Hírek

Apró, de hasznos változásokkal érkezik a 2018-as vasúti menetrend

Felkerült az internetes keresőkbe a december 10-étől érvényes 2017-18-as menetrend adatbázisa. A választások évében ezúttal sem számíthatunk sok változásra, de az étkezőkocsik például hiányozni fognak.

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
Gulyás Attila
2017. november 13.

Felkerült az internetes keresőkbe a december 10-étől érvényes 2017-18-as menetrend adatbázisa. A választások évében ezúttal sem számíthatunk sok változásra, de az étkezőkocsik például hiányozni fognak.

A kevés változást hozó menetrendi év fő újdonságai a belföldön utazók számára nemcsak időpontváltozásokat, de a szolgáltatással kapcsolatos újdonságokat is hoznak.


Közülük első a Vonatinfó alkalmazással történő jegyvásárlás lehetősége, ami november 10-től, egyenlőre tesztüzemben érhető el. Ezzel a fejlesztéssel végre egy egész utazás megtervezhető és kifizethető lesz csupán egy androidos telefon segítségével (a többi rendszerre csak később várható). Az új megoldásban a korábbi, asztali felülethez kapcsolódó mobil fizetéssel ellentétben valamennyi kedvezmény igénybe vehető, a használatakor pedig csak a vásárláshoz lesz majd szükség működő internetkapcsolatra, a jegy bemutatása már offline is működik. Ha a rendszer beválik, tovább nő majd a szakadék a vasút és autóbusz-társaságok jegyvásárlási lehetőségei között: utóbbiak közül csak néhány kiemelt vonal bizonyos megállói között érhető el a 2014-es indulása óta mérsékelt sikerű online jegyvásárlás.

 

A menetrend egyik negatív újdonsága az étkezőkocsik kínálatának leépülése: a MÁV-START Zrt. saját belföldi vonatain teljesen megszűnik, és a nemzetközi (általában belföldi utazásra is használható) járatokon is csökken a számuk, így ezzel a szolgáltatással jövőre már szinte csak a külföldi vasúttársaságok járatain találkozhatunk, például a Budapestről Hegyeshalom felé közlekedő Railjeteken vagy a Dunakanyarba tartó prágai vaonatok nagy részén.

 

dec-28-30_067-2k.jpg

A Tapolcai-medencéből végre este is indul vonat a főváros felé


A Balaton körül a legfontosabb újdonság a Tapolcáról 19.15-kor induló, Keszthelyen át közlekedő, majd a déli parti Agram nemzetközi gyorsvonathoz csatlakozó személyvonat, valamint az utóbbi vasútvonal végre teljes hosszában elkészült felújítása. Az új pályán elérhető 100 km/h-s utazósebesség érezhető menetidő-csökkenést hoz majd. E két újdonságnak köszönhetően a Tapolcai-medencében napnyugta utánig kirándulhatunk, a déli part nagyobb városaiban pedig ennél is tovább maradhatunk, majd késő estére kényelmesen Budapestre érhetünk.

 

Hosszú késés után végre kezd elkészülni a Budapest-Esztergom-vasút villamosítása. Ha minden igaz, a néhány, csak Piliscsabáig közlekedő vonat már villamos motorvonattal, de még a dízelekhez igazított, kevésbé intenzív gyorsításokkal számoló menetrend szerint közlekedik majd. A vonal teljes üzembe helyezése,  illetve ezzel együtt a  rövidebb menetidőket és új gyorsvonatokat is tartalmazó, tisztán villamos vontatással tartható menetrend várhatóan a nyári szezon elején lép életbe. Mindez remélhetőleg tartható lesz, hiszen a nyári balatoni forgalomban évről évre égető szükség van az innen (is) felszabaduló légkondicionált, alacsony padlós dízelmotorvonatokra.

 

jan-6_027-2.jpg

Vidéken sok néhány perces eltérés, de jelentős változás alig várható

 

Pécs irányában februárban veszi kezdetét az év egyik legjelentősebb felújítása, Érd környékén mindkét vágány teljes lezárásával. A helyi vonatokat itt buszok pótolják majd, de bizonyos esetekben elegendő lesz az átszállás Érd és Érd felső között. A Budapest és Pécs/Dombóvár között közlekedő járatok közlekedése egyenlőre nem egyértelmű: itt a székesfehérvári kerülő útiránytól a teljes autóbuszos pótlásig számos altarnatívát vizsgálnak.

 

A Szombathely-Kőszeg-vasútvonalon megszűnik az egyedi, feltételes megállásos rendszer, jövőre (hagyományos módon) a fel- és leszállni készülő utasok jelzésétől függetlenül minden, a menetrendben meghirdetett megállóban megállnak a járatok.

 

Délutáni hétvégéken javul Fertőboz, ezáltal a nagycenki múzeumvasút megközelíthetősége: a 14.51-kor induló személyvonat április 1-je és október 30-a között hétvégenként és ünnepnapokon is megáll majd a kis forgalmú állomáson.

 

A teljes menetrend PDF-ben is letölthető formában is elérhető a MÁV-csoport oldalán. Ahogy az már tavaly sejthető volt, hagyományos, papíralapú menetrendkönyvet nem ad ki a társaság 2018-ra.

 

Kapcsolódó cikkeink:
Új hétvégi kirándulójárat a Bakonyvasúton

Mától a térképen is csak egy kattintás a vasúti menetrend

Tíz dolog, amitől más autó nélkül utazni, mint tavalyelőtt

Térképen is kereshetők a Volán-menetrendek

Cikkajánló
Miben segíthetünk?