Állatos webkamerák, amelyek rögtön jókedvre derítenek

Állatos webkamerákat több okból is jó nézegetni. Egyrészt, ritkán láthatod ilyen körülmények között a vadon élő állatokat. Másrészt érdekes, izgalmas, vicces felvételeket is elcsíphetsz, sőt, ha szerencséd van, akár rendkívüli pillanatoknak is szemtanúja lehetsz. Összegyűjtöttünk néhányat, amit érdemes figyelned.

Szerző:
Turista Magazin
2021. február 15.

Állatos webkamerákat több okból is jó nézegetni. Egyrészt, ritkán láthatod ilyen körülmények között a vadon élő állatokat. Másrészt érdekes, izgalmas, vicces felvételeket is elcsíphetsz, sőt, ha szerencséd van, akár rendkívüli pillanatoknak is szemtanúja lehetsz. Összegyűjtöttünk néhányat, amit érdemes figyelned.

A hazai palettán az egyik legnépszerűbbek a madaras kamerák. Mind élő adásban, mind válogatott videókban bemutatva tollas barátaink fészkek és madáretetők körüli mindennapjait. Már a gyűjtőoldal, a madarles.hu is figyelemre méltó, itt ugyanis több madárfajt megleshetünk élőben, 0–24-ben. Cikkünk írásakor a beregszászi gyöngybagoly, a szokolyai macskabagoly és a tiszalöki kuvik fészkeit lehet nézegetni.

Személyes kedvencünk a kuvikodú, mert ha valaki relaxációs tartalmat keres, akkor itt tuti megtalálja. A nagyobb események, izgalmak majd tavasszal jönnek a tojásrakás és fiókanevelés időszakában, de azért télen sem teljesen eseménytelen a bekamerázott odú. Általában két verzió állhat elő ilyenkor: az egyik, hogy nem történik semmi, és hosszú percekig nézzük az üres költőládát. (Ennek is megvan a maga hangulata.) A másik, hogy hirtelen felbukkan egy kuvik, bejön, tollászkodik, és leül az odúba. Hosszú percekig megint nem történik az égadta világon semmi, csak ül a kuvik, és meg se moccan. Mi meg nézzük, hogy ott ül mozdulatlanul velünk szemben, egészen addig „szemezünk” egymással, amíg már nem is tudjuk eldönteni, hogy egy kimerevített képet látunk, vagy az élő adást. Hogy mi nézzük a kuvikot, vagy a kuvik minket? Egészen hipnotikus. 10 percnyi kuviknézés, és minden stressz elröppen belőled, rád köszönt az időtlenség és a zen. Ami még előnye ennek a madaras gyűjtőoldalnak, hogy a kamerák élő képe 9 órát visszatekerhető, így az elmúlt néhány óra eseményeibe is belekukkanthatunk (ami egy olyan éjszakai életet élő madár esetében, mint a kuvik vagy a baglyok, kifejezetten jól jöhet).

A Filmdzsungel.hu Facebook-oldalán egy rétisasfészek eseményeit követhetjük nyomon. Igaz, nem élőben, de az izgalmas kis epizódok a fészekcsinosításról, a revírharcról, egy kis csőrözésről és a tojásrakásról kárpótolják az élő adás varázsát.

Az erdők mélyén télen is pezseg az élet. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a vadállatok rejtett életét próbálja meg bemutatni vadkameráin keresztül. A közelmúltban létrehoztak egy YouTube-videócsatornát, ahol összegyűjtötték a legizgalmasabb felvételeket. Láthatunk gímszarvasokat, vaddisznókat, farkasokat, hiúzt, muflont, nyestet és hódot is. Érdemes időről időre visszanézni ide, mert a repertoár folyamatosan bővül. Egy igazi érdekesség a Bükk-fennsíkről ebben a farkasordító hidegben (a videót hanggal kéretik megnézni):

És akkor jöjjön egy hihetetlenül édes felvétel, egy nem túlságosan népszerű vadállatról. Az egyik legaranyosabb vadmalacos videó, amit eddig a neten láttunk. Gabor Jordan ZA készítette egy, a Börzsönyben található dagonyázóhely mellé lerakott vadkamerával. Tüneményesek a pár napos kis csíkosok, ahogy ügyesen masíroznak a dagonya szélén, miközben anyjuk a gödörből jó nagyokat kortyol. Vigyázat! Vadmalaccukiság következik:

Egy látványos közvetítés napi 24-ben Erdélyből, amit leginkább délután 6 után érdemes nézni, mert sötétedés után jönnek elő az erdő lakói, a medvék, farkasok, rókák, nyulak, vaddisznók.

És végül tündéri felvételek pandákról, amelyek garantáltan mosolyt csalnak az arcodra. Az óriáspandák egyik legjelentősebb rezervátuma a Kína középső részén, Szecsuán tartományban található Wolong Nemzeti Park. Itt hoztak létre védelmükre 2012-ben egy különleges otthont, ahová még kamerát is szereltek, hogy az érdeklődők és a pandarajongók élőben figyelhessék meg ezeket a kissé behemót, ám annál szerethetőbb állatokat, és iszonyatosan cuki bocsaikat, akik mindig gondoskodnak a mosolyfakasztó tartalomról. (Amikor ott éjszaka van, itt az előző nap legjobb pillanatait nézhetjük meg.)


Cikkajánló