Árad a Tisza, több helyen elsőfokú az árvízvédelmi készültség

A decemberi kiadós csapadék meghozta az áradásokat is, a Tiszán a napokban levonuló árhullám miatt valahol már másodfokú árvízvédelmi készültség is volt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Pálvölgyi Krisztina
Forrás:
idokep.hu
https://www.hydroinfo.hu/
2022. december 20.

A decemberi kiadós csapadék meghozta az áradásokat is, a Tiszán a napokban levonuló árhullám miatt valahol már másodfokú árvízvédelmi készültség is volt.

A Tisza vízállása tegnap reggel Tiszabecsnél, Tivadarnál és Vásárosnaménynál, ma reggel pedig Tiszabercelnél haladta meg az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet. Tegnap estére pedig már a másodfokú szintet is elérte Tivadarnál. Mára a Tisza hazai felső szakaszán Vásárosnaményig már apadás tapasztalható, a lentebbi szakaszokon azonban még emelkedik a vízszint, illetve a következő napokban fog levonulni az árhullám.

A Tisza-tó melletti szakaszon is már magas a Tisza vízállása.

Bár a Tisza-tóba vezető csatornák zsilipeit már napokkal ezelőtt lezárták, a nagy mennyiségű víz valahol mégis áttör rajta.

A Tisza vize a Kis-Tisza zsilip előtti szakaszán már kilépett medréből:

Az áradó víz rengeteg hordalékfát hoz magával, és sajnos az ilyenkor szokásos szemét is megjelent az árhullámmal.

Az OVSZ (Országos Vízjelző Szolgálat) előrejelző rendszerében szereplő hazai vízmércékre készített számítások alapján a következő hat napban a Tiszán és a Túron az I. fokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó, ezen belül Kiskörénél és Szolnoknál a II. fokú szintet megközelítő, míg a Bodrogon az I. fokú árvédelmi készültségi szint közelében lévő vízállások várhatók.

Mivel a következő napokban szárazabb időszakra számíthatunk, ezért a kialakult ár- és belvízvédelmi helyzet nem fog tovább romlani a vártnál.

Cikkajánló