Kukkolj vadon élő állatokat a kanapéról!

A kanapén ülsz, mégis olyan, mintha egy vadlesből figyelnéd az állatokat. Azon túl, hogy szórakoztató, remek családi program is. Mutatjuk a legjobb webkamerákat, amelyekkel élőben követheted a vadvilág eseményeit.

Szerző:
Joó Annamária
2020. április 2.

A kanapén ülsz, mégis olyan, mintha egy vadlesből figyelnéd az állatokat. Azon túl, hogy szórakoztató, remek családi program is. Mutatjuk a legjobb webkamerákat, amelyekkel élőben követheted a vadvilág eseményeit.

Csak ülsz otthon, és várod, hogy vége legyen a szobafogságnak. Persze mindenkinek megvan a saját négy fal közötti parája. Nekem például az, hogy a monotonitás, az ingerszegény környezet és a bezártság következtében úgy érzem – tetszik, nem tetszik – kezd elnyelni az idő. Minden nap nagyjából az előzőt másolja. Felkelés, home office, bevásárlás, főzés, szülők látogatása, este ágyba bújás. A ma a tegnaphoz hasonlít, a holnap a mát utánozza, és ami a jövő héten történik, az összeolvad a héten történttel. Nincs állandó pörgés, meglepetés, lelassul a világ körülötted, van időd befelé figyelni, s ez kezdetben megnyugtató.

De az idő múlásával egyszer csak úgy érzed, valami nagyon hiányzik, mert, ami igazán éltet, az kint van, a szabad levegőn, a természetben, és oda most nem tudsz kimenni. Vagyis tudni tudnál, csak nem lehet, emberbaráti felelősségből leginkább. Szeretnék megint ott lenni, ahol a fák zöld levelei előtt pintyőkék, cinegék, csuszkák, barázdabillegetők cikáznak, vagy kilépni a kora délutáni napsütésbe, és újra érezni a levegő meleg ölelését, beleszagolni a madárzajos tavaszi erdő illatába. Nézni a virágzó gyümölcsfákat, ahogy a szellő bókoltatja a réten a nagyra nőtt füvet, vagy, ahogy a finnyás gulipán kiemeli lábát a vízből, megfigyelni a természetet. Erre pedig a négy fal között bezárva az egyik legjobb megoldás az élő webkamerák hihetetlen sokszínű világa.

Az egyik leggazdagabb, ha nem a leggazdagabb kínálattal rendelkező élő webkamerás gyűjtőoldal az explore.org. Ha itt nem találunk kedvünkre valót, akkor sehol. Az oldal ugyan angol nyelvű, de a webkamerák élő mozijához nem szükséges angoltudás. Van itt fehérfejűrétisas-fészek az iowai Decorah-ból, meg menő sziklás helyszínen található rétisasfészek a kaliforniai Catalina-szigetről.

De hazai pályán is találunk remek madaras gyűjtőoldalt, a madarles.hu-t. Itt az egyik nagy kedvenc a látogatottsági adatok alapján a gemenci feketególya-fészek, ahol már három tojáson kotlanak a szülők. De a személyes kedvenceim a baglyos-kuvikos kamerák, ahol hosszú percekig nem történik semmi, csak ülnek a baglyok, és meg se moccannak. Csak nézzük őket, és nem tudjuk eldönteni, hogy egy kimerevített képet látunk, vagy az élő adást. Nézni őket, maga az időtlenség és a zen.

Amennyiben egzotikus és nagy testű állatra vágynánk, akkor ott van a dél-afrikai Tembe elefántpark webkamerája, amelyen napi 24 órában nézhetjük, hogyan érkeznek az elefántok, antilopok, impalák az itatóhoz. Ha szerencsénk van, olyan meghitt családi pillanatokat is elcsíphetünk, amikor egy-egy mamaelefánt éppen gyöngéden óvja, terelgeti, segíti a csemetéjét az itató sáros vizében. És ha egyetlen állat sem látható, akkor se kapcsoljunk el, mert a hangok, zajok is zavarba ejtően érdekesek.

Hasonló élmény, mint az egykori Duna Televízió éjszakai adásszünetében úszkáló akváriumi halak látványa, csak még ütősebb a Monterey Bay Aquarium webkamerája. A medúzalebegés a maga hipnotikus pulzálásával, ha nem vigyázunk, pillanatokon belül beszippant, és elröpít a bambulás mély tudatállapotába. És közben a nagy kékségben egyre csak jönnek-mennek az átlátszó, lüktető medúzák. (Ha esetleg egy nagy feketeség látszana a webkamerán, semmi para, csak egy kicsit bele kell tekerni az élő adás „idővonalába”, és máris lebegnek a mágikus medúzák.)


Cikkajánló