkit, hogy a szárazra került tómederbe nem menjenek be. Külön felhívják a figyelmet arra is, hogy drónnal tilos a tó fölé berepülni, tilos erős lámpákkal, reflektorral bevilágítani a tó felé, nem beszélve a tűzijáték használatáról, amit november 1. és február 28. között tiltanak is Tatán.

Ezen a hétvégén, november 27-én rendezik meg a Tatai Vadlúd Sokadalmat, amelynek részletes programját itt találjátok.

Itt pedig megnézhetitek, hogy nemcsak a ludak esti behúzása, de a reggeli kihúzása is nagyon látványos.

Cikkajánló