Tudástár

​Vadkempingezés - Legális vagy illegális kaland?

Sokan kóstolnak bele a természetélmény esszenciájaként is felfogható vadkempingezésbe, holott csak nagyon kevesen vannak tisztában azzal, ezt miként lehet legálisan megtenni. Utánajártunk a válasznak.

Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
2021. május 11.

Sokan kóstolnak bele a természetélmény esszenciájaként is felfogható vadkempingezésbe, holott csak nagyon kevesen vannak tisztában azzal, ezt miként lehet legálisan megtenni. Utánajártunk a válasznak.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e Magyarországon legálisan vadkempingezni, nem lehet egyértelműen és általánosságban véve azt mondani, hogy igen vagy nem. Bölcsebbek vagyunk, ha azt feleljük: igen is meg nem is, illetve az attól függ. Kezdésnek nézzük, miként határozhatnánk meg a vadkempingezést magát, mert az értelmező szótárakra nem hagyatkozhatunk. A mi értelmezésünk szerint a kempingezés – beleértve az e tevékenységtől gyakorlatilag elválaszthatatlan sátorozást is – minden olyan formája vadkempingezésnek minősül, amely során táborhelyünk, illetve éjszakázóhelyünk olyan területen (jellemzően természeti területen) fekszik, amely hivatalosan nem minősül kempingnek vagy nomád táborhelynek, a civilizációtól, a lakott területektől pedig rendszerint távol esik.

Vadkempingezni természetesen a család nyugalmat árasztó, öreg tőkéknek otthont adó szőlőskertjében vagy a saját tulajdonunkban álló, hagyásfákkal ékesített legelőn is lehet, de lássuk be: nem ez a jellemző. Hanem az, hogy rábökünk a térképre, hogy abban az erdőben, annak a tónak a partján, azon a sziklás fennsíkon, azon a hangulatos réten szeretnénk sátrat állítani.

Irány az erdő!

Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény (a továbbiakban: Evt.) értelmében az erdőben – annak rendeltetésétől függetlenül – pihenés, üdülés, sportolás és kirándulás céljából gyalogosan, emberi erővel hajtott kerékpárral, lóval, valamint az erdészeti feltáróhálózat részét képező erdei úton sport- vagy turisztikai célú, lóval vontatott járművel bárki saját felelősségére közlekedhet, illetve ott tartózkodhat, amit az erdőgazdálkodó tűrni köteles, kivéve, ha más jogszabály azt korlátozza, vagy az arra jogosult a látogatás korlátozását az Evt.-ben foglaltak alapján elrendelte. Ez lesz a kiindulópontunk, innen haladunk tovább lépésről lépésre, hogy lássuk, az élet nem fenékig tejfel, csüggedésre azonban nincs okunk. Üdülési, sportolási, kirándulási célból – a kijelölt út kivételével – gyalogosan, kerékpárral és lóval sem vehető igénybe az erdősítés területe, amíg a rajta lévő faállomány a két méter átlagos magasságot el nem éri, valamint az erdőrezervátum magterülete.

A természetjárók számára kifejezetten fontos információt hordoz az Evt. azon paragrafusa, amelynek értelmében az erdőgazdálkodó hozzájárulásával szabad az erdőben huszonnégy órát meghaladóan üdülési, illetőleg sportolási célból tartózkodni, táborozni, továbbá sátrat felverni.

Mit is jelent ez? Azt, hogy amennyiben ezen tevékenységek időtartama nem haladja meg a 24 órát, szabad előttünk a pálya, nem kell az erdőgazdálkodói hozzájárulást „beszereznünk”. Ez klassz hír, hiszen láthatjuk, hogy nem tilos az erdei táborozás és az erdei sátrazás Magyarországon. Ezt a kérdésben illetékes Agrárminisztériummal kapcsolatban álló külsős szakértőnk is megerősítette.

Mégsem dőlhetünk hátra nyugodtan, abból kiindulva, hogy amennyiben tartjuk magunkat a 24 órás kerethez, illetve elkerüljük az erdőrezervátum magterületét és a fentebb említett (még nem kellőképpen felcseperedett fák lakta) erdősítéseket, akkor minden rendben van. Túl egyszerű lenne ez így, és most kúszik be a képbe az a bizonyos „ kivéve, ha más jogszabály azt korlátozza” rész, amely már szemet szúrhatott a figyelmesebbeknek. Dobpergés! Védett természeti területen lévő erdő esetén az Evt. rendelkezéseit a természet védelméről szóló törvényben (a továbbiakban: Tvt.) foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. Bizony, és éppen ez a törvény lesz a „szűk keresztmetszet”, ráadásul nemcsak erdők esetében, hanem úgy általában is.

A cikk teljes terjedelmében a jelenleg is kapható májusi számunkban olvasható.

Cikkajánló