A turistaúton futott össze a medvével a kiránduló

Videófelvétel is készült a Lengyel-Tátrában történt találkozásról. A népszerű turistautat átmenetileg lezárták.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
magas-tatra.info.hu / hvg.hu
https://www.pap.pl
2023. április 27.

Videófelvétel is készült a Lengyel-Tátrában történt találkozásról. A népszerű turistautat átmenetileg lezárták.

A magas-tatra.info is megírta annak a lengyel túrázónak (Beata Zemło) az esetét, aki múlt vasárnap a Lengyel-Tátrában készített nem mindennapi felvételt a Kalata-rétre (Polana Kalatówki) vezető turistaúton. Egy medve cammogott el mellette békésen, alig pár méterre az egyébként forgalmas turistaúton. (A felvételt itt tudod megnézni!) A szerencsés kimenetelű találkozás arra figyelmeztet, hogy a medvék már felébredtek téli álmukból, egyre gyakrabban lehet számítani a jelenlétükre a terepen, ami fokozott elővigyázatosságot követel a kirándulóktól.

A szakemberek szerint azonban nincs okunk félni a medvéktől, ugyanis szándékosan nem keresik az emberrel való kapcsolatot, ettől függetlenül előfordulhat, hogy összetalálkozunk velük, akár forgalmasabb turistautakon is. Hogy ilyen esetekben mit kell tenni, illetve hogyan kerülhető el a medvével való találkozás, arról ebben a cikkünkben olvashatsz részletesen!

A Lengyel-Tátrában levideózott medvékkel kapcsolatos aktuális hír, hogy egy medvecsalád megjelenése miatt április 21. péntektől további értesítésig lezárták a Kuźnicéból (Kuźnice) a Lengyel-Jávor-völgyön (Dolina Jaworzynka) keresztül a Gąsienica-völgy (Dolina Gąsienicowa) felé vezető sárga jelzésű turistautat. Az ösvény közelében tartózkodó medvecsalád nyugalma érdekében a sárga jelzésű turistaút további értesítésig mindkét irányban le van zárva. A Tátrai Nemzeti Park (TPN) elsődleges prioritása a természet, illetve a természetes folyamatok védelme. Emiatt az embereknek néha utat kell engedniük a Tátra vadon élő lakóinak.

Tragikus eset a közelmúltban
Sajnos a medvével nem mindig olyan békés a találkozás, mint a lengyel férfi által készített felvételen. Pár napja Olaszországban egy futóra támadt egy medve. A 26 éves Andrea Papi nem élte túl a találkozást. A holttestét hajnalban találták meg a Caldes feletti erdőben, azon a területen, ahová előző nap kocogni ment. A sérülések egyértelműen medvetámadásra utaltak. A holttesten zúzódások és harapás nyomai látszottak: két mély seb, az egyik a hasán, a másik a borda bal oldalán.

A HVG cikke szerint a helyi hatóságok sürgősségi akcióba kezdtek, hogy kilőjék a veszélyes állatot. DNS-vizsgálattal sikerült beazonosítani a medvét: kiderült, a Jj4 nevű, 17 éves egyed már 2020-ban is rátámadt két emberre. Az állatot azóta megtalálták és befogták, de további sorsáról még nem döntöttek.

Cikkajánló