A vadkempingezés egy alternatívája: menedékkunyhó-hálózat Szlovákiában

Bivakolásra is alkalmas erdei lakokat adtak át nemrég Bárna mellett. Sokan méltatták a helyi kezdeményezést, néhányan aggódtak az esetleges vandalizmus miatt. Így nyár előtt magazinunk májusi számában alaposan körbejártuk a vadkempingezés hazai szabályait, most mindezek apropóján bemutatjuk Szlovákia menedékkunyhó-hálózatát.

Szöveg és fotó:
2021. május 17.

Bivakolásra is alkalmas erdei lakokat adtak át nemrég Bárna mellett. Sokan méltatták a helyi kezdeményezést, néhányan aggódtak az esetleges vandalizmus miatt. Így nyár előtt magazinunk májusi számában alaposan körbejártuk a vadkempingezés hazai szabályait, most mindezek apropóján bemutatjuk Szlovákia menedékkunyhó-hálózatát.

Szürkületben, az egész napos hótaposástól kimerülten érjük el a Lucskai-Fátra főgerincén, 1300 méter magasan található Felső-rétet (Horná lúka). A havas mező a sűrű köddel egy hatalmas fehérséggé áll össze, nyomok csak a gerincúton vezetnek, így nagyon nehéz elképzelni, hogy mindössze 300 méterre, valahol a tejfehér ködben vár minket szállásunk, a híres útulňa Grandhotel Partyzán. Aztán előkerül egy GPS és 5 perc izgatott jelkövetés után ott állunk a valóban fejedelmi menedékkunyhó előtt.

A kis ház ugyanis kívül-belül felújítva, a szigetelés is új, a szobában padok és székek, kulturált matracok az emeletes ágyakon, néhány konyhai eszköz, turistatérkép a falon és a tűzifa mellett még gyújtósnak való rőzse is be van készítve a kályha mellé. És természetesen rend és tisztaság. A fedett előtérben találunk baltát és fűrészt, a forrás a háztól 50 méterre található és még csurgó is ki lett alakítva, szóval akár meg is fürödhetnénk, ha nem lenne éppen mínusz 10 fok. A ház mellett, a másik irányban kulturált pottyantós WC áll.

Nem csoda, hogy 20 perc múlva, a kályha duruzsolása mellett lassan lekerülnek a kabátok és még annak is visszatér a komfortérzete, aki a beázott bakancsából pár perce még a vizet öntögette. Sőt, a ház Facebook oldalán látott képeken szalmával fedett, kissé lepukkantnak tűnő padlástér is megújult, a tiszta deszkapadlón, illetve matracokon a lenti, hat személy mellett itt is elfér legalább ugyanannyi.

A jó, vagy kevésbé jó példákat és tapasztalatokat évszaktól függetlenül sorolhatnám, de nézzük meg, hogyan is működnek ezek a házak odaát.

Mi is az az útulňa?

A Grandhotel Partyzán egy úgynevezett útulňa (’menedékkunyhó’), amely kifejezés az erdészkunyhóból, favágók, erdei munkások szállásából a természetjárás szolgálatába állított, szabadon használható menedékkunyhót jelöl északi szomszédunk szervezett természetjárásában. Szlovákia ismertebb hegyeiben viszonylag sok, személyzettel rendelkező, klasszikus menedékházat találunk, de a kevésbé járt hegyekben sokszor ezek a (személyzet nélküli) menedékkunyhók jelentik a legideálisabb szálláslehetőséget. Mivel a nemzeti parkok területén Szlovákiában is tilos sátrazni, ezért az útulňa hálózat például nagyon nagy szolgálatot tesz Szlovákia leghosszabb trekking túráján, az Alacsony-Tátra főgerincének végigjárása során, vagy éppen a Nagy-Fátra gerinctúráján. De több napos hegyi vándorlásainkat a legtöbb hegységben erre a kiváló hálózatra alapozhatjuk, megkímélve magunkat a sátor cipelésétől.

Pontosan ez a helyzet a Grandhotel Partyzán helyszínén, a Kis-Fátrában is: ennek a hegységnek a Vág folyótól északra eső, magasabb és ezért sokkal népszerűbb részén több, egész évben üzemelő, klasszikus menedékházat találunk. A Vág folyó által kettévágott hegység déli szakaszán, a zömében erdős hátakat hordozó, sokkal kevésbé járt Lucskai-Fátrában viszont egyet sem, ezért aztán a helyi természetjárók által pompásan felújított, a gyönyörű rét sarkában álló Grandhotel Partyzán ideális helyszíne az itteni gerinctúrának, különösen, hogy azt egy nap alatt nem is lehet teljesíteni.

Persze a kunyhók színvonala nagyon eltérő: a felújított Grandhotel Partyzán minden bizonnyal jó eséllyel megkapná a Szlovákia legmenőbb kunyhója címet. A másik véglet a lényegében jobb minőségű esőbeálló, vagy a felhagyott és nem túl tiszta pásztorszállás, ahol régi szénán hajthatjuk álomra fejünket a sokszor hiányos tető alatt. Ez utóbbiakat például a térképen feltüntetik, mint használható menedék, de valószínűleg senki nem foglalkozik a karbantartásukkal.

A legtöbb útulňa egy egyszerű faházat takar, amolyan magyarországi kulcsosházat, amelyben legtöbbször be tudunk fűteni, le tudunk ülni, van asztal és leginkább fa priccseken, matracon és hálózsákban, védett helyen tudunk aludni. Az útulňa a legtöbb esetben mindig nyitva áll és jobb esetben valamely helyi turistaegyesület, vagy az erdészet tartja valamennyire karban. Az alapszabály természetesen itt is az, hogy úgy hagyjuk ott a kunyhót, ahogy találtuk: tisztán, a szemetet pedig vigyük el magunkkal! Sőt, ha találtunk bekészítve tűzifát, akkor ildomos pótolni az általunk elhasználtat. Sok esetben pedig még tartós élelmiszert is találunk bennük.

Persze szállást foglalni ezeken a helyeken értelemszerűen nem lehet (kivéve azt a párat, ahol személyzet van), előfordulhat, hogy a 'sok jó ember kis helyen is elfér' elve alapján kell építeni a nemzetközi kapcsolatokat (bár hozzáteszem, klasszikus értelemben vett menedékházban sokkal többször forgolódtam már álmatlanul egy-egy zajos társaság miatt).

A pontosság kedvéért érdemes megjegyezni, hogy van olyan útulňa is, amely lényegében egy egyszerűbb menedékház, személyzettel: ilyen a Nagy-Fátrában a Rakytov csúcs alatti Limba kunyhó, vagy az Alacsony-Tátrában a Györk-nyereg alatti ház (Útulňa pod Chabencom). Mivel ezeknek külön honlapja is van, minden jel szerint ezeket önálló vállalkozásként működtetik, mert felújításuk, átalakításuk során elérték a menedékház minőségi kategóriáját.

A menedékkunyhók a legtöbb esetben nem közvetlenül turistautak mentén találhatók, sőt, a turistatérképek sokszor nem is jelölik őket. Ez talán - még a magas szintű természetjáró kultúrájáról jól ismert Szlovákiában is - elővigyázatosság, hogy valóban a rájuk vigyázni tudó természetjárók használják ezeket a létesítményeket. Meg hát ezek valóban régi erdei házakból kerültek kialakításra, így ezért sem feltétlenül a turistaút mellett találhatók. A www.hiking.sk oldalon megtaláljuk szinte az összes házikó profilját, ennek segítségével tehát szabadon tervezhetjük több napos hegyi vándorlásainkat a mesés Felvidéken.

Túraszervezés útulňa módra!

A www.hiking.sk honlapon először is klikkeljünk a „chaty” kifejezésre (’házak’), majd az alatta lévő mezőn a kívánt hegységre, vagy tájegységre. Az adott hegységben a természetjárók számára elérhető – elméletileg - összes turistaházról kapunk egy listát képekkel, ahol minden házra külön tudunk ráklikkelni, az adott oldalon pedig – amennyiben nem beszélünk szlovákul - leginkább a Google fordítóprogramja segítségével tudjuk elolvasni az egyes házak adatlapját (olvassuk is el alaposan a részleteket, van, amelyiknél egyeztetni szükséges a ház fenntartóival – bár nem ez a jellemző). A hiking.sk oldal fent említett felülete azonban nem minden hegységet tüntet fel, ezért ha például a fenti listában nem található Csergő hegységbe (Čergov) indulnánk, írjuk be a hiking.sk keresőjébe a hegység nevét és a chaty kifejezést, s megkapjuk a kívánt listát.

Egy adott kunyhó oldalán az adatok között jobb oldalon, a GPS koordináták alatt térképen is meg tudjuk tekinteni az adott ház elhelyezkedését, így remekül meg tudjuk tervezni túránkat. Azt is könnyen észrevehetjük, hogy a honlapon a házakat külön névvel illetik azok minősége szerint. Van ugye a személyzettel működő, fizetős menedékház, a chata. Legtöbbször e név alatt találjuk az ún. hegyi - horský – hoteleket is, amelyek szó szerint hotelek, szaunával és magas szintű szolgáltatásokkal, ugyanakkor a legtöbbször ezekben is működik egyszerű turistaszálló részleg (bátran kérdezősködjünk utánuk!). Az útulňák mellett találunk még ún. búda-t (’fészer’), ezek talán még egyszerűbbek, de lényegében nem sokban különböznek az útulňáktól. Végezetül pedig vannak az esőbeállók (prístrešok). Bár egyértelmű, mégis fontos megjegyezni, hogy nem minden erdei ház útulňa is egyben, azaz nem minden erdei ház áll a természetjárók szolgálatában.

A hiking.sk oldalon a jobb felső sarokban elérhető, GPS alapú turistatérkép használata alapvető eszköze minden szlovákiai túra szervezésének, hiszen a túratervező funkcióval egészen pontosan ki tudjuk számolni a túra adatait. Ugyanakkor ez a térkép (szerintem) az összes, turisták által használható útulňát is külön felirattal és/vagy jelzéssel (kis piros körvonalú házikó) jelöli, szóval a tervezett útvonalat a térképen végigböngészve egyből szembetűnnek az elérhető menedékkunyhók. Egy másik megoldás a www.boudy.info oldal párhuzamos ellenőrzése - ez elvileg a hegyi kunyhók és bivakok nyílt adatbázisa.

Akár jó időben, akár kiélezett helyzetben, de mindenképpen nagyon jó érzés egy egész napos túra után megérkezni egy alapvetően karbantartott, tiszta, erdőmélyi kunyhóba, amit a természetet járó és szerető közösség együttes erővel tart fent. Régóta ismert és gyakran ismételgetett történet, hogy a szlovákok valamit nagyon jól csinálnak természetjárás címszó alatt (lásd a Másfél millió lépés vértesi filmjét). Ez a menedékkunyhó hálózat mindenképpen kiváló eszköze a pompás felvidéki hegyek bejárásának, de közben fontos látni, hogy ezek a legritkább esetben találhatók települések mellett, így talán könnyebb vigyázni is ezekre az erdőmélyi házikókra.

Cikkajánló