A tűz martaléka lett a Kis-Fehér-tó 60 hektáros nádasa

Leégett a Hosszúpályi déli határában található Kis-Fehér-tó nádasa. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi okozta a tüzet.

2020. április 8.

Leégett a Hosszúpályi déli határában található Kis-Fehér-tó nádasa. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi okozta a tüzet.

Április 5-én délelőtt csaptak fel a lángok a Hosszúpályi déli határában található Kis-Fehér tó nevű mocsár 60 hektáros kiterjedésű nádasában – írják a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldalán.

A szomszédos Konyár lakói először a sűrű füstfelhőre lettek figyelmesek, majd később áramszünet is lett, mivel az égő nád hőjétől leszakadt a mocsár szélén futó villanyvezeték is. Az élénk szélben a száraz nádban úgy futott a tűz, hogy a tűzoltók nem állíthatták meg. Azt viszont meg tudták akadályozni, hogy a szomszédos területekre is átterjedjen a tűz.

A leégett terület a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet része. A mocsár közepén minden évben több gémfaj fészkeiből álló, nagyobb létszámú kolónia szokott kialakulni. Most azonban a térséget évek óta sújtó vízhiány miatt a mocsár is csaknem teljesen kiszáradt, így kevesebb madár kezdett ott költésbe, vagyis talán kevesebb gém lett a tűz áldozata.

A nemzetipark-igazgatóság munkatársainak becslése szerint 3-4 nagy kócsag és 1-2 pár nyári lúd fészke veszhetett oda.

Szerencsére a nádi énekesmadarak többsége sem kezdte még meg a fészkelést. Láttak viszont a tűzből menekülő guvatokat, kis vízicsibéket, molnárgörényt, és futottak a vaddisznók, az őzek és a fácánok is. A tűz oka egyelőre ismeretlen, csak azt lehet tudni, hogy a műút közeléből indult – írják a posztban.

Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos Facebook-oldala

Cikkajánló