Akik harmincegyszer végigmentek: Holczhacker József

Kínából is hazarepült már a Gerecse 50-re, de a katonaság alatt is elérte a kimenőt a túrára.

Fotó:
Molnár Anikó
2013. április 19.

Kínából is hazarepült már a Gerecse 50-re, de a katonaság alatt is elérte a kimenőt a túrára.

József az egyik legfiatalabb (mindössze 45 éves), aki minden Gerecse 50-et teljesített eddig. Az elsőt tizennégy évesen tájékozódási futóként szaladta végig 5 óra alatt. Utána még jópárszor végigfutotta a távot, s szinte mindig sikerült az ötórás időt tartania.


Mára már megváltozott motivációja: sokkal inkább társasági eseményként tekint a Gerecsére, mintsem teljesítménytúrára. A mérnökként dolgozó József az utóbbi időben intenzíven versenytáncol párjával, emiatt kevesebb idő marad a futásra. De a Gerecse 50-re minden évben elmegy, hiszen van olyan barátja, akivel csak itt találkozik. Hét-nyolc órát végigbeszélgetnek, túrázva. Aztán egy év múlva ott folytatják, ahol abbahagyták.
Előfordult olyan is, hogy egy kínai kiküldetést azzal a feltétellel vállalt csak el, ha a Gerecsére hazaér. De még a katonaságban is addig győzködte a sporttisztet (aki szerencsére természetszerető ember volt), hogy adjon eltávozást a túrára. Nem ment könnyen, de elengedték, csak be kellett mutatnia a nevezési lapját igazolás gyanánt.



 

De 31 év távlatából más másképp látja a Gerecsét is. Azt mondja ennyi idő alatt már látni azt is, hogyan alakul át a táj. Meséli, hogy szomorúan látta az ötödik-hatodik Gerecséjén, hogy a Bánya-hegy előtti szakaszon eltűnt a gyönyörű erdő egy tarvágás következtében, de mára újra visszanőttek a fák, s a lombkorona megint árnyékot ad a túrázóknak.


Tatabányai születésű, ezekben az erdőkben nőtt föl, kerékpáron, futva szinte egész gyermekkorát a Gerecse és Vértes erdőiben töltötte. S ahogy mondja, ez már így is marad. Talán egyike lesz azoknak, akik a legtöbb Gerecse 50-et teljesítenek majd. Idén lányai is elkísérik a túrára

Cikkajánló