A medve nem játék

Mi mégis azt csinálunk belőle, mert medvecsengőket sorsolunk ki az olvasóink között.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (borítókép)
2021. augusztus 31.

Mi mégis azt csinálunk belőle, mert medvecsengőket sorsolunk ki az olvasóink között.

Az utóbbi időben egyre több hazai medveészlelésről számoltunk be mi is, ami nem feltétlenül jelenti az, hogy valóban medvét láttak a szemtanúk, mert a szakemberek szerint 10 riasztásból rendszerint 9 téves.

Ettől függetlenül valóban van rá esély, hogy bizonyos területeken tényleg nálunk kóborló medve nyomaival találkozhatunk, sőt – bár erre még kisebb az esély – akár meg is pillanthatjuk a medvét, bár egy ilyen találkozásra egy erdélyi vagy felvidéki túra során jóval nagyobb esély van. Pont az ilyen nem kívánatos találkozások megelőzésére találták ki a medvecsengőt, amely a hátizsákra, vagy ruhára rögzítve finom csilingeléssel adja a környék tudtára a jelenlétünket.

Aki szeretne egy ilyen praktikus kis túrakelléket, vegyen részt az alábbi linken elérhető nyereményjátékban, amely során öt medvés kérdésre kell helyesen tudni a választ. A megfejtésekhez itt találtok egy kis segítséget. A válaszokat szeptember 5-ig várjuk, a sorsolást szeptember 6-án tartjuk, a nyerteseket pedig e-mailben értesítjük. A részletes játékszabályzat itt érhető el.

KLIKK IDE A MEDVECSENGŐS JÁTÉKÉRT!


A medve tényleg nem játék

Nem árt tisztában lenni, hogy a medve nem egy mézen kigömbölyödött mosolygós mesefigura, hanem a legnagyobb testű ragadozó, amivel nem csak az állatkertekben futhatunk össze. Az alábbi – a közösségi médiában terjedő – videóban például az látható, hogy a Transzfogarason egy autóból kihajolva fotózzák az úton ácsorgó medvéket, amelyek közül az egyik meg is elégeli a túl nagy figyelmet és nekiugrik az autó oldalának.



Ha tudjuk, hogy az adott területen medvékkel találkozhatunk, az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni.

  • A kijelölt turistautakon haladj! Kerüld az átláthatatlan sűrűket, bozótosokat!
  • Napnyugta és napkelte közötti időszakban inkább kerüld az erdőt!
  • Ne járj nesztelenül, hogy a medvék hallják, hogy közeledsz.
  • Társaságban beszélgess, egyedül járva zajkeltő eszközt is használhatsz, pl. csengőt. Ne használj fejhallgatót!
  • Ha véletlenül összefutnál a medvével, és az állat nem vesz észre, akkor lehetőleg feltűnés nélkül, halkan, a medvét szemmel tartva, hátrálva távolodj!
  • Ha a medve két lábra áll, az nem azt jelenti, hogy támadni akar, ezt a jobb tájékozódás érdekében teszi.
  • Ha a medve észrevesz, ne próbáld elzavarni, ne nézz a szemébe és ne fordíts neki hátat! Elfutni sem túl jó ötlet, mert egészen biztos, hogy az állat gyorsabb nálad.
  • Autós találkozás esetén ne hagyd el a járművet! Ne etesd, és ne próbálj szelfizni vele, sem közelről lefotózni!
  • Ha közelebb merészkedik, ne provokáld és ne tegyél hirtelen mozdulatokat!
  • Kutyasétáltatás és kutyával való vadászat esetén tartsd szem előtt, hogy a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni védelemért, nyomában a támadó medvével.
  • Ne vigyél magaddal erős illatú élelmiszert (pl. halkonzerv, sűrített tej)!
  • Ne hagyj magad után ételmaradékot és csomagolóanyagot sem! A maradékot lehetőleg szagmentesen csomagold el, és úgy vidd tovább magaddal.
  • Sátorozáskor az élemet a sátortól távol eső fára függeszd fel! Az erdei kerékpározás növeli a meglepetésszerű találkozás veszélyét!


Cikkajánló