Álomból szenvedély, avagy egy fanatikus kéktúrázó naplója

„A végén nem az számít majd, hogy mennyi év volt életedben, hanem hogy mennyi élet volt éveidben.” (Abraham Lincoln)

Szerző:
Konfár Tibor
Turista Magazin
2021. október 6.

„A végén nem az számít majd, hogy mennyi év volt életedben, hanem hogy mennyi élet volt éveidben.” (Abraham Lincoln)

1992-ben, tizenhét évesen, egy dobogókői nyaralás során a kilátónál bámészkodva még fogalmam sem volt a fenti idézet igazságáról. Az ide elvezető turistaúton látott útjelző táblácska feliratát ízlelgettem éppen, amelyen ez állt: „Országos Kéktúra, Sikáros 6,6 km”. A korlátnak támaszkodva, vágyakozva bámultam a Duna zöldeskék szalagján túl nyújtózkodó Cserhát elérhetetlennek tűnő, ismeretlen lankáit, és arról álmodoztam, hogy ezt az országot átszelő, hegyen-völgyön, több mint ezer kilométer hosszan kanyargó utat valamikor egyszer majd végigjárom. Teltek az évek, aztán egyszer csak ott álltam egy családi kiránduláson, immár a saját gyerekeimmel Dobogókőn, ugyanannál a táblánál: „Országos Kéktúra, Sikáros 6,6 km”. Akkor és ott valami elkezdődött.

Később nemcsak az Országos Kéktúrát jártam sok-sok szeretettel, de megszállottan kerestem a Másfélmillió lépés Magyarországon című legendás filmsorozatban látott tájakat, falvakat, épületeket, amelyek egy részét ma már nem is érinti a kéktúra. Az egykori útvonalak bejárásával párhuzamosan elkezdtem gyűjtögetni a még fellelhető régebbi kiadású igazolófüzeteket is; azok leírásai, térképei nagy segítséget nyújtottak a régi ösvények felfedezésében. Aztán a kéktúrázás szenvedélye újra és újra átszőtte az életemet, egyes szakaszok családi nyaralások kedves helyszínei lettek és a kéktúrázás adta meg a lehetőségét, hogy olyan emberekkel találkozhassak, akiket mindig is csodáltam…

Vásárold meg októberi Turista Magazint a Turistashopban, vagy az újságárusoknál, és olvasd el, miért érdemes belevágni az Országos Kéktúrába!


forrás: www.turistamagazin.hu

Cikkajánló