Hosszúlépés

Élmények az országon innen és túl - a Turista Magazin szerkesztőségi blogja

Szöveg és fotó:
2020. július 19.

Ilyen a Tisza-tavi kis bringakör extra kitérőkkel

Idén végre átadták a Tiszafüredet és Poroszlót összekötő kerékpárutat, így immár biztonsággal körbebiciklizhető a Tisza-tó, amit most én is leteszteltem. Videómban megnézheted, milyen körbetekerni a Tisza-tavat, és ha már ott voltam, ellátogattam többek közt egy mesebeli kis szigetre is.

Ez most egy nagyon szubjekív anyag lesz, ugyanis szabadságomat több év után végre a Tisza-tó mellett tölthettem, így a bringakörről spontán készült videóm egy ilyen, sajátélmény jellegű anyag lett. A mesterségesen létrehozott Tisza-tó, amely tulajdonképpen egy víztározó, egy nagyon is élő, természetes környezet, elképesztően gazdag élővilággal. Egyszer mindenkinek el kell ide látogatnia, hogy saját szemével lássa és tapasztalja.

A rengeteg kenuval eltöltött felfedezés mellett természetesen én se hagyhattam ki a Tisza-tavi kis bringakört, épp ottlétem előtt egy-két héttel adták át ugyanis azt a szakaszt, amelyre már nagyon sokan vártak. Eddig csak úgy lehetett körbebiciklizni a tavat, ha egy jó 9 kilométeres szakaszon a nagyon forgalmas 33-as főúton tekert az ember, így ez nem volt túl veszélytelen. Szerencsére most már ez sem lehet akadály, hogy nekivágjunk a 65 kilométeres kis bringakörnek, mert az említett problémás Tiszafüred-Poroszló szakaszon innentől egy nagyon biztonságos és remek állapotú, az autóúttól teljesen különálló kerékpárúton tehetjük meg mindezt. E szakaszon négy új, a Tisza és Tisza-tó felett átívelő, kifejezetten a bicikliút miatt felhúzott hídon át vezet az út.

A videóban nemcsak azt láhatjátok majd, milyen tájakon tekerhetsz a Tisza-tó körül, hol tudtok megállni, pihenni, esetleg csobbanni egyet a tó hűsítő vizében, hanem pár különleges helyszínt is bemutatok. Meglátogattam például Ljasuk Dimitryt aki már negyedik hónapja él itt, a Tisza-tó egyik eldugott kis „szigetén”, egy komfort nélküli kunyhóban. A Tisza-tavi kisfilmjeiről ismert Dimitry a járványhelyzet miatt vonult ide önkéntes karanténba, és ha már így alakult, természetesen ittlétéről is filmet készít. A készülő nagyfilm előtt több rövid videós bejelentkezésében már láthattuk milyen az élet ezen a helyen, én pedig voltam olyan szerencsés, hogy ellátogathattam a mostanra már egy kis mesebirodalommá alakított otthonába, és beleshettem miken ügyködik mostanság.

Aztán körbevezetlek benneteket a Tisza-tó egyik szerintem legszebb és amúgy legnagyobb kikötőjében, a Szabics Kikötőben is, amely a különleges hangulatú cölöpös házak mellett azért is különleges, mert innen tudtok csónakkal átmenni a Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvényre és eljutni egy varázslatos kis belső tóhoz, a Göbe-tóhoz is, amelyről itt olvashattok bővebben. A tanösvény egy másik tanösvényt is rejt, mégpedig a Pákász Tanösvényt, amit kalandra vágyóknak mindenképp ajánlok.

Mutatok majd strandokat, vízlépcsőt, hallépcsőt, halsütőket, kutyastrandot, és mivel Tiszafüred volt nyaralásom bázisa, onnan ajánlok nektek egy hajókölcsönzőt is. De természetesen abból is van bőven a tó körül. Ha pedig Abádszalóknál jártok, és belefér az időtökbe, egy kis kitérővel ellátogathattok a kb. 9 kilométerre lévő, gyönyörűen felújított Szent Móric-kápolnához. Ide kattintva bővebben is olvashattok róla és a cikkben szép képeket is találtok a kápolnáról.

A bringaútról annyit, mivel sajnos sok szöveges részt elfújt a szél, így azok nem kerültek be a videóba, hogy jórészt gáton vezet, amelynek állapota 95%-ban jól biciklizhető aszfaltút, csupán Abádszalók és Kisköre között van némi zötykölődősebb szakasz, de ez igazán kibírható. Gyerekekkel is ajánlott végigmenni rajta, akár több napra lebontva, mivel a terep nagyon könnyű, szinte nincs is benne szintkülönbség. Talán csak arra figyeljetek, hogy sok helyen a gátra autók is felhajthatnak, ezek főként horgászok, akik így jutnak el horgászhelyeikhez, de lassan mennek és nagyon vigyáznak a gáton tekerő biciklisekre. Tapasztalatom szerint, mivel szombati napon tettem meg én is, a bringakört érthető okokból főként hétvégén jönnek teljesíteni, és hétköznap sokkal kevesebb bringással lehet találkozni. Úgyhogy, ha nyugisabb útra vágytok, inkább hétköznap vágjatok neki.

A kör a nagyon hardcore bringásoknak akár 2 és fél óra alatt is teljesíthető, de az átlag szerintem 4-5 óra, amibe pihenés és fürdés is simán belefér.

Én a felvételek és egyéb kitérők miatt egy napot töltöttem ezzel a programmal, amit nagyon élveztem. Íme tehát a Tisza-tavi bringakör, ahogy én láttam:

Rövid, látványos, és van benne kihívás – Dera-szurdok

Rövid, látványos, és van benne kihívás – Dera-szurdok

2020.10.22.

Van egy hely a Pilis és a Visegrádi-hegység határán, ahol borongós időben is klassz kirándulni. Sőt, lehet, hogy furcsa lesz elsőre, de a párás, kissé ködös, őszi háttér a Dera-szurdokban még inkább emeli az élményfaktort. A mohás kőtömbök kerülgetése, a patakátkelések, a gerincen végigvezető sziklás ösvény kalandos túrát biztosít, és bizony nehéz betelni a látvánnyal.

→ Tovább
Jenga-torony és Üvegtigris az aranyló őszben

Jenga-torony és Üvegtigris az aranyló őszben

2020.10.22.

Mi lehet jobb egy klassz kirándulásnál? Két klassz kirándulás. Nincs is szebb, mint sétálni a kora délutáni napsütésben, és érezni a levegő meleg ölelését, amikor az erdei ösvényeket megtöltik az ősz illatai. Mi éltünk a lehetőséggel, és egy pasztellszínekben tobzódó, októberi napot a Nagy-Kopasz tetején, majd a Garancsi-tónál töltöttünk.

→ Tovább
A vécén üzletelő rómaiak és a részeg Herkules nyomában Óbudán

A vécén üzletelő rómaiak és a részeg Herkules nyomában Óbudán

2020.10.22.

Egy időben sűrűn megfordultam a Flórián téri aluljáróban. Ugyanazzal a teljes közömbösséggel gyalogoltam el a római romok mellett, mintha csak egy fornettist vagy egy telefont nyomogató jegyellenőrt hagynék magam mögött. Konstatáltam, hogy ott vannak, de különösképpen sosem gondoltam bele, milyen jelentőséggel bírnak – hogy valaha római katonák wellnesseztek ott, ahol most az emberek többsége a krumplis lángosos sorban állva tölti a legtöbb időt. Néha megéri perspektívát váltani, és jobban szemügyre venni azokat a dolgokat is, amik mellett nap, mint nap elmegyünk.

→ Tovább