A vadaspark is kiveszi a részét a kuvikvédelemből

A Budakeszi Vadaspark költőládákat helyezett ki a fokozottan védett, de fészket önállóan nem építő bagolyfaj számára. A „kuvikotthon-teremtő program” sikeressége tavasszal dől majd el.

 

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
MME/Orbán Zoltán
Shutterstock
2016. február 25.

A Budakeszi Vadaspark költőládákat helyezett ki a fokozottan védett, de fészket önállóan nem építő bagolyfaj számára. A „kuvikotthon-teremtő program” sikeressége tavasszal dől majd el.

 

A vadaspark és környezete a 10 odú kihelyezésével kuvikbarát mintaterület lett. A szakemberek így a jövőben meg tudják majd figyelni a fészekrakó kuvikokat, és a fajvédelem szempontjából értékes adatokhoz juthatnak hozzá. A vadaspark ezzel a Magyarországi Kuvik Oltalmi Közhasznú Egyesület kuvikvédelmi programjához csatlakozott.


A henger alakú költőládákat vízszintesen rögzítették, hogy jobban hasonlítsanak a kuvikok által kedvelt odvas fákra. A speciális tervezésnek köszönhetően kevés napfény szűrődik be a ládákba, ideális fészkelési körülményeket biztosítva az éjszakai életmódot folytató baglyoknak. A tojások legurulását, kicsúszását forgácsréteg akadályozza, a vízzáró réteg a fészket védi. Kialakításának köszönhetően a mesterséges odú még a macskáktól és a nyestektől is óvja a fészeklakókat, minimalizálva a rájuk leselkedő veszélyeket.

 

 

Kuvikvédelmi program
A kuvikok élőhelye sajnálatosan visszaszorulóban van Magyarországon, fennmaradásukhoz, eltűnésük okainak kutatásához széles körű szakmai összefogás szükséges. A Magyarországi Kuvik Oltalmi Közhasznú Egyesület 2003 óta több mint 400 mesterséges fészekodút és költőládát készített és helyezett ki országszerte.
 
 

Kuvikokkal a hétköznapjaink vagy kirándulásaink során ritkán találkozhatunk, ami egyrészt kis termetükből, másrészt alapvetően rejtőzködő, éjszakai életmódjukból fakad. A hazai állományt 2-4000 párra becsülik. A Budakeszi Vadasparkban három kuvik él a macskabaglyok és az uhuk mellett. A régi babonával ellentétben - miszerint a kuvikok túlvilági halálmadarak - ezek a kicsiny tollasok érkezésük óta a vadaspark legnépszerűbb állatai közé tartoznak. Így nem meglepő, hogy a Budakeszi Vadaspark teljes mellszélességgel kiáll a kuvikok mellett, a Pilisi Parkerdő Zrt. pedig az örökerdő-gazdálkodás során külön figyelmet fordít az odvas fák védelmére, így várhatóan az élőhelyi körülmények fokozatosan javulni fognak a védendő madárfaj számára.


A vadaspark „kuvikotthon-teremtő programjának” eredményességéről a tavaszi beköltözést követően tudunk majd hírt adni.

 

A parkerdő videót is készített a kuvikodú-telepítésről.

 



Kapcsolódó cikkeink:

Sakálvokál, mosómedvék és mesebeli rókák - Vadaspark-látogatás Budakeszin

Az idei volt a legsikeresebb bagolyszámlálás

Ismét uráli bagoly az Alföldön

 

 

Cikkajánló