A Tisza-tavat szeli át az Év Kerékpárútja

Utolsó pillanatig tartó, szoros versenyben végül a Poroszlót és Tiszafüredet összekötő új szakasz lett az ország kedvenc bringaútja a 7 megyéből beérkezett pályázatok közül.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Nógrádi Attila (Kiemelt kép)
2021. május 17.

Utolsó pillanatig tartó, szoros versenyben végül a Poroszlót és Tiszafüredet összekötő új szakasz lett az ország kedvenc bringaútja a 7 megyéből beérkezett pályázatok közül.

Bár a Tisza-tó felett vezető nyílegyenes, bő 6 kilométeres szakasz nem a legizgalmasabb nyomvonalú hazai kerékpárút, mégis kulcsfontosságú, és joggal érdemelte ki az Év Kerékpárútja címet, mert a tavaly nyári átadása óta az autóforgalomtól teljesen elválasztva, biztonságos körülmények között lehet teljesíteni a mintegy 65 kilométeres „kis Tisza-tó-kört”. Ez óriási lökést adott a hely népszerűségének: 2020-ban közel 100 000 kerékpáros haladt itt át, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy hétvégente – a Velencei-tóhoz hasonlóan – szinte egymást érik a kisebb-nagyobb bringás társaságok.

Nagy tumultustól ugyanakkor nem kell tartani, mert a tavat szegélyező gátakon, széles és jó minőségű aszfaltúton teljesíthető a táv legnagyobb része, és szintemelkedéssel csak akkor találkozhatunk, ha egy-egy gátra fel kell tekerni, így nézelődni, beszélgetni is lesz energiánk. Bár a korábban említett „kis Tisza-tó-kör” egy nap alatt is kényelmesen teljesíthető, érdemes lehet több napra bontani a távot, mert rengeteg strand és szabadidős programlehetőség várja az aktív pihenésre vágyókat.

Nyáron a vízpartok csábítanak fürdőzésre, míg Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum lehet akár egy egész napos program. Egyre több bringabarát szolgáltatás is elérhető a tó környékén, amelyek közül a Tiszafüreden található Tisza-tavi Kerékpáros Centrumot lehet kiemelni a bringával is elérhető látványteraszával, kölcsönzőjével és mobil szervizszolgáltatásával, de az sem utolsó szempont, hogy zuhanyzásra, valamit átöltözésre is van itt lehetőség.

Szerencsére a MÁV-START Zrt. is felfigyelt arra, hogy a Tisza-tóból kerékpáros-paradicsom lett, ezért májustól közvetlen járatokkal bővítette a kínálatát. A naponta közlekedő Tisza-tó expresszvonatok része egy nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi, és további jó hír, hogy váltható rá a közismert és kedvelt kerékpáros túrajegy, amely egy napig, a jegyen feltüntetett naptári napon érvényes, ráadásul az ország bármely területéről elindulva – a megtett távolságtól függetlenül – egységesen 420 forintba kerül.

46 kerékpárút pályázott a címre

Idén második alkalommal hirdette meg az Év Kerékpárútja pályázatot a Közlekedési Kultúra Napja programsorozat keretében a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub. A szervezők a lakosság által beküldött 46 kerékpárút közül 11-et választottak ki, majd ezeket bocsátották szavazásra. A beérkezett pályázatok szelektálásánál a turisztikai és közlekedésbiztonsági szempontok voltak a legfontosabbak, valamint az, hogy a kerékpáros turisták megismerjék az ország legizgalmasabb útvonalait. A 11 kiválasztott kerékpárút közül a nagyközönség választhatta ki a kedvencét.

Az Aktív Magyarország Facebook-oldalán lezajlott szavazás az alábbi eredménnyel zárult:

  1. Poroszló–Tiszafüred-kerékpárút 2 976
  2. Deseda tavi bringakör 2 880
  3. Oroszlány–Tatabánya-kerékpárút 892
  4. Veszprém–Balatonalmádi-kerékpárút 790
  5. Szilas-patak menti kerékpárút 780
  6. Rákos-patak menti kerékpárút 756
  7. Szob–Zebegény-kerékpárút 698
  8. Római-part–Szentendre-kerékpárút 623
  9. Tómalom–Fertőrákos-kerékpárút 404
  10. Bene-patak menti kerékpárút, Pálosvörösmart 404
  11. Pálháza–Bózsva-kerékpárút 393





Cikkajánló