Apácalúd bukkant fel Kardoskúton

A ritka jövevény a nagy lilikekkel bandázik a Fehér-tónál, ahol rajta kívül 14 ezer daru és több száz vadlúd tanyázik.

Szerző:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. november 20.

A ritka jövevény a nagy lilikekkel bandázik a Fehér-tónál, ahol rajta kívül 14 ezer daru és több száz vadlúd tanyázik.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai november 12-én tartottak madárszámlálást a kardoskúti Fehér-tónál. Akkor fedezték fel az apácaludat, ami Grönlandon, illetve Skandinávia és Oroszország északi részeiről érkezett, ugyanis ott költ.

A madárfajnak csak egy-egy példánya szokott megfordulni nálunk, mert általában Nyugat-Európában tölti a telet, és Magyarország nem esik a vonulási útvonalába. Az apácalúd a tengerhez közeli sziklás helyeken alakít ki fészket, amit pehellyel bélel. 2-6 tojást rak. Fekete-fehér tollazatáról lehet felismerni.

Az apácalúd legalább már egy hete nálunk van a nemzetipark-igazgatóság munkatársai szerint. Egyébként is nagyon színes most a madárvilág a Fehér-tónál, legutóbb 13 800 darut és 12 500 vadludat számoltak. Sok réce is tartózkodik a tavon, a tőkés récék közé vegyülve csörgő, fütyülő, kanalas és nyílfarkú récék is felbukkannak – írják. Láttak arany- és ezüstliléket, bíbiceket, havasi partfutókat, nagy pólingokat, 14 vörösnyakú ludat és egy kis liliket is.

Cikkajánló