Apró, de hasznos változásokkal érkezik a 2018-as vasúti menetrend

Felkerült az internetes keresőkbe a december 10-étől érvényes 2017-18-as menetrend adatbázisa. A választások évében ezúttal sem számíthatunk sok változásra, de az étkezőkocsik például hiányozni fognak.

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
Gulyás Attila
2017. november 13.

Felkerült az internetes keresőkbe a december 10-étől érvényes 2017-18-as menetrend adatbázisa. A választások évében ezúttal sem számíthatunk sok változásra, de az étkezőkocsik például hiányozni fognak.

A kevés változást hozó menetrendi év fő újdonságai a belföldön utazók számára nemcsak időpontváltozásokat, de a szolgáltatással kapcsolatos újdonságokat is hoznak.


Közülük első a Vonatinfó alkalmazással történő jegyvásárlás lehetősége, ami november 10-től, egyenlőre tesztüzemben érhető el. Ezzel a fejlesztéssel végre egy egész utazás megtervezhető és kifizethető lesz csupán egy androidos telefon segítségével (a többi rendszerre csak később várható). Az új megoldásban a korábbi, asztali felülethez kapcsolódó mobil fizetéssel ellentétben valamennyi kedvezmény igénybe vehető, a használatakor pedig csak a vásárláshoz lesz majd szükség működő internetkapcsolatra, a jegy bemutatása már offline is működik. Ha a rendszer beválik, tovább nő majd a szakadék a vasút és autóbusz-társaságok jegyvásárlási lehetőségei között: utóbbiak közül csak néhány kiemelt vonal bizonyos megállói között érhető el a 2014-es indulása óta mérsékelt sikerű online jegyvásárlás.

 

A menetrend egyik negatív újdonsága az étkezőkocsik kínálatának leépülése: a MÁV-START Zrt. saját belföldi vonatain teljesen megszűnik, és a nemzetközi (általában belföldi utazásra is használható) járatokon is csökken a számuk, így ezzel a szolgáltatással jövőre már szinte csak a külföldi vasúttársaságok járatain találkozhatunk, például a Budapestről Hegyeshalom felé közlekedő Railjeteken vagy a Dunakanyarba tartó prágai vaonatok nagy részén.

 

A Tapolcai-medencéből végre este is indul vonat a főváros felé


A Balaton körül a legfontosabb újdonság a Tapolcáról 19.15-kor induló, Keszthelyen át közlekedő, majd a déli parti Agram nemzetközi gyorsvonathoz csatlakozó személyvonat, valamint az utóbbi vasútvonal végre teljes hosszában elkészült felújítása. Az új pályán elérhető 100 km/h-s utazósebesség érezhető menetidő-csökkenést hoz majd. E két újdonságnak köszönhetően a Tapolcai-medencében napnyugta utánig kirándulhatunk, a déli part nagyobb városaiban pedig ennél is tovább maradhatunk, majd késő estére kényelmesen Budapestre érhetünk.

 

Hosszú késés után végre kezd elkészülni a Budapest-Esztergom-vasút villamosítása. Ha minden igaz, a néhány, csak Piliscsabáig közlekedő vonat már villamos motorvonattal, de még a dízelekhez igazított, kevésbé intenzív gyorsításokkal számoló menetrend szerint közlekedik majd. A vonal teljes üzembe helyezése,  illetve ezzel együtt a  rövidebb menetidőket és új gyorsvonatokat is tartalmazó, tisztán villamos vontatással tartható menetrend várhatóan a nyári szezon elején lép életbe. Mindez remélhetőleg tartható lesz, hiszen a nyári balatoni forgalomban évről évre égető szükség van az innen (is) felszabaduló légkondicionált, alacsony padlós dízelmotorvonatokra.

 

Vidéken sok néhány perces eltérés, de jelentős változás alig várható

 

Pécs irányában februárban veszi kezdetét az év egyik legjelentősebb felújítása, Érd környékén mindkét vágány teljes lezárásával. A helyi vonatokat itt buszok pótolják majd, de bizonyos esetekben elegendő lesz az átszállás Érd és Érd felső között. A Budapest és Pécs/Dombóvár között közlekedő járatok közlekedése egyenlőre nem egyértelmű: itt a székesfehérvári kerülő útiránytól a teljes autóbuszos pótlásig számos altarnatívát vizsgálnak.

 

A Szombathely-Kőszeg-vasútvonalon megszűnik az egyedi, feltételes megállásos rendszer, jövőre (hagyományos módon) a fel- és leszállni készülő utasok jelzésétől függetlenül minden, a menetrendben meghirdetett megállóban megállnak a járatok.

 

Délutáni hétvégéken javul Fertőboz, ezáltal a nagycenki múzeumvasút megközelíthetősége: a 14.51-kor induló személyvonat április 1-je és október 30-a között hétvégenként és ünnepnapokon is megáll majd a kis forgalmú állomáson.

 

A teljes menetrend PDF-ben is letölthető formában is elérhető a MÁV-csoport oldalán. Ahogy az már tavaly sejthető volt, hagyományos, papíralapú menetrendkönyvet nem ad ki a társaság 2018-ra.

 

Kapcsolódó cikkeink:
Új hétvégi kirándulójárat a Bakonyvasúton

Mától a térképen is csak egy kattintás a vasúti menetrend

Tíz dolog, amitől más autó nélkül utazni, mint tavalyelőtt

Térképen is kereshetők a Volán-menetrendek

Cikkajánló