Hosszúlépés

Élmények az országon innen és túl - a Turista Magazin szerkesztőségi blogja

Ilyen a Tisza-tavi kis bringakör extra kitérőkkel

Pálvölgyi Krisztina 2020.07.19.

Idén végre átadták a Tiszafüredet és Poroszlót összekötő kerékpárutat, így immár biztonsággal körbebiciklizhető a Tisza-tó, amit most én is leteszteltem. Videómban megnézheted, milyen körbetekerni a Tisza-tavat, és ha már ott voltam, ellátogattam többek közt egy mesebeli kis szigetre is.

Ez most egy nagyon szubjekív anyag lesz, ugyanis szabadságomat több év után végre a Tisza-tó mellett tölthettem, így a bringakörről spontán készült videóm egy ilyen, sajátélmény jellegű anyag lett. A mesterségesen létrehozott Tisza-tó, amely tulajdonképpen egy víztározó, egy nagyon is élő, természetes környezet, elképesztően gazdag élővilággal. Egyszer mindenkinek el kell ide látogatnia, hogy saját szemével lássa és tapasztalja.

cikk01

Tisza-tavi hangulatok

Fotó: Pálvölgyi Krisztina

A rengeteg kenuval eltöltött felfedezés mellett természetesen én se hagyhattam ki a Tisza-tavi kis bringakört, épp ottlétem előtt egy-két héttel adták át ugyanis azt a szakaszt, amelyre már nagyon sokan vártak. Eddig csak úgy lehetett körbebiciklizni a tavat, ha egy jó 9 kilométeres szakaszon a nagyon forgalmas 33-as főúton tekert az ember, így ez nem volt túl veszélytelen. Szerencsére most már ez sem lehet akadály, hogy nekivágjunk a 65 kilométeres kis bringakörnek, mert az említett problémás Tiszafüred-Poroszló szakaszon innentől egy nagyon biztonságos és remek állapotú, az autóúttól teljesen különálló kerékpárúton tehetjük meg mindezt. E szakaszon négy új, a Tisza és Tisza-tó felett átívelő, kifejezetten a bicikliút miatt felhúzott hídon át vezet az út.

DSC00863_1

Így néz ki az egyik kerékpáros híd, amely Tiszafüred és Poroszló között található. Ez itt a Tisza folyó fölött vezet át

Fotó: Pálvölgyi Krisztina

A videóban nemcsak azt láhatjátok majd, milyen tájakon tekerhetsz a Tisza-tó körül, hol tudtok megállni, pihenni, esetleg csobbanni egyet a tó hűsítő vizében, hanem pár különleges helyszínt is bemutatok. Meglátogattam például Ljasuk Dimitryt aki már negyedik hónapja él itt, a Tisza-tó egyik eldugott kis „szigetén”, egy komfort nélküli kunyhóban. A Tisza-tavi kisfilmjeiről ismert Dimitry a járványhelyzet miatt vonult ide önkéntes karanténba, és ha már így alakult, természetesen ittlétéről is filmet készít. A készülő nagyfilm előtt több rövid videós bejelentkezésében már láthattuk milyen az élet ezen a helyen, én pedig voltam olyan szerencsés, hogy ellátogathattam a mostanra már egy kis mesebirodalommá alakított otthonába, és beleshettem miken ügyködik mostanság.

cikk03

Ljasuk Dimitry megálmodta és megteremtette ezt a kis béke szigetét a Tisza-tó egy eldugott kis szegletén. A videóból pedig kiderül, itt miként tud harcolni a tó és környezetének szemétmentességéért

Fotó: Pálvölgyi Krisztina

Aztán körbevezetlek benneteket a Tisza-tó egyik szerintem legszebb és amúgy legnagyobb kikötőjében, a Szabics Kikötőben is, amely a különleges hangulatú cölöpös házak mellett azért is különleges, mert innen tudtok csónakkal átmenni a Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvényre és eljutni egy varázslatos kis belső tóhoz, a Göbe-tóhoz is, amelyről itt olvashattok bővebben. A tanösvény egy másik tanösvényt is rejt, mégpedig a Pákász Tanösvényt, amit kalandra vágyóknak mindenképp ajánlok.

DSC00208

A Szabics Kikötőtől csónakokkal lehet átjutni a túlparton lévő Tiszavirág Tanösvényhez

Fotó: Pálvölgyi Krisztina

Mutatok majd strandokat, vízlépcsőt, hallépcsőt, halsütőket, kutyastrandot, és mivel Tiszafüred volt nyaralásom bázisa, onnan ajánlok nektek egy hajókölcsönzőt is. De természetesen abból is van bőven a tó körül. Ha pedig Abádszalóknál jártok, és belefér az időtökbe, egy kis kitérővel ellátogathattok a kb. 9 kilométerre lévő, gyönyörűen felújított Szent Móric-kápolnához. Ide kattintva bővebben is olvashattok róla és a cikkben szép képeket is találtok a kápolnáról.

dji_0814_szent-moric-kapolna_foto_somo-2e7c8d08-249918

Nem csak maga a Szent Móric-kápolna gyönyörű, hanem a környezete is ami körbeveszi

Fotó: Somogyvári D. György

A bringaútról annyit, mivel sajnos sok szöveges részt elfújt a szél, így azok nem kerültek be a videóba, hogy jórészt gáton vezet, amelynek állapota 95%-ban jól biciklizhető aszfaltút, csupán Abádszalók és Kisköre között van némi zötykölődősebb szakasz, de ez igazán kibírható. Gyerekekkel is ajánlott végigmenni rajta, akár több napra lebontva, mivel a terep nagyon könnyű, szinte nincs is benne szintkülönbség. Talán csak arra figyeljetek, hogy sok helyen a gátra autók is felhajthatnak, ezek főként horgászok, akik így jutnak el horgászhelyeikhez, de lassan mennek és nagyon vigyáznak a gáton tekerő biciklisekre. Tapasztalatom szerint, mivel szombati napon tettem meg én is, a bringakört érthető okokból főként hétvégén jönnek teljesíteni, és hétköznap sokkal kevesebb bringással lehet találkozni. Úgyhogy, ha nyugisabb útra vágytok, inkább hétköznap vágjatok neki.

A kör a nagyon hardcore bringásoknak akár 2 és fél óra alatt is teljesíthető, de az átlag szerintem 4-5 óra, amibe pihenés és fürdés is simán belefér.

Én a felvételek és egyéb kitérők miatt egy napot töltöttem ezzel a programmal, amit nagyon élveztem. Íme tehát a Tisza-tavi bringakör, ahogy én láttam:

Szürreális életképek a dunaújvárosi erdőből

Szürreális életképek a dunaújvárosi erdőből

2020.07.30.

Ha a Dunai Vasmű mellett bevetjük magunkat a kiserdőbe, hirtelen mintha egy furcsa, régi sci-fiben találnánk magunkat: a gyár kiszolgált, hatalmas gépeit évtizedekkel ezelőtt a fák között állították fel, mára pedig szépen körbenőtte őket a természet.

→ Tovább
Különleges kővilág meseszép erdőkkel a Bükk lábánál

Különleges kővilág meseszép erdőkkel a Bükk lábánál

2020.07.17.

Cserépfalu minimum két ok miatt is remek túracélpont. A településhez közeli kaptárkövek már önmagukban is megérik az egynapos kiruccanást, ám a falutól északra nyílik a Bükk egyik legszebb szurdoka, a Hór-patak völgye. A Suba-lyuk és a község érdekes formájú kilátója pedig hab a tortán az innen induló, a környéket átszelő, változatos terepen vezető turistaösvények között.

→ Tovább
Tömeg nincs, vadon, az van - Szurdoktúra a Bakonyban

Tömeg nincs, vadon, az van - Szurdoktúra a Bakonyban

2020.07.11.

Árnyas lombsátor, burjánzó aljnövényzet, sziklás patakmeder, mohás kőtömbök, bedőlt fák és izgalmas drótkötélpálya. Ördög-árok és Kő-árok. Bejártuk a Magas-Bakony egyik legszebb túraútvonalát, és nem bántuk meg, valamit megéreztünk a Bakony vadságából.

→ Tovább
Miben segíthetünk?